Styckad kyckling i ugn

Styckad kyckling i ugn med rosmarin, timjan, citron, vitlök, olivolja och honung.

Styckad hel kyckling i bitar som ugnssteks blir mycket god. Godast är fin svensk färsk majskyckling eller kravmärkt kyckling.

Här med en kyckling på 1,2 kg men man kan också laga en större kyckling - ex. upp mot 2,5 kg - på samma vis som räcker till fler portioner eller ger goda rester.

Serveringsförslag

Servera kycklingen med valfria tillbehör. Ett enkelt förslag är klyftpotatis (som du laga samtidigt som kycklingen i ugnen), kall sås med matyoghurt och sweet chilisås samt en grönsallad (ex. färdig från påse) med riven morot, tärnad tomat, majs och svarta bönor toppad med lite olivolja och vinäger.

4 portioner styckad kyckling i ugn

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1,2 kg kyckling, hel eller i delar
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 tsk timjan eller några kvistar färsk timjan
  • 0,5 tsk rosmarin eller en liten kvist färsk rosmarin
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 citron
  • 1 msk flytande honung
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Stycka kycklingen i delar: skär av låren och dela dem i två delar vardera. Skär av vingar. Skär ut bröst och dela i två delar vardera.
  3. Blanda kycklingdelarna i en bunke med olivolja, timjan, rosmarin, pressad eller grovhackad vitlök, citronsaft, honung, salt och peppar.
  4. Sprid ut kycklingbitarna i en ugnsform. Lägg gärna med den urpressade biten citron.
  5. Stek kycklingen i ca 35 minuter.
  6. Ta ut och servera med önskade tillbehör. Kycklingen kan garneras med mer färska örter samt citron.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-13

Författare:

Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Läs mer om mig.