Kyckling i lergryta

Lergryta är enkelt att laga i. Recept med lergryta blir mycket saftiga och goda.
Du måste blötlägga lergrytan innan. En ny lergryta blötläggs ca 12 timmar men sedan behövs den bara läggas i blöt någon halvtimme innan. Lergrytan sätts sedan i kall ugn varefter ugnen sätts på.
Du kan laga de flesta andra recept på grytor och ugnsrätter i lergryta. De mesta blir klart på 1,5 timmar. Ta ev. bort locket sista kvarten på slutet om du vill ha lite mer stekyta.
Det blir mycket god skysås i lergryta så servera gärna ett gott bröd till ex. brytbröd att doppa i skyn.
Rotfrukter och andra grönsaker blir också gott i lergrytan. Ex. rotselleri, kålrot, palsternacka, pumpa, sötpotatis, purjolök mm.
Du kan servera en kall sås till ex. yoghurt med smulad fetaost eller någon smaksatt creme fraiche.
En sallad med kokta svarta och vita bönor i olivolja samt skivade tomater och rödlök med vinäger är gott till lergrytan.

4 portioner kyckling i lergryta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 1,3 kg hel kyckling
  • 16 medelstora fasta potatisar
  • 8 små gula steklökar eller schalottenlökar
  • 1 röd eller grön paprika
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,3 purjolök (valfritt)
  • 150 gram rotselleri (valfritt)
  • 0,5 palsternacka (valfritt)
  • 2 tsk tomatpuré
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 2 krm vitpeppar
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk mörk soja
  • 2 msk olivolja

Tillagning

  1. Blötlägg grytan och lock i minst 30 minuter. Är grytan ny ska den blötläggas över natten.
  2. Skala potatis och lök. Lägg hela i botten på grytan.
  3. Hacka paprika och vitlök grovt och lägg på.
  4. Skala och dela rotselleri och palsternacka grovt. Lägg i grytan.
  5. Skölj och dela purjolök grovt och lägg i grytan.
  6. Rör ut tomatpurén i vattnet och tillsätt över grönsakerna.
  7. Salta potatis och grönsaker och rör runt lite.
  8. Dela kycklingen i serveringsstora bitar och lägg i en skål. Exempelvis delar du vardera lår i två samt vardera bröst i två delar. Släng underdelen av kycklingen samt halsen om du vill (är så lite kött där ändå).
  9. Gnid in kycklingbitarna i rosmarin, vitpeppar, salt, soja och olja. Lägg kycklingbitarna i grytan på grönsakerna.
  10. Ställ grytan i en kall ugn, höj värmen till 180 grader.
  11. Stek i cirka 1,5 timmar.
  12. Ta av locket och låt gå ytterligare en kvart så att kycklingen får fin färg.
E-mail
Medel: 3.2 (5 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer