Stekt sparris
Stekt sparris är både lättlagat och gott som grönsakstillbehör eller förrätt.
Du kan steka grön eller vit sparris.
Tillagning
- Bryt eller skär av någon cm längst ner på sparrisen.
- Dela i två delar om de ej får plats i stekpannan.
- Stek på lite över medelvärme i olivolja, rapsolja eller smör. Räkna ca 4 minuter för grön sparris och upp mot 8-10 minuter för tjockare vit sparris. Vänd runt dem då och då.
- Strö över lite salt eller flingsalt till servering.
Serveringsförslag
- Sparrisen är god som den är som grönsakstillbehör. En klick smör och lite flingsalt kan man även ha på till servering.
- Som förrätt kan man servera sparrisen på enkelt vis med en klick smör och flingsalt.
- Fler förslag är med aromsmör som Hollandaisesmör; några tsk brynt smör; fin olivolja, balsamvinäger och riven parmesan; med mozzarella och lufttorkad skinka eller burrata.
Varianter
- Du kan steka i olivola, rapsolja eller annan matolja. Eller smör eller margarin.
- Vill du sätta lite smak på sparrisen tillsätta 1/4 pressad vitlök och 1/2 krm chiliflakes någon minut på slutet av stekningen. Eller smaksätta som dessa sparrisbroccoli med soja, ingefära och vitlök.
Uppskattat näringsvärde per portion: 145 kcal