Bovetegröt
Bovetegröt - koka en glutenfri gröt av bovete.
Gröten passar alla men speciellt glutenintoleranta.
En god och nyttig gröt.
Tillagning
- Koka upp allt i en kastrull under omrörning och låt bovetegröten puttra i ca 10 minuter på svag värme.
- Bovetegröt är gott varm med kall mjölk, äppelmos, sylt, nötter, fruktsallad, frön, kanel, socker eller valfria tillbehör - se förslag ovan.
Serveringsförslag
- Gott med kall mjölk, äppelmos, sylt, nötter, fruktsallad, frön, kanel, socker, sirap osv.
- Servera bovetegröten med kall vanlig mjölk eller mandelmjölk, havremjölk eller rismjölk.
- Något sött som äppelmos, lingonsylt eller valfri sylt. Russin och strimlad torkad frukt som aprikoser eller dadlar ger också sötma.
- Vidare är socker eller råsocker vanligt men också svensk sirap, agavesirap, lönnsirap eller honung passar.
- Frukt och bär som tärnat eller rivet äpple, päron, kiwi och persika; färska hallon, blåbär, jordgubbar, vinbär eller lingon är några förslag.
- Nötter och frön som hasselnötter, valnötter, mandel, pumpafrön, sesamfrön, kokosflingor och solrosfrön.
- Kryddor som malen kanel gillar många.
Varianter
- Koka gröten med 0,5 dl russin per portion.
- Smaksätt gröten på slutet med någon msk mjölk och halv tsk honung eller strösocker per portion.
- Koka gröt med rågflingor för råggröt.
Portionsberäkning
Så här mycket krossat bovete, vatten och salt behöver du till gröten:
Portioner | Bovete | Vatten | Salt |
1 | 1 dl | 2,5 dl | 1 krm |
2 | 2 dl | 5 dl | 2 krm |
4 | 4 dl | 10 dl | 4 krm |
Uppskattat näringsvärde per portion: 215 kcal