Ugnsstekt kyckling i bitar
Ugnsstekt eller ugnsgrillad kyckling i bitar får god smak av lite smör, rosmarin och soja. Blir saftig och god.
På skyn kan du laga sås. Här med flera förslag på tillbehör som passar till kycklingen.
Att steka kyckling i ugnen i bitar går snabbare än hel kyckling och så är det lättare att få den jämnt stekt samt saftig och god.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Dela kycklingen i bitar om den inte redan är styckad i delar. Skär förslagsvis av låren och sedan dela bröstet som du sedan kan dela till totalt fyra delar. Låren kan också delas en gång till om du vill.
- Lägg kycklingen i en stor skål och tillsätt rapsolja, ketjap manis, salt, peppar, rosmarin, timjan och salvia samt citronsaft. Blanda runt.
- Hit kan du förbereda och ha i kylen övertäckt att marinera upp till något dygn. Vänta då med att ta i saltet om du vill marinera längre än någon timme.
- Smörj en ugnsform med en msk smör. Lagom är en panna på runt 37x27 cm storlek eller en stor ugnsfast stekpanna. Lägg i och sprid ut kycklingdelarna.
- Stek kycklingen i mitten av ugnen i 35 minuter tills den är genomstekt. Kycklingen ska ha fått fin färg, ej ha röd köttsaft samt termometern visa minst 70 grader inne vid ben.
- Ös gärna någon gång med skyn under stekningen.
- Spara gärna kycklingskyn och smaksätt en skysås med om du vill. Se tips ovan.
Varianter
- Kycklingen blir god med enbart salt och peppar.
- Ketjap manis är en söt indonesisk soja som är mycket god med kyckling. Den kan bytas mot någon tsk kinesisk soja; några msk japansk soja eller ostronsås samt någon tsk honung.
- Rosmarin är riktigt gott med kyckling så ska du välja en örtkrydda ta då den. Annars är det valfritt med örterna - speciellt med timjan och salvia.
- Vidare kan du lägga med grönsaker och laga i samma form som kycklingen - gott är skalade grovt delade morötter, palsternacka, kålrot, rotselleri; grovt delad eller klyftad potatis; äppelklyftor; klyftad lök och klyftad vit- eller spetskål.
- Lite mer medelhavsinspirerat får du om du utan ketjap manis eller soja men med 2 msk olivolja istället för rapsolja och en tsk honung samt två grovt hackade vitlöksklyftor för extra smak.
Potatistillbehör
Med potatisgratäng - då får du god sås på köpet. Vidare passar klyftpotatis, hasselbackspotatis, kokt potatis, rostade små potatisar, kokt färskpotatis eller delikatesspotatis som Amandine.
Grönsakstillbehör
Gott till är kokta grönsaker som kokta morötter, brysselkål, gröna bönor, kokt blomkål, broccoli, vaxbönor, skärbönor eller liknande.
Sås till kycklingen
Gott med sås på skyn, svampsås, kantarellsås eller någon kall sås som matyoghurt och sweet chilisås
Andra goda tillbehör är tomat och avokadosallad, babyspenat, grönsallad; annan sallad till eller svarta linser och balsamvinäger.
Ovan är kycklingen - två stora lår och två kycklingbröst med skinn - stekta i en stor ugnsfast gjutjärnspanna med två morötter i bitar; serverade med linssallad med quinoa, kokt färskpotatis och kokta morötter samt svampsås.
Val av kyckling
Köp gärna en fin svensk kravmärkt kyckling. Annan svensk kyckling som Brösarpskyckling, majskyckling eller helgkyckling är också goda.
Du kan dela en hel kyckling. Skrovet som blir över kan du spara och frysa in samt koka kycklingfond på.
Du kan också köpa kycklingdelar som kycklingklubbor, kycklinglår eller kycklingfiléer. Köper du kycklingfiléer får de gärna ha skinn kvar.
- Räkna en hel färsk kyckling på ca 1,5 kg som du styckar i bitar och tar bort skrovet;
- Eller färska eller frysta kycklingdelar som 4 kycklingklubbor eller kycklinglår på cirka 1 kg;
- Eller 4 kycklingfiléer utan skinn på cirka 600 gram;
- Eller 4 kycklingfiléer med skinn cirka 800 gram.
Du kan blanda olika delar.
Köper du fryst hel kyckling så räkna en natt för den att tina i kylskåpet innan den kan styckas och lagas.
Glöm inte hygienen
Glöm inte att noga tvätta händer och redskap efter du hanterat kycklingen. Skär inte sallad på samma skärbräda. Var speciellt noga om du köpt importerad kyckling.
Uppskattat näringsvärde per portion: 267 kcal