Bovetegröt

Bovetegröt - koka en glutenfri gröt av bovete.

Gröten passar alla men speciellt glutenintoleranta.

En god och nyttig gröt.

2 portioner bovetegröt

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 12 min

Ingredienser

  • 2 dl krossat bovete, bovetekross
  • 5 dl vatten
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Koka upp allt i en kastrull under omrörning och låt bovetegröten puttra i ca 10 minuter på svag värme.
  2. Bovetegröt är gott varm med kall mjölk, äppelmos, sylt, nötter, fruktsallad, frön, kanel, socker eller valfria tillbehör - se förslag ovan.

Serveringsförslag

  • Gott med kall mjölk, äppelmos, sylt, nötter, fruktsallad, frön, kanel, socker, sirap osv.
  • Servera bovetegröten med kall vanlig mjölk eller mandelmjölk, havremjölk eller rismjölk.
  • Något sött som äppelmos, lingonsylt eller valfri sylt. Russin och strimlad torkad frukt som aprikoser eller dadlar ger också sötma.
  • Vidare är socker eller råsocker vanligt men också svensk sirap, agavesirap, lönnsirap eller honung passar.
  • Frukt och bär som tärnat eller rivet äpple, päron, kiwi och persika; färska hallon, blåbär, jordgubbar, vinbär eller lingon är några förslag.
  • Nötter och frön som hasselnötter, valnötter, mandel, pumpafrön, sesamfrön, kokosflingor och solrosfrön.
  • Kryddor som malen kanel gillar många.

Varianter

  • Koka gröten med 0,5 dl russin per portion.
  • Smaksätt gröten på slutet med någon msk mjölk och halv tsk honung eller strösocker per portion.
  • Koka gröt med rågflingor för råggröt.

Portionsberäkning

Så här mycket krossat bovete, vatten och salt behöver du till gröten:

Portioner Bovete Vatten Salt
1 1 dl 2,5 dl 1 krm
2 2 dl 5 dl 2 krm
4 4 dl 10 dl 4 krm

Bovetegröt i tallrik toppad med valnötter och mjölk.
Bovetegröt i tallrik toppad med valnötter och mjölk.

    E-mail
    Medel: 3.5 (64 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 215 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2024-08-03