Kokta och marinerade skärbönor
Kokta och marinerade skärbönor med olivolja, vitlök, rödlök och balsamvinäger.
Gott och enkelt att laga på färska eller frysta skärbönor.
Vaxbönor och haricots verts kokar du i ca 3-4 minuter.
Tillagning
- Rensa och skölj skärbönorna. Skär ev. bort någon halv cm på ändarna.
- Koka upp vatten med 0,5 tsk salt i en kastrull.
- Skär bönorna i förslagsvis tre delar eller ännu mindre ned till ca 2 cm breda bitar.
- Koka skärbönor mjuka i ca 8 minuter. Kokar du andra bönor som vaxbönor, haricots verts eller gröna bönor räkna 3-4 minuter. Sockerärtor kokar också snabbt på 2-3 minuter. Använder du bondbönor så skalar du dem innan, slänger skalet och kokar endast bönorna i 15 minuter.
- Skala och hacka rödlöken samt skala och pressa vitlök i en stekpanna eller wok.
- Tillsätt olivoljan och fräs löken några minuter utan att bränna dem.
- Häll av och skölj skärbönorna med kallt vatten.
- Vänd i dem i lökblandningen och vänd runt.
- Tillsätt någon krm salt och balsamvinägern.
- Vänd runt och smaka av med salt och peppar.
- Servera skärbönorna varma på fat eller i skål.
Med andra bönor
- Blir också gott med vaxbönor, haricots verts, sockerärtor, gröna bönor eller bondbönor.
- Använder du bondbönor så skalar du dem innan, slänger skalet och kokar endast bönorna i 15 minuter.
- Använder du sockerärtor så minska koktiden till någon minut men smaksätt på samma vis.
Varianter
- Tillsätt en klick smör och vänd runt med de varma bönorna. Man kan också bryna lite smör och skeda över. Salta och peppra.
- Toppa med smulad fetaost, riven parmesan eller toppa med stekt tärnad halloumi, stekost eller paneerost.
- Byt balsamvinäger mot ljus japansk soja.
- Byt balsamvinäger mot 2 tsk ostronsås, 1 tsk ljus kinesisk soja, en halv tsk sesamolja, någon msk rostade sesamfrön samt någon tsk svart kinesisk vinäger (valfritt).
Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal