Styckad kyckling i ugn

Styckad kyckling i ugn med rosmarin, timjan, citron, vitlök, olivolja och honung. Styckad hel kyckling i bitar som ugnssteks blir mycket god. Godast är fin svensk färsk majskyckling eller kravmärkt kyckling.

Här med en kyckling på 1,2 kg men man kan också laga en större kyckling - ex. upp mot 2,5 kg - på samma vis som räcker till fler portioner eller ger goda rester.

Servera kycklingen med valfria tillbehör. Ett enkelt förslag är klyftpotatis (som du laga samtidigt som kycklingen i ugnen), kall sås med matyoghurt och sweet chilisås samt en grönsallad (ex. färdig från påse) med riven morot, tärnad tomat, majs och svarta bönor toppad med lite olivolja och vinäger.

4 portioner styckad kyckling i ugn

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1,2 kg kyckling, hel eller i delar
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 tsk timjan eller några kvistar färsk timjan
  • 0,5 tsk rosmarin eller en liten kvist färsk rosmarin
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 citron
  • 1 msk flytande honung
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Stycka kycklingen i delar: skär av låren och dela dem i två delar vardera. Skär av vingar. Skär ut bröst och dela i två delar vardera.
  3. Blanda kycklingdelarna i en bunke med olivolja, timjan, rosmarin, pressad eller grovhackad vitlök, citronsaft, honung, salt och peppar.
  4. Sprid ut kycklingbitarna i en ugnsform. Lägg gärna med den urpressade biten citron.
  5. Stek kycklingen i ca 35 minuter.
  6. Ta ut och servera med önskade tillbehör. Kycklingen kan garneras med mer färska örter samt citron.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer