Baconlindad kalkonfilé med soltorkade tomater
Baconlindad kalkonfilé fylld med soltorkade tomater, ost och basilika. Brynt och stekt i ugnen med tomatsås.
Fyllning och bacon ger god smak på kalkonfilén.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skär osten i tärningar och grovhacka de soltorkade tomaterna samt färsk basilika.
- Skär en ficka i varje kalkonfilé och fördela ost, tomater och basilika i kalkonfiléerna.
- Linda fyra skivor bacon runt varje kalkonfilé.
- Bryn dem runt om i olivolja med skarven nedåt först.
- Sätt in i ugnen i en ugnsfast form eller stekpanna och låt gå i 20-25 minuter.
- Koka under tiden tomatsåsen och förbered andra önskade tillbehör ex. klyftpotatis (klyfta, skölj, torka och blanda med rapsolja och salt samt stek i ugnen 25 minuter). Du kan också ha pasta som tagliatelle eller råris till.
- Tomatsås: Skala och hacka löken. Fräs löken i olivoljan i en gryta eller stekpanna med höga kanter. Skala och pressa i vitlöken.
- Tillsätt sockret samt tomatpurén och stek på medelvärme i några minuter.
- Tillsätt tomater, chili, basilika, rosmarin samt svartpeppar. Koka upp. Smaka av med salt och peppar.
- Ta ut kalkonfiléerna och häll tomatsåsen runt dem i formen eller stekpannan. Fortsätt laga klart kalkonen. Använd ev. en termometer och kontrollera innertemperaturen på kalkonen som ska vara ca 65 grader.
- Förbered ev. grönsallad.
- Ta ut kalkonfiléerna och låt de vila några minuter. Skär sedan upp dem i ca 2 cm breda skivor och servera med tomatsåsen samt önskat tillbehör. Garnera ev. med några blad färsk basilika.
Serveringsförslag
- Klyftpotatis, pasta som tagliatelle eller råris passar till kalkonfilén.
- Gott till är också en grönsallad med råriven zucchini.
Val av ost
Du kan välja ost att fylla med efter tycke - gott är en lagrad ost som Västerbotten eller parmesan men men krämig mozzarella blir också gott.
Bacon kan bytas mot pancetta eller kalkonbacon.
Uppskattat näringsvärde per portion: 437 kcal