Kokta och marinerade skärbönor

Kokta och marinerade skärbönor med olivolja, vitlök, rödlök och balsamvinäger.

Gott och enkelt att laga på färska eller frysta skärbönor.

Vaxbönor och haricots verts kokar du i ca 3-4 minuter.

4 portioner kokta och marinerade skärbönor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 300 gram skärbönor eller vaxbönor, haricots verts, sockerärtor, gröna bönor eller bondbönor
  • 1 tsk salt
  • 0,5 rödlök
  • 1/2 klyfta vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 4 msk balsamvinäger
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Rensa och skölj skärbönorna. Skär ev. bort någon halv cm på ändarna.
  2. Koka upp vatten med 0,5 tsk salt i en kastrull.
  3. Skär bönorna i förslagsvis tre delar eller ännu mindre ned till ca 2 cm breda bitar.
  4. Koka skärbönor mjuka i ca 8 minuter. Kokar du andra bönor som vaxbönor, haricots verts eller gröna bönor räkna 3-4 minuter. Sockerärtor kokar också snabbt på 2-3 minuter. Använder du bondbönor så skalar du dem innan, slänger skalet och kokar endast bönorna i 15 minuter.
  5. Skala och hacka rödlöken samt skala och pressa vitlök i en stekpanna eller wok.
  6. Tillsätt olivoljan och fräs löken några minuter utan att bränna dem.
  7. Häll av och skölj skärbönorna med kallt vatten.
  8. Vänd i dem i lökblandningen och vänd runt.
  9. Tillsätt någon krm salt och balsamvinägern.
  10. Vänd runt och smaka av med salt och peppar.
  11. Servera skärbönorna varma på fat eller i skål.

Med andra bönor

  • Blir också gott med vaxbönor, haricots verts, sockerärtor, gröna bönor eller bondbönor.
  • Använder du bondbönor så skalar du dem innan, slänger skalet och kokar endast bönorna i 15 minuter.
  • Använder du sockerärtor så minska koktiden till någon minut men smaksätt på samma vis.

Varianter

  • Tillsätt en klick smör och vänd runt med de varma bönorna. Man kan också bryna lite smör och skeda över. Salta och peppra.
  • Toppa med smulad fetaost, riven parmesan eller toppa med stekt tärnad halloumi, stekost eller paneerost.
  • Byt balsamvinäger mot ljus japansk soja.
  • Byt balsamvinäger mot 2 tsk ostronsås, 1 tsk ljus kinesisk soja, en halv tsk sesamolja, någon msk rostade sesamfrön samt någon tsk svart kinesisk vinäger (valfritt).
E-mail
Medel: 4.1 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-02-20