Rostade hela små potatisar

Rostade hela små potatisar med skal. Du kan rosta färskpotatis, delikatesspotatis som Amandine eller andra små fina potatisar av fast sort. Lättlagat men rätt lyxigt. Lägg gärna till en bit zucchini och spetspaprika som jag gjorde. Går också fint med enbart potatis.

Varianter:

  • Lägg till en delad halv zucchini och en delad röd spetspaprika eller vanlig paprika.
  • Skalade och rotfrukter som du delat på längden av morot och palsternacka.
  • Klyftor av kål som spetskål, rödkål eller vitkål.
  • Halverad tomater.
  • Halverad rödlök samt hela vitlöksklyftor.

2 portioner hela små rostade potatisar

  • Förberedelse:
  • Tillagning:
  • Klart på:

Ingredienser

  • 8 små potatisar med fint skal, färskpotatis eller delikatesspotatis
  • 1 tsk rapsolja
  • 1/2 zucchini (valfritt)
  • 1/2 röd spetspaprika
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj och putsa potatisen. Skär bort eventuella fula delar. De behöver ej skalas men det går även bra att skala dem om man vill det.
  3. Lägg dem med olja i en ugnsfast stekpanna eller ugnsform. Vänd runt med oljan.
  4. Skölj och dela zucchini på längden. Skölj paprika och dela på längden samt gröp ur den. Lägg och vänd runt med potatisarna.
  5. Rosta potatisen i mitten av ugnen i 25 minuter. Vänd runt dem efter halva tiden. Kolla så de är klara med en potatissticka eller kniv - de ska vara mjuka inuti.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer

Fira surströmmingen på klassiskt vis

Håll för näsan den tredje torsdagen i augusti för då är det traditionsenligt surströmmingspremiär. Här hittar du tips på hur du serverar surströmming, hur du öppnar surströmmingsburken samt klassiker som surströmmingsklämma.

Läs mer