Sås med torkade trattkantareller
En lättlagad sås med torkade trattkantareller och grädde smaksatt med lite grönsaksbuljong samt soja du reder med på enkelt vis med maizenaredning.
Såsen kan du kan även laga med färska trattkantareller. Eller blanda.
Tillagning
- Lägg de torkade trattkantarellerna i blöt i 15 minuter.
- Häll av och krama ur trattkantarellerna.
- Fräs trattkantarellerna i en torr panna ca 5 minuter så de tappar den mesta vätskan. Rör då och då.
- Salta och peppra svampen.
- Tillsätt smör. Stek på medelvärme någon minut.
- Tillsätt hälften av grädden och koka in den en halv minut.
- Tillsätt buljongtärning och vatten. Koka upp och rör runt så buljongen löser upp sig.
- Tillsätt resten av grädden och koka upp.
- Red genom att röra i ljus maizenaredning.
- Koka ihop såsen. Blir såsen för tjock kan du späda med någon msk vatten. Blir såsen för tunn kan du reda med mer redning.
- Smaka av såsen med salt, peppar och några droppar soja i taget till önskad smak.
- Håll såsen varm till servering.
Serveringsförslag
- Trattkantarellsåsen passar som sås till det mesta som stek av viltkött som älg, ren, rådjur, viltbiffar, fläskfilé, fläskytterfilé, nöt som entrecote eller oxfilé, eller lamm men också grillad kyckling, kycklingfilé, grönsaker eller fisk som lax eller abborre.
Varianter
- Istället för maizenaredning kan du reda såsen med 1 msk vetemjöl som du strör över och blandar ut med svampen efter du stekt dem i smöret. Häll på resten av ingredienserna och rör samt koka ihop ca 10 minuter.
- Några goda smaksättningar av såsen är förutom ljus japansk soja eller kinesisk soja att ha i några krm torkad dragon; någon tsk Dijonsenap; någon msk messmör; ädelost, hackad örter som dragon, rosmarin, timjan och/eller salvia samt någon tsk gelé.
- Ta med annan svamp som vanlig kantarell, Karljohan, svart trumpetsvamp, blomkålssvamp och rödgul trumpetsvamp.
- Istället för vatten kan du laga såsen med mjölk.
- Fräs med 1 msk hackad schalottenlök för lite mer smak.
- Såsen kan garneras med hackad persilja eller gräslök.
- Rör i 1-2 msk crème fraiche på slutet för en frisk touch på såsen.
- Laktosfri sås kan du laga med laktosfria mejeriprodukter och reda med maizenastärkelse eller vetemjöl.
- Glutenfri variant kan du reda med maizenastärkelse.
Vegan trattkantarellsås
Fräs svampen i olja eller mjölkfritt margarin. Ta i sojagrädde eller havregrädde istället för vanlig grädde.
Uppskattat näringsvärde per portion: 93 kcal