Stekt sparris

Introduktion och förberedelse

Stekt sparris är både lättlagat och gott som grönsakstillbehör eller förrätt.

Du kan steka grön eller vit sparris.

Serveringsförslag

  • Sparrisen är god som den är som grönsakstillbehör. En klick smör och lite flingsalt kan man även ha på till servering.
  • Som förrätt kan man servera sparrisen på enkelt vis med en klick smör och flingsalt.
  • Fler förslag är med aromsmör som Hollandaisesmör; några tsk brynt smör; fin olivolja, balsamvinäger och riven parmesan; med mozzarella och lufttorkad skinka eller burrata.

Varianter

  • Du kan steka i olivola, rapsolja eller annan matolja. Eller smör eller margarin.
  • Vill du sätta lite smak på sparrisen tillsätta 1/4 pressad vitlök och 1/2 krm chiliflakes någon minut på slutet av stekningen. Eller smaksätta som dessa sparrisbroccoli med soja, ingefära och vitlök.

2 portioner stekt sparris

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 4 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 12 gröna sparrisar eller 6 tjocka vita sparrisar
  • 2 msk olivolja, rapsolja eller smör
  • 1/2 krm salt eller 1 krm flingsalt

Tillagning

  1. Bryt eller skär av någon cm längst ner på sparrisen.
  2. Dela i två delar om de ej får plats i stekpannan.
  3. Stek på lite över medelvärme i olivolja, rapsolja eller smör. Räkna ca 4 minuter för grön sparris och upp mot 8-10 minuter för tjockare vit sparris. Vänd runt dem då och då.
  4. Strö över lite salt eller flingsalt till servering.
E-mail
Medel: 4 (14 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 145 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-06-09

Tillbehör och liknande recept: