Majskyckling med cidersås

Introduktion och förberedelse

Majskyckling med cidersås. Här med marinerade stora vita bönor, pressad potatis och lite babyspenat samt coktailtomater till. Garnerad med hackad persilja.

Majskycklingbröst säljs i olika storlekar - en del är stora och upp mot 300 gram - då räcker en filé till två portioner. Här har jag först brynt kycklingen och sedan stekt färdigt i ugnen så blir den saftig och god. Låt vila några minuter och skiva upp mot köttfibrerna i grova skivor till servering. Kycklingen kan även stekas i grillpanna eller grillas. Eller lagas i Sous-vide.

Koka gärna en stor omgång stora vita bönor innan - spara resten i påsar i frysen. Man kan också ta bönor på burk.

Pressad potatis kan bytas mot potatisstomp, kokt fin delikatesspotatis, kokt ris, råris, pasta som tagliateller eller gnocchis. Eller kokt blomkål och broccoli. Istället för persilja kan du garnera med hackad gräslök, färsk timjan eller färsk dragon.

Gott är även att steka äppelskivor eller tärningar till såsen som tillbehör. En annan variant är att fräsa skivade skogschampinjoner och tärnat fläsk samt blanda med stekt tärnat äpple och ha som tillbehör istället för vita bönor.

Här med fina majskycklingbröst med skinn - riktigt goda. Istället för majskycklingbröst så kan du ta vanlig färsk kycklingfilé av finare kvalitet. Eller stycka en hel kyckling i delar och steka i ugnen. Köp gärna svensk kyckling och ekologisk.

Istället för att steka kycklingen så kan du banka ut den något och grilla den - sänk värmen efter du grillat runt om. Grilla sedan på låg värme tills innertemperaturen är ca 68 grader. Eller skär ett snitt och kolla så det är färdigstekt.

Laga cidersåsen med en torr cider och gärna fransk fin cider från Normandie ex. Boulards. Det går bra med halvtorr cider med. Dock ej smaksatt eller söt cider förstås. Fin torr råsaft från äpplen eller äppeljuice går också att använda.

Att dricka till:

Mitt tips att dricka till blir såklart en torr cider från Normandie eller Sverige. Ett vitt kylt vin från Alsace typ Gewurtztraminer funkar också bra.

4 portioner majskyckling med cidersås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • Cidersås: 2 dl torr cider
  • 2 dl grädde
  • 1,5 tärning kycklingbuljong eller valfri sort som grönsak eller fisk som passar det du ska servera såsen till
  • 1 schalottenlök
  • 1/4 äpple
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1 msk ljus maizenaredning
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 1 tsk färsk timjan, gräslök eller dragon till garnering
  • 800 gram potatis
  • 500 gram majskycklingbröst, gärna med skinn. Räkna 1-2 per portion. Stora filéer kan väga runt 300 gram och räcker då för två.
  • 1 msk färsk timjan eller 2 krm torkad
  • 1 msk smör att steka i
  • Marinerade vita bönor: 400 gram vita kokta stora platta bönor eller valfri sort
  • 1/2 rödlök
  • 3 msk olivolja
  • 1,5 msk röd lagrad vinäger
  • 1 tsk flytande honung
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar
  • 2 msk hackad persilja till garnering
  • 12 cocktailtomater
  • 30 gram babyspenat

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn. Skala och börja koka potatis till pressad potatis om du vill ha det till. Eller förbered annat tillbehör.
  2. Cidersås: Skala löken och äpplet. Hacka lök och äpple så fint du kan. Fräs lök och äpple i en såskastrull i smör och olivolja i några minuter utan att det tar färg. Häll i cider och buljongtärning. Rör så att buljongen löser sig. Koka fem minuter.
  3. Tillsätt och rör i maizenaredning och koka upp. Tillsätt grädden och värm upp samt smaka av med salt, soja, svartpeppar och eventuellt någon tsk äppelcidervinäger. Håll såsen varm till servering. Garnera såsen med färsk plockad timjan, dragon eller gräslök.
  4. Marinerade vita bönor: Skala och hacka löken. Blanda med kokta vita bönor samt olivolja. Smaka av med vinäger, salt och peppar.
  5. Värm en ugnsfast stekpanna och bryn kycklingen någon minut på varje sida i smör. Salta och peppra. Strö över timjan.
  6. Sätt in kycklingen i mitten av ugnen - 15 minuter för mindre bröst och 20 minuter för större. Gärna med en stektermometer och låt gå till 68 grader.
  7. Skölj tomater och dela dem. Skölj spenat och hacka grovt. Skölj och hacka persilja
  8. Ta ut kycklingen och låt den vila fem minuter.
  9. Till servering så skär du upp kycklingen på en skärbräda i grova sneda bitar mot köttfibrerna.
  10. Servera kycklingen med cidersåsen, potatisen, bönorna, tomater och spenat. Samt garnera med hackad persilja.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-09

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.