Linssallad med Belugalinser

Introduktion och förberedelse

Linssallad med Belugalinser serverad med babyspenat. Kokta svarta linser - även kallade Belugalinser - smaksatta i lite olivolja, rödlök, vinäger samt honung.

Passar som vegetariskt tillbehör och sallad till nästan allt.

Varianter:

  • Gillar du vitlök kan du fräsa lite pressad vitlök med rödlök i olja och blanda med linserna.
  • Annat gott i är att grilla eller rosta paprika och strimla samt blanda med linserna.
  • Vidare kan man ta mer grönsallad som ruccola och tärnad tomat och blanda med linserna.
  • Finriven morot och kokta vita bönor passar också med linserna.
  • Byta rödvinsvinäger mot balsamvinäger eller vit balsamvinäger.
  • Byta olivolja mot svensk kallpressad rapsolja.

4 port linssallad med Belugalinser

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1,5 dl okokta svarta Belugalinser
  • 1/2 rödlök
  • 2 msk olivolja eller svensk kallpressad rapsolja
  • 1 tsk honung, helst svensk
  • 1 krm salt
  • 65 gram babyspenat (en liten påse)

Tillagning

  1. Lägg linser i en kastrull och häll i vatten så det täcket och är över några cm.
  2. Koka linserna mjuka under lock på medelvärme i ca 20 minuter.
  3. Skala och hacka rödlök. Fräs i en panna med olivolja så den blir mjuk.
  4. Häll av linserna och blanda runt med rödlöken och oljan. Smaka av med rödvinsvinäger, honung och salt. Hit kan du förbereda och förvara i kylen när de svalnat.
  5. Skölj spenat och lägg upp på fat eller skål.
  6. Lägg linserna på spenaten och servera.
E-mail
Medel: 4.6 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 170 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-06