Marinerade grillspett med ryggbiff

Du kan också göra spetten med annat mört nötkött som entrecote eller oxfilé. Eller mört viltkött.
Gott till grillspetten är grillade majskolvar, grönsaksspett med champinjoner och paprika. Du kan rosta halverade fina delikatesspotatisar eller färskpotatis i ugnen med olivolja, salt och peppar och ha till. Eller en potatissallad. En god och enkel sås till är att blanda matyoghurt med smulad fetaost samt lite svartpeppar.
Du behöver 6 grillspett.

6 portioner grillspett med ryggbiff

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 1 kg ryggbiff
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 dl röd eller vit vinäger
  • 1 tsk honung
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk nymald svartpeppar
  • 0,5 tsk nymald vitpeppar
  • 0,5 tsk nymald rosépeppar
  • 1 dl hackad blad- eller kruspersilja
  • 1 dl hackad färsk koriander

Tillagning

  1. Skär ryggbiffen i bitar ca 2x3 cm. Lägg i en stor bunke.
  2. Tillsätt olivolja, vinäger, honung, vitlök, peppar, persilja samt koriander.
  3. Marinera ryggbiffen några timmar eller över natten övertäckt i kylen. De kan också grillas eller stekas direkt då ryggbiff är så mört.
  4. Använder du träspett så lägg dem i blöt några minuter innan så brinner de inte upp så lätt på grillen sedan.
  5. Trä upp och fördela köttbitarna på spetten.
  6. Grilla spetten några minuter på varje sida tills de fått fin färg och är grillade efter smak. Skär gärna och prova en i en köttbit och se så att köttet är stekt som du vill ha det. Ryggbiff kan man äta blodig och det gillar en del.
  7. Grillspett med ryggbiff är klart att servera.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer