Stekt kyckling ugnstekt i bitar

Stekt kyckling i bitar i ugnen med smör och rosmarin. Saftig och gyllene ugnsstekt kyckling är bland det godaste jag vet. Här har jag valt att steka kycklingen i bitar så blir den jämnare stekt samt det går lite snabbare. 

Ugnsstekt kyckling är god med det mesta. Några förslag är med potatisgratäng (då får du god sås på köpet) och tomat och avokadosallad samt grönsallad eller klyftpotatishasselbackspotatis, sås på skyn eller svampsås. Andra klassiska smaker som passar med kycklingen är någon tsk citronsaft, andra torkade eller färska örter som timjan, persilja och hackad vitlök. Vidare kan du lägga med tärnade rotfrukter, grovt delad potatis, äppelklyftor, klyftad lök och klyftad vitkål. 

Vill du att det ska gå ännu snabbare att laga kan du bryna kycklingbitarna i lite smör i en stekpanna innan du sätter in dem i ugnen - räkna då 30 minuter för små bitar och 45 minuter för större kycklingbitar. Du kan ta ut små bitar efterhand som de är klara (innertemp 70 grader). 

Köp gärna en fin svensk kravmärkt kyckling. Köper du fryst hel kyckling så räkna en natt för den att tina i kylskåpet innan den kan styckas och lagas. Glöm inte att noga tvätta händer och redskap efter du hanterat kycklingen. Skär inte sallad på samma skärbräda. Var speciellt noga om du köpt importerad kyckling.

4 portioner stekt kyckling

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 kg färsk eller tinad kyckling
  • 2 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 msk kinesisk soja eller valfri soja - jag gillar söt indonesisk soja Ketchap Manis
  • 0,5 tsk torkad rosmarin eller 1 tsk färsk grovhackad rosmarin

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Dela kycklingen i bitar. Stycka förslagsvis av låren och sedan dela bröstet som du sedan kan dela till totalt fyra delar. Låren kan också delas en gång till om du vill.
  3. Lägg kycklingen i en ugnsform. Gärna med bakplåtspapper i botten. Blanda smält smör med rosmarin, salt, peppar och soja. Pensla kycklingen
  4. Stek kycklingen i mitten av ugnen i 60 minuter eller tills kycklingen har fin färg, ej röd köttsaft samt termometern visar 70 grader. Ös gärna någon gång med skyn under stekningen.
  5. Spara gärna kycklingskyn och häll i såsen om du lagar det till - se tips ovan.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Sött vin till desserten

Sätt pricken över i till desserten. Många lägger tid på en god dessert men glömmer att ett passande sött vin till höjer den enklaste dessert till nya höjder. Så trolla med gommen och låt 1+1 bli 3. Här en introduktion till de vanligaste söta vinerna och några tips på vilka du kan handla. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Festlig men enkel semestergrill

Här är lite tips på lag men festlig och ganska lyxig grillkväll bruschetta - en förrätt från grillen - entrecote, majsröra, asiatisk coleslaw och en god marängtårta med bär som avslutning. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer