Grillade kycklingspett med couscoussallad

Grillade kycklingspett med couscoussallad samt en kall yoghurtsås med vitlök.
Du behöver fyra träspett eller andra grillspett.

4 portioner grillade kycklingspett

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 4 medelstora bröstfiléer
  • 2 msk inlagd ingefära (gari) eller färsk riven ingefära
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk chilipasta (sambal oelek)
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Couscoussallad: 4 dl couscous
  • 5 st smågurkor (cornichons)
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 1,5 pressade klyftor vitlök
  • 0,5 st selleri
  • 2,5 dl bönor, haricots verts
  • 0,5 krm gram saffran eller något krm gurkmeja
  • 0,5 röd chili
  • 1 vårlök
  • 2 morötter
  • 2 dl valnötter
  • Yoghurtsås: 3 dl matyoghurt naturell
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 2 msk hackad persilja
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 tsk honung (valfritt)
  • 1 msk citronsaft (valfritt)

Tillagning

  1. Kycklingspett: skär varje bröst i först tre delar och dela sedan dessa till 6 delar totalt. Har du köpt stora kycklingbrös så dela dem till 8 delar totalt.
  2. Lägg kycklingen i en skål med ingefära, pressad vitlök, olja och chili.
  3. Låt marinera så länge du har tid - gärna i kylen över natten. Vänta med att tillsätta salt och peppar.
  4. Lägg träspetten i blöt ca 20 minuter.
  5. Trä 5-6 bitar kyckling på varje spett till minst 4 spett.
  6. Grilla spetten på utegrill i ca 10 minuter runt om.
  7. Du kan också grilla dem i ugnen på 200 grader och stek i cirka 30 minuter i långpanna. Eller bryn dem eller grilla dem i grillpanna runt om i ca 6 minuter några i taget och stek sedan klart i ugnen i 15 minuter 200 grader i långpanna eller ugnsform. Testa och skär i en kycklingbit så att den är genomstekt och ej rå och röd i mitten. Grilla eller stek dem annars lite till.
  8. Servera kycklingspetten varma med couscoussalladen samt yoghurtsåsen.
  9. Couscoussallad: Koka upp vatten enligt paketet. Tillsätt couscousen samt saffran.
  10. Sätt åt sidan med lock i tio minuter.
  11. Sprid sedan ut couscousen på en plåt att svalna om du inte ska äta den direkt.
  12. Skölj ur samma kastrull, tillsätt lite olja och fräs tomatpuré, pressad vitlök, hackad selleri, hackad chili, strimlad vårlök, strimlade morötter samt bönorna.
  13. Rör runt fem minuter.
  14. Blanda i couscousen med valnötterna samt hackade smågurkor.
  15. Smaka av med salt och vitpeppar.
  16. Servera couscoussalladen varm eller ljummen eller förvara i kylen till servering (kan sedan mikras ljummen).
  17. Yoghurtsås: Blanda yoghurten med pressad vitlök, olivolja, hackad persilja, salt, peppar, honung och citronsaft i en skål och servera.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Frisk sufflé med passionsfrukt och fruktsallad

Här är det enkla receptet. Detta är en annons från Kenwood. 

Läs mer

Sponsrat

Mustiga och lättlagade soppor

Soppor blir lätta luncher, förrätter eller middagar. Servera gärna ett gott bröd till. Bjud dina vänner - för sopprecept kan man lätt dubbla. Eller fixa lunchlådan till jobbet. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer