Kokta och marinerade skärbönor

Kokta och marinerade skärbönor med olivolja, vitlök, rödlök och balsamvinäger. Blir också gott med vaxbönor, haricots verts, sockerärtor, gröna bönor eller bondbönor.

Gott och enkelt att laga på färska eller frysta skärbönor. Vaxbönor och haricots verts kokar du i ca 3-4 minuter. Använder du bondbönor så skalar du dem innan, slänger skalet och kokar endast bönorna i 15 minuter.

4 portioner kokta och marinerade skärbönor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 300 gram skärbönor eller vaxbönor, haricots verts, sockerärtor, gröna bönor eller bondbönor
  • 1 tsk salt
  • 0,5 rödlök
  • 1/2 klyfta vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 4 msk balsamvinäger
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Rensa och skölj skärbönorna. Skär ev. bort någon halv cm på ändarna.
  2. Koka upp vatten med 0,5 tsk salt i en kastrull.
  3. Skär bönorna i förslagsvis tre delar eller ännu mindre ned till ca 2 cm breda bitar.
  4. Koka skärbönor mjuka i ca 8 minuter. Kokar du andra bönor som vaxbönor, haricots verts eller gröna bönor räkna 3-4 minuter. Sockerärtor kokar också snabbt på 2-3 minuter. Använder du bondbönor så skalar du dem innan, slänger skalet och kokar endast bönorna i 15 minuter.
  5. Skala och hacka rödlöken samt skala och pressa vitlök i en stekpanna eller wok.
  6. Tillsätt olivoljan och fräs löken några minuter utan att bränna dem.
  7. Häll av och skölj skärbönorna med kallt vatten.
  8. Vänd i dem i lökblandningen och vänd runt.
  9. Tillsätt någon krm salt och balsamvinägern.
  10. Vänd runt och smaka av med salt och peppar.
  11. Servera skärbönorna varma på fat eller i skål.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-03-11

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock. Läs mer om mig.