Overnight oats eller kallgröt

Introduktion och förberedelse

Overnight oats eller kallgröt är en gröt du fixar kvällen innan så är den klar på morgonen. Gott till frukost serverad på samma vis som vanlig gröt eller toppad med mer bär, frukt, nötter och frön. Ett förslag är med kall mjölk, russin, blåbär, kiwi, pumpafrön och kanel som på bilden.

Gröten lagas med havregryn som blötläggs direkt i frukosskålen och får stå i kylen över kylen och svälla - en kall gröt helt enkelt. Du slipper dessutom att diska kastrullen efter kokt gröt. Riktigt lättlag och nyttig frukost.

Servera kallgröten med:

  • Bär och frukt som hallon, blåbär, skivad banan, jordgubbar, skalad tärnad kiwi, skalat tärnat äpple, tärnad färsk mango eller annan frukt eller bär.
  • Vanlig mjölk, yoghurt eller kvarg.
  • Vego-mjölk som havremjölk, rismjölk eller mandelmjölk. Soyghurt eller Oalty fraiche.
  • Nötter som hackad mandel, hasselnötter, valnötter eller paranötter;
  • Frön som pumpafrön, solrosfrön eller sesamfrön.
  • Kanel.
  • Socker, flytande honung, svensk sirap eller agave-sirap.
  • Torkad frukt som russin, hackade dadlar, torkade aprikoser
  • Valfri sylt eller snabbsylt av tinade eller färska bär blandade med någon tsk socker.

Varianter på blötläggning:

Enklast är att bara ta vatten. Annat som blir gott är:

  • Vego-mjölk som mandelmjölk, rismjölk, havremjölk, kokosmjölk eller liknande.
  • Vanlig mjölk.

Mer än havregryn:

  • Chiagröt - lägg till 1 tsk chiafrön.
  • Kokosgröt: 1 msk kokosflingor och/eller kokosmjölk blir också gott.
  • Fibergröt: vill du ha mer fiber så ta havregryn med fiber eller 1 msk havrekli extra.

Smaksätt gröten:

Man kan också smaksätta havregrynen.

  • 1/2 tsk honung, svensk sirap eller agavesirap för lite sötma (strösocker funkar också).
  • 1 krm vaniljsocker för vaniljsmak.
  • 1 tsk kakao och 1 krm vaniljsocker för chokladsmak.
  • blanda i 2 msk kokosmjöl för kokossmak eller ta kokosmjölk som vätska.
  • 1/2 krm mald kardemumma.

1 portion overnight oats eller kallgröt

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 6 tim
  • Klart på: 6 tim 1 min

Ingredienser

  • 1 dl havregryn
  • 0,75 dl vätska som vatten eller vego-mjölk typ havremjölk, mandelmjölk, rismjölk eller kokosmjölk
  • 1/2 krm salt (valfritt)
  • Förslag tillbehör: valfritt se ovan för förslag
  • Eller ta som på bilden: 1 dl blåbär rårörda med 1 tsk socker
  • 2 msk pumpafrön
  • 2 krm kanel
  • 1 kiwi

Tillagning

  1. Mät upp havregryn i en frukostskål och häll över vätskan.
  2. Täck över och ställ i kylen över natten eller några timmar innan servering.
  3. Ta fram kallgröten vid servering och servera direkt med önskade tillbehör som frukt, bär, kall mjölk, frön, nötter, kanel, socker eller liknande.
E-mail
Medel: 3.9 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 177 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-01

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept