Kryddsmör

Laga eget kryddsmör eller aromsmör - ett genialiskt enkelt och gott tillbehör

Hemgjort aromsmör smälter över den varma maten. Ingen sås behövs. Längs ner på sidan hittar du en lista över alla mina krydd- och aromsmör.

Blanda gärna smöret i god tid och slå in till en rulle i smörpapper. Smöret håller flera veckor i kylen eller månader i frysen.

Tips är att skära upp i lagom portionstora skivor ca 2 cm breda och ha inslaget i frysen att plocka fram vid behov. Också bra om du får kryddsmör över att lägga i frysen.

Kryddsmör och aromsmör Aromsmör eller kryddsmör är enkelt att laga till många och kan förberedas i god tid. Servera istället för sås - speciellt till grillat. Ovan grillat fiskspett med kryddsmör smaksatt med vitlök och soltorkad tomat.

Kryddsmör och örtsmör är speciellt gott till grillat.

Vitlökssmör är kanske det vanligaste kryddsmöret. En klassiker med grillat bröd, kött, fisk eller grönsaker. Speciellt gott till grillat kött, kyckling, fisk, skaldjur, sniglar och rätter med potatis som oxfilé med råstekt potatis.

Persiljesmör är grönt vackert. Gott till råbiff, grillat, stekt sill, ugnsstekt lax mm. Råstekt potatis, klyftpotatis, kokt potatis eller rostade rotfrukter passar till. Prova att svänga runt nykokta små nypotatisar i persiljesmör och smaka av med salt och vitpeppar. Du kan använda blad- eller kruspersilja.

Kryddsmörens okrönte kung är annars Café de Paris smör. Länge ett hemligt recept men här avslöjar jag en variant av detta exklusiva aromsmör. Vitlök, schalottenlök, persilja, senapspulver, citronsaft, oregano, salvia, timjan, mejram, pepparrot mm ingår i detta smör. Låt dig inte avskräckas - det är bara att blanda och dubbla gärna satsen och frys in resten så har du ett tag.

Gillar du soltorkad tomat, basilika, vitlök och citron så kan du blanda det med smör till ett Italienskt kryddsmör. Kanongott till allt grillat.

Örtsmör kan du göra med de örter du gillar. Blanda efter smak och tillgång mjukt smör med hackad gräslök, bladpersilja, basilika; eller gräslök, vitlök och dill (till fisk); gräslök, färsk koriander och lime (till grillad fisk som lax och räkor); gräslök, timjan och rosmarin (till grillat som lamm). Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Använd fantasin och gör kryddsmör som du vill. Man kan ha tryffelolja, chili, curry och många andra smaker, kryddor och örter.

Oxfile med vitlökssmör Oxfilé, lövbiff eller annat gott grillat eller stekt nötkött med vitlökssmör är en klassiker.

Hur gör man kryddsmör?

Låt smöret bli rumsvarmt och blanda sedan i de smaksättare du vill ha. Lägg i plastfolie eller smörpapper och forma till en rulle. Förvara i kylen. Ta bort plast eller smörpapper och skär upp skivor. Lägg på varm mat eller låt bli rumsvarmt och servera på fat bredvid. Godast blir smöret efter en natt i kylen. Kryddsmöret håller sig i inlindat i smörpapper fler dagar i kylen eller längre i frysen.

Serveringstips:

Ett tips är att lägga upp den grillade eller stekta maten på ett fint ugnsfast fat och skiva över kryddsmör. Sedan sätter du formen under ugnsgrillen så att kryddsmöret får smälta till halva.

Du kan också lägga upp smöret i små formar. Då kan du spritsa ut smör eller forma det medan det är mjukt. Ställ gärna fram det innan det är dags att äta så att det blir rumsvarmt. Gör du avlånga rullar av smöret kan du skiva upp bitar och servera direkt på maten eller vid sidan på ett fat. Ytterligare alternativ är att spritsa eller på annat sätt forma portionsbitar av smöret.Café de Paris kryddsmör Café de Paris kryddsmör är en klassiker bland aromsmören med massor av smak

Några klassiker

Persiljesmör
Gott till råbiff, grillat, stekt sill, ugnstekt lax mm. Råstekt potatis, klyftpotatis, kokt potatis eller rostade rotfrukter passar till. Prova att svänga runt nykokta små nypotatisar i persiljesmör och smaka av med salt och vitpeppar. Du kan använda blad- eller kruspersilja.

Vitlökssmör
Vitlökssmör är kanske det vanligaste aromsmöret. En klassiker med grillat kött, fisk eller grönsaker. Speciellt gott till rätter med potatis som oxfilé med råstekt potatis. Vitlökssmör passar utmärkt med oxfilé, klyftpotatis och sallad.

Café de Paris-smör kryddsmör
Kryddsmörens okrönte kung - en klassiker med grillat kött, fisk eller grönsaker. Speciellt gott till rätter med potatis som oxfilé med råstekt potatis.Örtsmör med timjan och rosmarin Örtsmör med timjan och rosmarin. Jättegott till lamm, vilt, grillade grönsaker, grillad hel fisk eller kyckling.

Länge ett hemligt recept men här avslöjar jag en variant av detta exklusiva aromsmör. Vitlök, schalottenlök, persilja, senapspulver, citronsaft, oregano, salvia, timjan, mejram, pepparrot mm ingår i detta smör. Låt dig inte avskräckas av den stora satsen - frys in resten så har du ett tag.

Pepparrotssmör
Ett mycket gott smör till ugnstekt fisk, grillad fisk och andra fiskrätter. Men också rostbiff.

Örtsmör med basilika
Passar till grillad kyckling, fisk och grönsaker.

Dillsmör - örtsmör med dill
Hemgjort örtsmör med dill, dillsmör. Gott till grillad fisk som lax, havskräftor och räkor.

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Pages