Grillade kycklingspett med couscoussallad

Introduktion och förberedelse

Grillade kycklingspett med couscoussallad samt en kall yoghurtsås med vitlök. Passar till middag eller buffé. Du behöver fyra träspett eller andra grillspett.

4 portioner grillade kycklingspett

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 4 medelstora bröstfiléer
  • 2 msk inlagd ingefära (gari) eller färsk riven ingefära
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk chilipasta (sambal oelek)
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Couscoussallad: 4 dl couscous
  • 5 st smågurkor (cornichons)
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 1,5 pressade klyftor vitlök
  • 0,5 st selleri
  • 2,5 dl bönor, haricots verts
  • 0,5 krm gram saffran eller något krm gurkmeja
  • 0,5 röd chili
  • 1 vårlök
  • 2 morötter
  • 2 dl valnötter
  • Yoghurtsås: 3 dl matyoghurt naturell
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 2 msk hackad persilja
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 tsk honung (valfritt)
  • 1 msk citronsaft (valfritt)

Tillagning

  1. Kycklingspett: skär varje bröst i först tre delar och dela sedan dessa till 6 delar totalt. Har du köpt stora kycklingbrös så dela dem till 8 delar totalt.
  2. Lägg kycklingen i en skål med ingefära, pressad vitlök, olja och chili.
  3. Låt marinera så länge du har tid - gärna i kylen över natten. Vänta med att tillsätta salt och peppar.
  4. Lägg träspetten i blöt ca 20 minuter.
  5. Trä 5-6 bitar kyckling på varje spett till minst 4 spett.
  6. Grilla spetten på utegrill i ca 10 minuter runt om.
  7. Du kan också grilla dem i ugnen på 200 grader och stek i cirka 30 minuter i långpanna. Eller bryn dem eller grilla dem i grillpanna runt om i ca 6 minuter några i taget och stek sedan klart i ugnen i 15 minuter 200 grader i långpanna eller ugnsform. Testa och skär i en kycklingbit så att den är genomstekt och ej rå och röd i mitten. Grilla eller stek dem annars lite till.
  8. Servera kycklingspetten varma med couscoussalladen samt yoghurtsåsen.
  9. Couscoussallad: Koka upp vatten enligt paketet. Tillsätt couscousen samt saffran.
  10. Sätt åt sidan med lock i tio minuter.
  11. Sprid sedan ut couscousen på en plåt att svalna om du inte ska äta den direkt.
  12. Skölj ur samma kastrull, tillsätt lite olja och fräs tomatpuré, pressad vitlök, hackad selleri, hackad chili, strimlad vårlök, strimlade morötter samt bönorna.
  13. Rör runt fem minuter.
  14. Blanda i couscousen med valnötterna samt hackade smågurkor.
  15. Smaka av med salt och vitpeppar.
  16. Servera couscoussalladen varm eller ljummen eller förvara i kylen till servering (kan sedan mikras ljummen).
  17. Yoghurtsås: Blanda yoghurten med pressad vitlök, olivolja, hackad persilja, salt, peppar, honung och citronsaft i en skål och servera.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.