Stekt ryggbiff med kappa

Stekt ryggbiff med kappa med stekgrader, förslag på tillbehör och vintips.

Ryggbiff med kappa har en fettrand kvar som ger god smak på köttet när man steker det. Det är sedan valfritt att äta fettet. Själv skär jag bort kappan när jag äter ryggbiffen.

4 portioner stekt ryggbiff med kappa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 800-1000 gram ryggbiff med kappa
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk olivolja (valfritt)

Tillagning

  1. Förbered önskade tillbehör som ex. vitlökssmör, rostad skivad potatis och ugnsbakade tomater eller det du önskar.
  2. Gnid in ryggbiffarna med olivolja (valfritt), salt och peppar. Låt köttet stå framme övertäckt att bli rumsvarmt medan du lagar tillbehören.
  3. Stek ryggbiffarna med kappan kvar i 1-4 minuter på varje sida till önskad stekgrad - se ovan.
  4. Lägg över dem på en tallrik och täck över dem med lite folie och låt dem vila i några minuter.
  5. Servera ryggbiffarna med önskade tillbehör.
Två bitar ryggbiff med kappa kvar
Två bitar ryggbiff med kappa - fettranden - kvar som ger extra god smak vid grillning

Serveringsförslag

Som tillbehör till ryggbiffen passar valfria tillbehör eller ha gärna en sallad till.

Val av ryggbiff

  • Jag kan rekommendera svensk ekologisk hängmörad ryggbiff. Du kan även steka ryggbiff utan kappa.
  • Man kan också välja billigare alternativ om man önskar men välj gärna svenskt kött.
  • Köper du ryggbiff utan kappa så kan du räkna 600-800 gram ryggbiff till 4 portioner.

Tips tillagning

  • Istället för att steka ryggbiffen i stekpanna eller grillpanna kan man grilla ryggbiffen på utegrill.
  • Tillagningstiderna nedan är ungefärliga. När köttsaft börjar tränga upp efter att du vänt köttet en gång så är köttet medium.
  • Ta gärna fram köttet några minuter innan tillagning så att det håller rumstemperatur när du steker det.
  • Tjockare bitar kött blir goda om de får vila några minuter och värmen sprida sig i köttet efter du grillat eller stekt det.

Stekgrader och tillagningstider för ryggbiff med kappa

Obs tillagningstiderna är ungefärliga. Tänk på att innertemperaturen stiger någon grad när köttet får vila några minuter vilket jag rekommenderar.

Stekgrad 1 cm tjock 2 cm tjock
Röd, blodig, rosa 55 °C, Medium rare 57,5 °C 1 minut per sida 2 minuter per sida
Medium, rosa 60 °C 1,5 minuter per sida 3 minuter per sida
Well done, välstekt 65-70 °C 3 minuter per sida 4 minuter per sida

Att dricka till

Till ryggbiff passar bland annat rött vin från Rioja, smakrikt rött från Australien som Shiraz, fransk Syrah eller annat rött och fylligt samt väl lagrat rött vin.

E-mail
Medel: 3.1 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 215 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-30

Tillbehör och liknande: