Rostad delikatesspotatis med paprika och oliver
Rostad delikatesspotatis med paprika och oliver är ett gott tillbehör som passar till vardags och fest.
Välj gärna fina oliver med kärnor som goda kalamataoliver.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skölj och rensa potatisen. Skala den om den har jordigt skal. Fint skal kan du lämna på.
- Dela potatisen i klyftor eller halvor om de är små.
- Skölj och skär paprikan i grova bitar.
- Skölj potatisklyftorna i ett durkslag.
- Lägg potatis, paprika och oliver i en stor stekpanna som tål ugn eller ugnsform. Blanda i olivolja, salt och peppar.
- Stek potatisklyftorna i mitten av ugnen i 25 minuter tills den fått fin färg och är genomstekt.
- Ta ut och servera.
Varianter
- 0,5 tsk timjan samt en pressa vitlök ger också god smak åt potatisen.
- Istället för potatis kan du ta morötter och kålrot om du vill ha lägre gi-värde.
Rosta en hel påse potatis
Om du vill kan du laga och rosta en hel påse delikatesspotatis som brukar ligga på runt 1 kg. Använd då en ugnsplåt med höga kanter. Rosta som nedan med paprika, oliver och olivolja. Då räcker det till 5-6 portioner.
Blir även gott som restmat att ta med i lunchlådan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 276 kcal