Saffransrisotto
Bjud på en god, gul krämig risotto smaksatt med saffran, vitt vin, smör och parmesan.
Tillagning
- Skala, dela och finhacka löken.
- Mät upp buljongen i en kanna. Använder du vatten och buljongtärning så löser du upp buljongen i varmt vatten.
- Fräs lök och ris i olivolja samt smör i en stor kastrull.
- Tillsätt det vita vinet, rör om och koka upp.
- Koka risotton på medelvärme i 20 minuter, rör då och då samt tillsätt buljong efter hand som risotton kokar ner. Spara tre msk buljong till senare.
- Se till att risotton hela tiden har vätska som kokar.
- Riv under tiden osten fint.
- Vänd ned 0,5 dl riven ost och en klick smör.
- Blanda saffran i tre msk buljong i ett glas eller skål. Tillsätt i risotton.
- Risotton tjocknar något av osten och smöret men ska vara likt lös och krämig likt risgrynsgröt i konsistensen. Tillsätt ev. mer buljong.
- Smaka av risotton om det behövs med salt.
- Saffransrisotton är godast nylagad.
- Servera som tillbehör eller lätt lunch. Toppa gärna med extra godsaker som grillade pilgrimsmusslor, räkor, gröna blad, färsk persilja, färsk timjan eller kokta grönsaker som grön sparris eller grillade grönsaker.
Serveringsförslag
- Saffransrisotton kan serveras som tillbehör till det mesta.
- Eller som förrätt eller lätt huvudrätt på egen hand.
- Några förslag jag haft saffransrisotto till är baconlindad kyckling eller grillad lax.
- Med grön sparris eller grillade grönsaker blir det en god förrätt eller vegetarisk rätt.
Med grillade pilgrimsmusslor och/eller räkor
På bilden hade jag pilgrimsmusslor samt räkor till. Du kan ta enbart pilgrimsmusslor - färska eller tina frysta. De kan grillas på utegrill eller i grillpanna. Eller stekas i het stekpanna.
- Pilgrimsmusslorna grillade jag i en grillpanna 30 sekunder på varje sida. Räkna 2-3 stycken per portion.
- Jag tog vidare tre ASC-certifierade tigerräkor per portion och stekte i lite smör, olivolja och färsk timjan i 2,5 minuter.
- Lägg sedan på risotton till servering. Som garnering hade jag lite blandad späd sallad av grörna blad samt lite färsk timjan och bladpersilja.
Varianter
Du kan blanda i strimlad grön sparris, gröna sojabönor, kokt broccoli, vit sparris, babyspenat, mangold eller annat grönt och koka med några minuter på slutet. Eller koka eller fräsa vid sidan och blanda i innan servering eller toppa med.
Att dricka till
Gott till är en kall torr mousserande fransk cider, kall lageröl eller kylt vitt vin som förslagsvis Chardonnay från Bourgogne eller Australien, Marsanne från Rhone som Guigal eller Semillon från Australien.
Uppskattat näringsvärde per portion: 319 kcal