Steksås eller skysås av stek eller kyckling

Steksås eller skysås. Stek och heltstekt kyckling med mera får man god sky att göra steksås på. Har du inte ljus soja så kan du ersätta med någon tsk kinesisk soja.

Red såsen eller skyn med ljus maizenaredning istället för mjöl om du vill ha en glutenfri steksås eller skysås. 

6 portioner

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 8 min

Ingredienser

  • 5 msk mjöl
  • 50 gram smör
  • 3 dl sky, buljong från stek, kyckling osv
  • 2,5 dl grädde
  • 2 msk ljus soja, typ kikkoman
  • 1 msk gele
  • 1 tsk maizena utrört i 0,5 dl kallt vatten

Tillagning

  1. Fräs 5 matskedar mjöl i 50 gram smör.
  2. Sila ner skyn från ugnspannan under omrörning.
  3. Tillsätt 3 deciliter grädde. Låt koka 5 minuter. En skvätt ljus soja gör susen. Någon matsked gelé blir också gott.
  4. Örtsås blir det med någon deciliter hackade örter som dragon, persilja och gräslök. Med två deciliter stekt svamp blir det svampsås. Smaka av med salt och vitpeppar.
  5. Tycker du att såsen är för tunn kan du reda den genom att röra i lite maizena i taget utrört i kallt vatten tills såsen tjocknar. Ta inte för mycket bara (i värsta fall kan du dock spä såsen med mer sky eller vatten).
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer