Bovetegröt

Introduktion och förberedelse

Bovetegröt - koka en glutenfri gröt av bovete. Passar alla men speciellt glutenintoleranta. En god och nyttig gröt.

Gott med kall mjölk, äppelmos, sylt, nötter, fruktsallad, frön, kanel, socker, sirap osv.

Serveringsförslag

  • Servera bovetegröten med kall vanlig mjölk eller mandelmjölk, havremjölk eller rismjölk.
  • Något sött som äppelmos, lingonsylt eller valfri sylt. Russin och strimlad torkad frukt som aprikoser eller dadlar ger också sötma. Vidare är socker eller råsocker vanligt men också svensk sirap, agavesirap, lönnsirap eller honung passar.
  • Frukt och bär som tärnat eller rivet äpple, päron, kiwi och persika; färska hallon, blåbär, jordgubbar, vinbär eller lingon är några förslag.
  • Nötter och frön som hasselnötter, valnötter, mandel, pumpafrön, sesamfrön, kokosflingor och solrosfrön.
  • Kryddor som malen kanel gillar många.

Portionsberäkning bovetegröt:

Så här mycket boveteflingor eller krossat bovete, vatten och salt behöver du till gröten:

Portioner Bovete Vatten Salt
1 0,5 dl 1,25 dl 0,5 krm
2 1 dl 2,5 dl 1 krm
4 2 dl 5 dl 2 krm

Varianter:

  • Koka gröten med 0,5 dl russin per portion.
  • Smaksätt gröten på slutet med någon msk mjölk och halv tsk honung eller strösocker per portion.
  • Koka gröt med rågflingor för råggröt.

4 portioner bovetegröt

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 12 min

Ingredienser

  • 2 dl boveteflingor eller krossat bovete
  • 5 dl vatten
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Koka upp allt i en kastrull under omrörning och låt bovetegröten puttra i ca 10 minuter på svag värme.
  2. Bovetegröt är gott varm med kall mjölk, äppelmos, sylt, nötter, fruktsallad, frön, kanel, socker eller valfria tillbehör - se förslag ovan.
E-mail
Medel: 4.2 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-30

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.