Saffransrisotto

En god risotto smaksatt med saffran passar som tillbehör till ex. baconlindad kyckling, grillad fisk som lax och/eller grillade grönsaker.

4 portioner saffransrisotto

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på:

Ingredienser

  • 1 msk olja
  • 1 msk smör
  • 0,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 dl rundkornigt ris, avorio- eller carnaroliris, risottoris
  • 2 dl vitt neutralt vin
  • 8 dl grönsaksbuljong, kycklingbuljong eller vatten med 2 buljongtärningar
  • 0,5 dl till 2 dl riven parmesan eller grano padana
  • ca 1,5 till 2,5 grams saffran en fjärdedels till ett halvt paket saffran (halvt pkt 0,5 g)

Tillagning

  1. Skala, dela och finhacka löken.
  2. Skala och finhacka vitlöken.
  3. Mät upp buljongen i en kanna. Använder du vatten och buljongtärning så löser du upp buljongen i varmt vatten.
  4. Fräs lök, vitlök och ris i olivolja samt smör i en stor kastrull.
  5. Tillsätt saffran.
  6. Tillsätt det vita vinet, rör om och koka upp.
  7. Koka risotton på medelvärme i 20 minuter, rör då och då samt tillsätt buljong efter hand som risotton kokar ner.
  8. Se till att risotton hela tiden har vätska som kokar.
  9. Riv under tiden osten fint.
  10. Innan servering vänder du ned 0,5 dl riven ost och en klick smör.
  11. Risotton tjocknar något av osten och smöret men ska vara likt lös risgrynsgröt i konsistensen. Tillsätt ev. mer buljong.
  12. Smaka av risotton om det behövs med salt och vitpeppar.
  13. Garnera ev. saffransrisotton med riven ost.
  14. Saffransrisotton är godast nylagad.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer