Rostad delikatesspotatis med paprika och oliver

Introduktion och förberedelse

Rostad delikatesspotatis med paprika och oliver är ett gott tillbehör som passar till vardags och fest.

Välj gärna fina oliver med kärnor som goda kalamataoliver.

0,5 tsk timjan samt en pressa vitlök ger också god smak åt potatisen.

Istället för potatis kan du ta morötter och kålrot om du vill ha lägre gi-värde.

Om du vill kan du laga och rosta en hel påse delikatesspotatis som brukar ligga på runt 1 kg. Använd då en ugnsplåt med höga kanter. Rosta annars som nedan med paprika, oliver och olivolja. Då räcker det till 5-6 portioner. Blir även goda rester att ta med i lunchlådan.

4 portioner rostad delikatesspotatis

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 14 små potatisar delikatesspotatisar, ca 700 gram
  • 1 röd paprika
  • 1 dl kalamatoliver
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj och rensa potatisen. Skala den om den har jordigt skal. Fint skal kan du lämna på.
  3. Dela potatisen i klyftor eller halvor om de är små.
  4. Skölj och skär paprikan i grova bitar.
  5. Skölj potatisklyftorna i ett durkslag.
  6. Lägg potatis, paprika och oliver i en stor stekpanna som tål ugn eller ugnsform. Blanda i olivolja, salt och peppar.
  7. Stek potatisklyftorna i mitten av ugnen i 25 minuter tills den fått fin färg och är genomstekt.
  8. Ta ut och servera.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-28

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.