Kyckling i lergryta
Kyckling i lergryta är enkelt att laga och kycklingen blir saftig och god.
Lägg med rotfrukter och andra grönsaker. Jag tog i potatis, steklök, paprika, purjolök, vitlök, rotselleri och palsternacka.
Tillagning
- Blötlägg grytan och lock i minst 30 minuter. Är grytan ny ska den blötläggas över natten.
- Skala potatis och lök. Lägg hela i botten på grytan.
- Hacka paprika och vitlök grovt och lägg på.
- Skala och dela rotselleri och palsternacka grovt. Lägg i grytan.
- Skölj och dela purjolök grovt och lägg i grytan.
- Rör ut tomatpurén i vattnet och tillsätt över grönsakerna.
- Salta potatis och grönsaker och rör runt lite.
- Dela kycklingen i serveringsstora bitar och lägg i en skål. Exempelvis delar du vardera lår i två samt vardera bröst i två delar. Släng underdelen av kycklingen samt halsen om du vill (är så lite kött där ändå).
- Gnid in kycklingbitarna i rosmarin, vitpeppar, salt, soja och olja. Lägg kycklingbitarna i grytan på grönsakerna.
- Ställ grytan i en kall ugn, höj värmen till 180 grader.
- Stek i cirka 1,5 timmar.
- Ta av locket och låt gå ytterligare en kvart så att kycklingen får fin färg.
Tillbehör
- Jag gjorde en kall fetaostsås av några dl matyoghurt blandad med 1 pkt salt smulad fetaost. Man kan också ta en annan kall sås eller köpa en smaksatt creme fraiche.
- Vidare passar en grönsallad, tomatsallad eller sallad med kokta svarta linser till lergrytan.
- Det blir mycket god skysås i lergryta så servera gärna ett gott bröd till ex. brytbröd att doppa i skyn.
Varianter
Några andra grönsaker som passar i lergrytan är kålrot, pumpa, sötpotatis, rödlök, champinjoner med mera.
Du kan laga de flesta andra recept på grytor och ugnsrätter i lergryta - exempelvis älgstek. De flesta blir klart på 1,5 timmar. Ta bort locket sista kvarten på slutet om du vill ha lite mer stekyta.
Framförhållning - blötläggning av gryta
Du måste blötlägga lergrytan innan. En ny lergryta blötläggs ca 12 timmar men sedan behövs den bara läggas i blöt någon halvtimme innan. Lergrytan sätts sedan i kall ugn varefter ugnen sätts på.
Uppskattat näringsvärde per portion: 486 kcal