Majskyckling med cidersås

Introduktion och förberedelse

Majskyckling med cidersås. Här med marinerade stora vita bönor, pressad potatis och lite babyspenat samt coktailtomater till. Garnerad med hackad persilja.

Koka gärna en stor omgång stora vita bönor innan - spara resten i påsar i frysen. Man kan också ta bönor på burk eller frysta blandade kokta bönor.

Laga cidersåsen med en torr cider och gärna fransk fin cider från Normandie exempelvis från Boulard. Det går bra med svensk torr eller halvtorr cider med. Dock ej smaksatt eller söt cider. Fin torr råsaft från äpplen eller äppeljuice går också att använda.

Val av kyckling

  • Majskycklingbröst säljs i olika storlekar - en del är stora och upp mot 300 gram - då räcker en filé till två portioner.
  • Här med fina majskycklingbröst med skinn - som är riktigt goda. Köp gärna svensk kyckling och helst krav.
  • Istället för majskycklingbröst så kan du ta vanlig färsk kycklingfilé av finare kvalitet.
  • Kycklingen kan även stekas i grillpanna eller grillas.
  • Vill du inte laga kycklingfilé kan du stycka en hel kyckling i delar och steka i ugnen samt servera på samma vis.

Andra tillbehör

  • Pressad potatis kan bytas mot potatisstomp, kokt fin delikatesspotatis, kokt ris, råris, pasta som tagliateller eller gnocchis. Eller kokt blomkål och broccoli.
  • Istället för persilja kan du garnera med hackad gräslök, färsk timjan eller färsk dragon.
  • Gott är även att steka äppelskivor eller tärnat äpple och ha som tillbehör.
  • En annan variant är att fräsa skivade skogschampinjoner och tärnat fläsk samt blanda med stekt tärnat äpple och servera till istället för vita bönor.

Variant med grillad kyckling

Istället för att steka kycklingen så kan du banka ut den något och grilla den - sänk värmen efter du grillat runt om. Grilla sedan på låg värme tills innertemperaturen är ca 68 grader. Eller skär ett snitt och kolla så det är färdigstekt.

Att dricka till

  • Mitt tips att dricka till blir en torr cider från Normandie eller Sverige. Så kan du ta en del till cidersåsen.
  • Ett vitt kylt aromatiskt vin från Alsace typ Gewurtztraminer eller Pinot Gris är också gott till.

4 portioner majskyckling med cidersås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • Cidersås: 2 dl torr cider
  • 2 dl grädde
  • 1,5 tärning kycklingbuljong eller valfri sort som grönsak eller fisk som passar det du ska servera såsen till
  • 1 schalottenlök
  • 1/4 äpple
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1 msk ljus maizenaredning
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 1 tsk färsk timjan, gräslök eller dragon till garnering
  • 800 gram potatis
  • 500 gram majskycklingbröst, gärna med skinn. Räkna 1-2 per portion. Stora filéer kan väga runt 300 gram och räcker då för två.
  • 1 msk färsk timjan eller 2 krm torkad
  • 1 msk smör att steka i
  • Marinerade vita bönor: 400 gram vita kokta stora platta bönor eller valfri sort
  • 1/2 rödlök
  • 3 msk olivolja
  • 1,5 msk röd lagrad vinäger
  • 1 tsk flytande honung
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar
  • 2 msk hackad persilja till garnering
  • 12 cocktailtomater
  • 30 gram babyspenat

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn. Skala och börja koka potatis till pressad potatis om du vill ha det till. Eller förbered annat tillbehör.
  2. Cidersås: Skala löken och äpplet. Hacka lök och äpple så fint du kan. Fräs lök och äpple i en såskastrull i smör och olivolja i några minuter utan att det tar färg. Häll i cider och buljongtärning. Rör så att buljongen löser sig. Koka fem minuter.
  3. Tillsätt och rör i maizenaredning och koka upp. Tillsätt grädden och värm upp samt smaka av med salt, soja, svartpeppar och eventuellt någon tsk äppelcidervinäger. Håll såsen varm till servering. Garnera såsen med färsk plockad timjan, dragon eller gräslök.
  4. Marinerade vita bönor: Skala och hacka löken. Blanda med kokta vita bönor samt olivolja. Smaka av med vinäger, salt och peppar.
  5. Värm en ugnsfast stekpanna och bryn kycklingen någon minut på varje sida i smör. Salta och peppra. Strö över timjan.
  6. Sätt in kycklingen i mitten av ugnen - 15 minuter för mindre bröst och 20 minuter för större. Gärna med en stektermometer och låt gå till 68 grader.
  7. Skölj tomater och dela dem. Skölj spenat och hacka grovt. Skölj och hacka persilja
  8. Ta ut kycklingen och låt den vila fem minuter.
  9. Till servering så skär du upp kycklingen på en skärbräda i grova sneda bitar mot köttfibrerna.
  10. Servera kycklingen med cidersåsen, potatisen, bönorna, tomater och spenat. Samt garnera med hackad persilja.
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 502 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-02-10

Liknande recept:

Calvados och äppel brandy från Normandie

En calva till kaffet? Här hittar du fakta om Calvados samt tips på vad som finns att köpa. Calvados är...