Vitlökssmör

Introduktion och förberedelse

Vitlökssmör - blanda mjukt smör med pressad vitlök så får du vitlökssmör.

Serveringsförslag

  • Ett omtyckt kryddsmör eller aromsmör som passar till det mesta som stekt eller grillat kött, fisk, kyckling eller grönsaker.
  • Speciellt gott tycker jag till rätter med potatis som oxfilé provencale.
  • Vitlökssmör är också gott att klicka i bakad potatis.

Kan förberedas

Vitlökssmöret blir bara godare om det får stå i kylen något dygn och få smak. Så det går utmärkt att förbereda och laga innan.

Varianter

  • Tänk på att worcestershiresås ej är vegetariskt - det är valfritt att ha i.
  • Byt smör mot mjölkfritt margarin samt uteslut worcestershiresås för ett vegant vitlökssmör.
  • Citronsaft och persilja är gott och ser fint ut i smöret.
  • Man kan även ha i andra örter som dragon, gräslök, ramslök med mera - kolla här för fler varianter på kryddsmör.

Förvaring

  • Väl förpackat i ex. en övertäckt bunke, burk eller inrullat till en rulle i smörpapper eller gladplast så håller sig smöret minst någon månad i kylen.
  • Kan även frysas. Dubbla då gärna receptet så du har lite att ta av. Tips är att skiva upp kallt smör i rulle till skivor som du fryser in portionsvis. Smidigt att plocka fram portionsvis vid behov.

Låt smöret smälta lite vid servering

Vitlökssmör är gott att toppa grillat eller stekt mat med. Maten ska helst vara varm så att smöret smälter över maten.

Man kan även sätta in rätten under en grill i ugnen så smöret börjar smälta något vid servering. Eller använda en gasbrännare och värma lite på smöret så det börjar smälta lite vid serveringen.


Vitlökssmöret får gärna smälta lite över maten som ovan serverad till Oxfilé provencale. Smöret passar till det mesta som grillat, kött, fisk, kyckling, på buffé, vegetariskt med mera.

6 portioner vitlökssmör eller 4 stora portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 1 stor klyfta pressad vitlök
  • 1/2 krm vitpeppar
  • 1 krm salt
  • 3 msk finhackad hackad persilja, färsk eller fryst (valfritt)
  • 1/2 msk citronsaft (valfritt)
  • 1/2 tsk worcestershiresås (valfritt)
  • Ett ark smörpapper att slå in kryddsmöret i

Tillagning

  1. Låt smöret bli rumsvarmt. Ett tips är att skiva smöret och lägga upp det längs bunkens kanter. Eller mikra det mycket försiktigt - smöret ska ej smälta.
  2. Skala och pressa vitlök i en bunke.
  3. Hacka persiljan och tillsätt den.
  4. Rör smöret och tillsätt citronsaft, worcestershiresås, vitpeppar samt salt i en bunke.
  5. Vitlökssmöret kan serveras direkt men godast blir det om det får stå några timmar i kylen. Ett tips är att rulla in smöret i smörpapper och kyla det. Lägg upp smöret på ett smörpapper. Forma en rulle och lägg i kylen. Sedan kan du skära snygga skivor att lägga på maten. Du kan också forma smöret till bollar eller valfri form.
E-mail
Medel: 3.9 (19 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 146 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-09-23