Kyckling i lergryta

Introduktion och förberedelse

Kyckling i lergryta är enkelt att laga och kycklingen blir saftig och god.

Lägg med rotfrukter och andra grönsaker. Jag tog i potatis, steklök, paprika, purjolök, vitlök, rotselleri och palsternacka.

Tillbehör

  • Jag gjorde en kall fetaostsås av några dl matyoghurt blandad med 1 pkt salt smulad fetaost. Man kan också ta en annan kall sås eller köpa en smaksatt creme fraiche.
  • Vidare passar en grönsallad, tomatsallad eller sallad med kokta svarta linser till lergrytan.
  • Det blir mycket god skysås i lergryta så servera gärna ett gott bröd till ex. brytbröd att doppa i skyn.

Varianter

Några andra grönsaker som passar i lergrytan är kålrot, pumpa, sötpotatis, rödlök, champinjoner med mera.

Du kan laga de flesta andra recept på grytor och ugnsrätter i lergryta - exempelvis älgstek. De flesta blir klart på 1,5 timmar. Ta bort locket sista kvarten på slutet om du vill ha lite mer stekyta.

Framförhållning - blötläggning av gryta

Du måste blötlägga lergrytan innan. En ny lergryta blötläggs ca 12 timmar men sedan behövs den bara läggas i blöt någon halvtimme innan. Lergrytan sätts sedan i kall ugn varefter ugnen sätts på.

4 portioner kyckling i lergryta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 1,3 kg hel kyckling
  • 16 medelstora fasta potatisar
  • 8 små gula steklökar eller schalottenlökar
  • 1 röd eller grön paprika
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,3 purjolök (valfritt)
  • 150 gram rotselleri (valfritt)
  • 0,5 palsternacka (valfritt)
  • 2 tsk tomatpuré
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 2 krm vitpeppar
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk mörk soja
  • 2 msk olivolja

Tillagning

  1. Blötlägg grytan och lock i minst 30 minuter. Är grytan ny ska den blötläggas över natten.
  2. Skala potatis och lök. Lägg hela i botten på grytan.
  3. Hacka paprika och vitlök grovt och lägg på.
  4. Skala och dela rotselleri och palsternacka grovt. Lägg i grytan.
  5. Skölj och dela purjolök grovt och lägg i grytan.
  6. Rör ut tomatpurén i vattnet och tillsätt över grönsakerna.
  7. Salta potatis och grönsaker och rör runt lite.
  8. Dela kycklingen i serveringsstora bitar och lägg i en skål. Exempelvis delar du vardera lår i två samt vardera bröst i två delar. Släng underdelen av kycklingen samt halsen om du vill (är så lite kött där ändå).
  9. Gnid in kycklingbitarna i rosmarin, vitpeppar, salt, soja och olja. Lägg kycklingbitarna i grytan på grönsakerna.
  10. Ställ grytan i en kall ugn, höj värmen till 180 grader.
  11. Stek i cirka 1,5 timmar.
  12. Ta av locket och låt gå ytterligare en kvart så att kycklingen får fin färg.
E-mail
Medel: 3.2 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 486 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-09-15

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.