Kyckling i lergryta

Kyckling i lergryta är enkelt att laga och kycklingen blir saftig och god.

Lägg med rotfrukter och andra grönsaker. Jag tog i potatis, steklök, paprika, purjolök, vitlök, rotselleri och palsternacka.

4 portioner kyckling i lergryta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 1,3 kg hel kyckling
  • 16 medelstora fasta potatisar
  • 8 små gula steklökar eller schalottenlökar
  • 1 röd eller grön paprika
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,3 purjolök (valfritt)
  • 150 gram rotselleri (valfritt)
  • 0,5 palsternacka (valfritt)
  • 2 tsk tomatpuré
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 2 krm vitpeppar
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk mörk soja
  • 2 msk olivolja

Tillagning

  1. Blötlägg grytan och lock i minst 30 minuter. Är grytan ny ska den blötläggas över natten.
  2. Skala potatis och lök. Lägg hela i botten på grytan.
  3. Hacka paprika och vitlök grovt och lägg på.
  4. Skala och dela rotselleri och palsternacka grovt. Lägg i grytan.
  5. Skölj och dela purjolök grovt och lägg i grytan.
  6. Rör ut tomatpurén i vattnet och tillsätt över grönsakerna.
  7. Salta potatis och grönsaker och rör runt lite.
  8. Dela kycklingen i serveringsstora bitar och lägg i en skål. Exempelvis delar du vardera lår i två samt vardera bröst i två delar. Släng underdelen av kycklingen samt halsen om du vill (är så lite kött där ändå).
  9. Gnid in kycklingbitarna i rosmarin, vitpeppar, salt, soja och olja. Lägg kycklingbitarna i grytan på grönsakerna.
  10. Ställ grytan i en kall ugn, höj värmen till 180 grader.
  11. Stek i cirka 1,5 timmar.
  12. Ta av locket och låt gå ytterligare en kvart så att kycklingen får fin färg.
Ta bort locket sista minuterna
Ta bort locket sista minuterna och ge kycklingen lite stekyta till servering

Tillbehör

  • Jag gjorde en kall fetaostsås av några dl matyoghurt blandad med 1 pkt salt smulad fetaost. Man kan också ta en annan kall sås eller köpa en smaksatt creme fraiche.
  • Vidare passar en grönsallad, tomatsallad eller sallad med kokta svarta linser till lergrytan.
  • Det blir mycket god skysås i lergryta så servera gärna ett gott bröd till ex. brytbröd att doppa i skyn.

Varianter

Några andra grönsaker som passar i lergrytan är kålrot, pumpa, sötpotatis, rödlök, champinjoner med mera.

Du kan laga de flesta andra recept på grytor och ugnsrätter i lergryta - exempelvis älgstek. De flesta blir klart på 1,5 timmar. Ta bort locket sista kvarten på slutet om du vill ha lite mer stekyta.

Framförhållning - blötläggning av gryta

Du måste blötlägga lergrytan innan. En ny lergryta blötläggs ca 12 timmar men sedan behövs den bara läggas i blöt någon halvtimme innan. Lergrytan sätts sedan i kall ugn varefter ugnen sätts på.

E-mail
Medel: 3.5 (60 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 486 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-25