Baconlindad kalkonfilé med soltorkade tomater

Introduktion och förberedelse för tillagning

Baconlindad kalkonfilé fylld med soltorkade tomater, ost och basilika. Brynt och stekt i ugnen med tomatsås. Klyftpotatis, pasta som tagliatelle eller råris passar till kalkonfilén. Gott till är också en grönsallad samt råriven zucchini.

Fyllning och bacon ger god smak på kalkonfilén. Du kan välja ost att fylla med efter tycke - gott är en lagrad ost som Västerbotten eller parmesan men men krämig mozzarella blir också gott.

4 portioner baconlindad kalkonfilé

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram kalkonfilé
  • 8 skivor bacon
  • 50 gram lagrad ost som prästost, Västerbotten eller parmesan
  • 4 soltorkade tomater i olja
  • 6 blad färsk basilika eller någon tsk torkad
  • 2 msk olivolja
  • Tomatsås: 2 burkar hela tomater utan skal eller krossade
  • 1 gul lök
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk socker
  • 1 krm torkade chiliflakes eller några droppar tabasco
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 0,5 tsk torkad basilika eller några blad färsk basilika
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 4 port klyftpotatis, pasta som tagliatelle eller råris

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skär osten i tärningar och grovhacka de soltorkade tomaterna samt färsk basilika.
  3. Skär en ficka i varje kalkonfilé och fördela ost, tomater och basilika i kalkonfiléerna.
  4. Linda fyra skivor bacon runt varje kalkonfilé.
  5. Bryn dem runt om i olivolja med skarven nedåt först.
  6. Sätt in i ugnen i en ugnsfast form eller stekpanna och låt gå i 20-25 minuter.
  7. Koka under tiden tomatsåsen och förbered andra önskade tillbehör ex. klyftpotatis (klyfta, skölj, torka och blanda med rapsolja och salt samt stek i ugnen 25 minuter). Du kan också ha pasta som tagliatelle eller råris till.
  8. Tomatsås: Skala och hacka löken. Fräs löken i olivoljan i en gryta eller stekpanna med höga kanter. Skala och pressa i vitlöken.
  9. Tillsätt sockret samt tomatpurén och stek på medelvärme i några minuter.
  10. Tillsätt tomater, chili, basilika, rosmarin samt svartpeppar. Koka upp. Smaka av med salt och peppar.
  11. Ta ut kalkonfiléerna och häll tomatsåsen runt dem i formen eller stekpannan. Fortsätt laga klart kalkonen. Använd ev. en termometer och kontrollera innertemperaturen på kalkonen som ska vara ca 65 grader.
  12. Förbered ev. grönsallad.
  13. Ta ut kalkonfiléerna och låt de vila några minuter. Skär sedan upp dem i ca 2 cm breda skivor och servera med tomatsåsen samt önskat tillbehör. Garnera ev. med några blad färsk basilika.
E-mail
Medel: 4.7 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.