Sås med torkade trattkantareller

Introduktion och förberedelse

En lättlagad sås med torkade trattkantareller och grädde smaksatt med lite grönsaksbuljong samt soja du reder med på enkelt vis med maizenaredning. 

Såsen kan du kan även laga med färska trattkantareller. Eller blanda.

Serveringsförslag

Varianter

  • Istället för maizenaredning kan du reda såsen med 1 msk vetemjöl som du strör över och blandar ut med svampen efter du stekt dem i smöret. Häll på resten av ingredienserna och rör samt koka ihop ca 10 minuter.
  • Några goda smaksättningar av såsen är förutom ljus japansk soja eller kinesisk soja att ha i några krm torkad dragon; någon tsk Dijonsenap; någon msk messmör; ädelost, hackad örter som dragon, rosmarin, timjan och/eller salvia samt någon tsk gelé.
  • Ta med annan svamp som vanlig kantarell, Karljohansvart trumpetsvamp, blomkålssvamp och rödgul trumpetsvamp.
  • Istället för vatten kan du laga såsen med mjölk.
  • Fräs med 1 msk hackad schalottenlök för lite mer smak. 
  • Såsen kan garneras med hackad persilja eller gräslök.
  • Rör i 1-2 msk crème fraiche på slutet för en frisk touch på såsen.
  • Laktosfri sås kan du laga med laktosfria mejeriprodukter och reda med maizenastärkelse eller vetemjöl.
  • Glutenfri variant kan du reda med maizenastärkelse.

Vegan trattkantarellsås

Fräs svampen i olja eller mjölkfritt margarin. Ta i sojagrädde eller havregrädde istället för vanlig grädde.

    Såsen med torkade trattkantareller serverad på tallrik med grillad vildsvinsytterfilé, smashad färskpotatis, majs, zucchini och sallad av tomat och babyspenat. Såsen med torkade trattkantareller passar till det mesta. Jag hade den till grillad vildsvinsytterfilé, smashad färskpotatis, majs, zucchini och sallad av tomat och babyspenat.

    4 portioner sås med torkade trattkantareller

    • Förberedelse: 15 min
    • Tillagning: 15 min
    • Klart på: 30 min

    Ingredienser

    • 2 dl torkade trattkantareller
    • 25 gram smör
    • 1/2 buljongtärning av grönsak, svamp eller umami
    • 2 dl vatten
    • 2 msk ljus maizenaredning
    • 2 dl grädde
    • 1,5 krm salt
    • 1/2 krm vit- eller svartpeppar
    • 1 msk ljus soja typ Kikkoman eller 1 tsk kinesisk soja

    Tillagning

    1. Lägg de torkade trattkantarellerna i blöt i 15 minuter.
    2. Häll av och krama ur trattkantarellerna.
    3. Fräs trattkantarellerna i en torr panna ca 5 minuter så de tappar den mesta vätskan. Rör då och då.
    4. Salta och peppra svampen.
    5. Tillsätt smör. Stek på medelvärme någon minut.
    6. Tillsätt hälften av grädden och koka in den en halv minut.
    7. Tillsätt buljongtärning och vatten. Koka upp och rör runt så buljongen löser upp sig.
    8. Tillsätt resten av grädden och koka upp.
    9. Red genom att röra i ljus maizenaredning.
    10. Koka ihop såsen. Blir såsen för tjock kan du späda med någon msk vatten. Blir såsen för tunn kan du reda med mer redning.
    11. Smaka av såsen med salt, peppar och några droppar soja i taget till önskad smak.
    12. Håll såsen varm till servering.
    E-mail
    Medel: 5 (1 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 93 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2021-08-30

    Tillbehör och liknande recept:

    Godaste recepten från svampskogen

    Sensommaren och hösten är svampens tid. Så här kommer några svamprecept med kantareller, Karl-Johan,...