Kokta och marinerade skärbönor

Introduktion och förberedelse för tillagning

Kokta och marinerade skärbönor med olivolja, vitlök, rödlök och balsamvinäger. Blir också gott med vaxbönor, haricots verts, sockerärtor, gröna bönor eller bondbönor.

Gott och enkelt att laga på färska eller frysta skärbönor.

Vaxbönor och haricots verts kokar du i ca 3-4 minuter.

Använder du bondbönor så skalar du dem innan, slänger skalet och kokar endast bönorna i 15 minuter.

Blir också gott med sockerärtor. Minska koktiden till någon minut men smaksätt på samma vis.

Varianter

  • Tillsätt en klick smör och vänd runt med de varma bönorna. Man kan också bryna lite smör och skeda över. Salta och peppra.
  • Toppa med smulad fetaost, riven parmesan eller stek med tärnad halloumi eller paneerost.
  • Byt balsamvinäger mot ljus japansk soja.
  • Byt balsamvinäger mot några tsk ostronsås, ljus kinesisk soja, en halv tsk sesamolja, någon msk sesamfrön samt någon tsk svart kinesisk vinäger.

4 portioner kokta och marinerade skärbönor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 300 gram skärbönor eller vaxbönor, haricots verts, sockerärtor, gröna bönor eller bondbönor
  • 1 tsk salt
  • 0,5 rödlök
  • 1/2 klyfta vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 4 msk balsamvinäger
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Rensa och skölj skärbönorna. Skär ev. bort någon halv cm på ändarna.
  2. Koka upp vatten med 0,5 tsk salt i en kastrull.
  3. Skär bönorna i förslagsvis tre delar eller ännu mindre ned till ca 2 cm breda bitar.
  4. Koka skärbönor mjuka i ca 8 minuter. Kokar du andra bönor som vaxbönor, haricots verts eller gröna bönor räkna 3-4 minuter. Sockerärtor kokar också snabbt på 2-3 minuter. Använder du bondbönor så skalar du dem innan, slänger skalet och kokar endast bönorna i 15 minuter.
  5. Skala och hacka rödlöken samt skala och pressa vitlök i en stekpanna eller wok.
  6. Tillsätt olivoljan och fräs löken några minuter utan att bränna dem.
  7. Häll av och skölj skärbönorna med kallt vatten.
  8. Vänd i dem i lökblandningen och vänd runt.
  9. Tillsätt någon krm salt och balsamvinägern.
  10. Vänd runt och smaka av med salt och peppar.
  11. Servera skärbönorna varma på fat eller i skål.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-02-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.