Rostade rödbetor
Grundrecept på rostade rödbetor i tärningar, bitar eller klyftor du lagar i ugnen med lite olja. Ett gott tillbehör till det mesta.
Ett bra grönsakstillbehör då det är vegetariskt, glutenfritt och vegan så det passar de flesta.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
- Skala rödbetorna och skär bort fula delar. Använda plasthandskar om du ej vill ha röda händer.
- Skär rödbetorna i bitar - förslagsvis tärningar som jag gjorde på bilden - 1,5x1,5 cm.
- Lägg rödbetorna i en gjutjärnspanna som tål ugn eller annan ugnsform eller panna.
- Ringla över olja och vänd runt.
- Rosta rödbetorna i mitten av ugnen i 25-30 minuter.
- Ta ut och strö över lite flingsalt samt annan garnering förslagsvis grönkålschips eller hackad persilja.
Garnering
- Jag garnerade med flingsalt. Vidare knapriga grönkålschips men det är valfritt.
- Lite hackad persilja kan man också strö över vid servering.
- Gott på är också ost som smulad getost eller fetaost.
Serveringsförslag
- Rödbetorna är goda som grönsakstillbehör till det mesta.
- De kan också användas i risotto, sallader, på buffé, fest, julbord eller på salladsfat.
Uppskattat näringsvärde per portion: 132 kcal