Kokta och marinerade skärbönor
Introduktion och förberedelse
Kokta och marinerade skärbönor med olivolja, vitlök, rödlök och balsamvinäger.
Gott och enkelt att laga på färska eller frysta skärbönor.
Vaxbönor och haricots verts kokar du i ca 3-4 minuter.
Med andra bönor
- Blir också gott med vaxbönor, haricots verts, sockerärtor, gröna bönor eller bondbönor.
- Använder du bondbönor så skalar du dem innan, slänger skalet och kokar endast bönorna i 15 minuter.
- Använder du sockerärtor så minska koktiden till någon minut men smaksätt på samma vis.
Varianter
- Tillsätt en klick smör och vänd runt med de varma bönorna. Man kan också bryna lite smör och skeda över. Salta och peppra.
- Toppa med smulad fetaost, riven parmesan eller toppa med stekt tärnad halloumi, stekost eller paneerost.
- Byt balsamvinäger mot ljus japansk soja.
- Byt balsamvinäger mot 2 tsk ostronsås, 1 tsk ljus kinesisk soja, en halv tsk sesamolja, någon msk rostade sesamfrön samt någon tsk svart kinesisk vinäger (valfritt).
Tillagning
- Rensa och skölj skärbönorna. Skär ev. bort någon halv cm på ändarna.
- Koka upp vatten med 0,5 tsk salt i en kastrull.
- Skär bönorna i förslagsvis tre delar eller ännu mindre ned till ca 2 cm breda bitar.
- Koka skärbönor mjuka i ca 8 minuter. Kokar du andra bönor som vaxbönor, haricots verts eller gröna bönor räkna 3-4 minuter. Sockerärtor kokar också snabbt på 2-3 minuter. Använder du bondbönor så skalar du dem innan, slänger skalet och kokar endast bönorna i 15 minuter.
- Skala och hacka rödlöken samt skala och pressa vitlök i en stekpanna eller wok.
- Tillsätt olivoljan och fräs löken några minuter utan att bränna dem.
- Häll av och skölj skärbönorna med kallt vatten.
- Vänd i dem i lökblandningen och vänd runt.
- Tillsätt någon krm salt och balsamvinägern.
- Vänd runt och smaka av med salt och peppar.
- Servera skärbönorna varma på fat eller i skål.
Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal