Kokta och marinerade skärbönor

Kokta och marinerade skärbönor med olivolja, vitlök, rödlök och balsamvinäger. Blir också gott med vaxbönor, haricots verts eller bondbönor.
Gott och enkelt att laga på färska eller frysta skärbönor. Vaxbönor och haricots verts kokar du i ca 5 minuter. Använder du bondbönor så skalar du dem innan, släger skalet och kokar endast bönorna i 15 minuter.

4 portioner kokta och marinerade skärbönor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 300 gram skärbönor
  • 1 tsk salt
  • 0,5 rödlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 4 msk balsamvinäger
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Rensa och skölj skärbönorna. Skär ev. bort någon halv cm på ändarna.
  2. Koka upp vatten med 0,5 tsk salt i en kastrull.
  3. Skär bönorna i förslagsvis tre delar eller ännu mindre ned till ca 2 cm breda bitar.
  4. Koka dem mjuka i ca 8 minuter.
  5. Skala och hacka rödlöken samt skala och pressa vitlöken i en stekpanna eller wok.
  6. Tillsätt olivoljan och fräs löken några minuter utan att bränna dem.
  7. Häll av och skölj skärbönorna med kallt vatten.
  8. Vänd i dem i lökblandningen och vänd runt.
  9. Tillsätt någon krm salt och balsamvinägern.
  10. Vänd runt och smaka av med salt och peppar.
  11. Servera skärbönorna varma på fat eller i skål.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer