Rostade rödbetor

Introduktion och förberedelse

Grundrecept på rostade rödbetor i tärningar, bitar eller klyftor du lagar i ugnen med lite olja. Ett gott tillbehör till det mesta.

Ett bra grönsakstillbehör då det är vegetariskt, glutenfritt och vegan så det passar de flesta.

Garnering

  • Jag garnerade med flingsalt. Vidare knapriga grönkålschips men det är valfritt.
  • Lite hackad persilja kan man också strö över vid servering.
  • Gott på är också ost som smulad getost eller fetaost.

Serveringsförslag

  • Rödbetorna är goda som grönsakstillbehör till det mesta.
  • De kan också användas i risotto, sallader, på buffé, fest, julbord eller på salladsfat.

3 portioner, 300 gram färdiga rostade rödbetor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 650 gram färska rödbetor med skal
  • 2 msk olivolja eller annan matolja som rapsolja, solrosolja eller majsolja
  • 1/2 tsk flingsalt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  2. Skala rödbetorna och skär bort fula delar. Använda plasthandskar om du ej vill ha röda händer.
  3. Skär rödbetorna i bitar - förslagsvis tärningar som jag gjorde på bilden - 1,5x1,5 cm.
  4. Lägg rödbetorna i en gjutjärnspanna som tål ugn eller annan ugnsform eller panna.
  5. Ringla över olja och vänd runt.
  6. Rosta rödbetorna i mitten av ugnen i 25-30 minuter.
  7. Ta ut och strö över lite flingsalt samt annan garnering förslagsvis grönkålschips eller hackad persilja.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 132 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-02-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.