Saffransrisotto

Introduktion och förberedelse

Bjud på en god, gul krämig risotto smaksatt med saffran, vitt vin, smör och parmesan.

Serveringsförslag

Med grillade pilgrimsmusslor och/eller räkor

På bilden hade jag pilgrimsmusslor samt räkor till. Du kan ta enbart pilgrimsmusslor - färska eller tina frysta. De kan grillas på utegrill eller i grillpanna. Eller stekas i het stekpanna.

  1. Pilgrimsmusslorna grillade jag i en grillpanna 30 sekunder på varje sida. Räkna 2-3 stycken per portion.
  2. Jag tog vidare tre ASC-certifierade tigerräkor per portion och stekte i lite smör, olivolja och färsk timjan i 2,5 minuter.
  3. Lägg sedan på risotton till servering. Som garnering hade jag lite blandad späd sallad av grörna blad samt lite färsk timjan och bladpersilja.

Varianter

Du kan blanda i strimlad grön sparris, gröna sojabönor, kokt broccoli, vit sparris, babyspenat, mangold eller annat grönt och koka med några minuter på slutet. Eller koka eller fräsa vid sidan och blanda i innan servering eller toppa med.

Att dricka till

Gott till är en kall torr mousserande fransk cider, kall lageröl eller kylt vitt vin som förslagsvis Chardonnay från Bourgogne eller Australien, Marsanne från Rhone som Guigal eller Semillon från Australien.

Krämig risotto med smak av saffran, vitt vin, buljong, parmesan och lite vitlök på tallrik med tillbehör.
Krämig risotto med smak av saffran, vitt vin, smör, buljong, parmesan och lite vitlök. Serveras om tillbehör eller som ovan med grillade pilgrimsmusslor och räkor samt lite gröna blad och färsk timjan.

4 portioner saffransrisotto

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på:

Ingredienser

  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 0,5 gul lök eller 2 små schalottenlökar
  • 3 dl rundkornigt ris, avorio- eller carnaroliris, risottoris
  • 2 dl vitt neutralt vin
  • 8-10 dl grönsaksbuljong, kycklingbuljong eller vatten med 2 buljongtärningar
  • 0,5 dl riven parmesan eller grano padana
  • 0,5 gram saffran, ett paket

Tillagning

  1. Skala, dela och finhacka löken.
  2. Mät upp buljongen i en kanna. Använder du vatten och buljongtärning så löser du upp buljongen i varmt vatten.
  3. Fräs lök och ris i olivolja samt smör i en stor kastrull.
  4. Tillsätt det vita vinet, rör om och koka upp.
  5. Koka risotton på medelvärme i 20 minuter, rör då och då samt tillsätt buljong efter hand som risotton kokar ner. Spara tre msk buljong till senare.
  6. Se till att risotton hela tiden har vätska som kokar.
  7. Riv under tiden osten fint.
  8. Vänd ned 0,5 dl riven ost och en klick smör.
  9. Blanda saffran i tre msk buljong i ett glas eller skål. Tillsätt i risotton.
  10. Risotton tjocknar något av osten och smöret men ska vara likt lös och krämig likt risgrynsgröt i konsistensen. Tillsätt ev. mer buljong.
  11. Smaka av risotton om det behövs med salt.
  12. Saffransrisotton är godast nylagad.
  13. Servera som tillbehör eller lätt lunch. Toppa gärna med extra godsaker som grillade pilgrimsmusslor, räkor, gröna blad, färsk persilja, färsk timjan eller kokta grönsaker som grön sparris eller grillade grönsaker.
E-mail
Medel: 4.1 (14 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 319 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-10-19

Tillbehör och liknande recept: