Saffransrisotto

Introduktion och förberedelse

Saffransrisotto garnerad med grön kokt sparris. En god risotto smaksatt med saffran som blir gul och fin.

Med sparris blir det en god förrätt eller vegetarisk rätt. Eller servera risotton som tillbehör till ex. baconlindad kyckling, grillad fisk som lax och/eller grillade grönsaker.

Sparris är valfritt och kan uteslutas eller bytas mot att blanda i gröna sojabönor, kokt broccoli, vit sparris, babyspenat, mangold eller annat grönt.

4 portioner saffransrisotto

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på:

Ingredienser

  • 1 msk olja
  • 1 msk smör
  • 0,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 dl rundkornigt ris, avorio- eller carnaroliris, risottoris
  • 2 dl vitt neutralt vin
  • 8 dl grönsaksbuljong, kycklingbuljong eller vatten med 2 buljongtärningar
  • 0,5 dl till 2 dl riven parmesan eller grano padana
  • ca 1,5 till 2,5 grams saffran en fjärdedels till ett halvt paket saffran (halvt pkt 0,5 g)

Tillagning

  1. Skala, dela och finhacka löken.
  2. Skala och finhacka vitlöken.
  3. Mät upp buljongen i en kanna. Använder du vatten och buljongtärning så löser du upp buljongen i varmt vatten.
  4. Fräs lök, vitlök och ris i olivolja samt smör i en stor kastrull.
  5. Tillsätt saffran.
  6. Tillsätt det vita vinet, rör om och koka upp.
  7. Koka risotton på medelvärme i 20 minuter, rör då och då samt tillsätt buljong efter hand som risotton kokar ner.
  8. Se till att risotton hela tiden har vätska som kokar.
  9. Riv under tiden osten fint.
  10. Innan servering vänder du ned 0,5 dl riven ost och en klick smör.
  11. Risotton tjocknar något av osten och smöret men ska vara likt lös risgrynsgröt i konsistensen. Tillsätt ev. mer buljong.
  12. Smaka av risotton om det behövs med salt och vitpeppar.
  13. Garnera ev. saffransrisotton med riven ost.
  14. Saffransrisotton är godast nylagad.
E-mail
Medel: 3.9 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 219 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-01-14