Grillade kycklingspett med couscoussallad

Grillade kycklingspett med couscoussallad samt en kall yoghurtsås med vitlök. Passar till middag eller buffé. Du behöver fyra träspett eller andra grillspett.

4 portioner grillade kycklingspett

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 4 medelstora bröstfiléer
  • 2 msk inlagd ingefära (gari) eller färsk riven ingefära
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk chilipasta (sambal oelek)
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Couscoussallad: 4 dl couscous
  • 5 st smågurkor (cornichons)
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 1,5 pressade klyftor vitlök
  • 0,5 st selleri
  • 2,5 dl bönor, haricots verts
  • 0,5 krm gram saffran eller något krm gurkmeja
  • 0,5 röd chili
  • 1 vårlök
  • 2 morötter
  • 2 dl valnötter
  • Yoghurtsås: 3 dl matyoghurt naturell
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 2 msk hackad persilja
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 tsk honung (valfritt)
  • 1 msk citronsaft (valfritt)

Tillagning

  1. Kycklingspett: skär varje bröst i först tre delar och dela sedan dessa till 6 delar totalt. Har du köpt stora kycklingbrös så dela dem till 8 delar totalt.
  2. Lägg kycklingen i en skål med ingefära, pressad vitlök, olja och chili.
  3. Låt marinera så länge du har tid - gärna i kylen över natten. Vänta med att tillsätta salt och peppar.
  4. Lägg träspetten i blöt ca 20 minuter.
  5. Trä 5-6 bitar kyckling på varje spett till minst 4 spett.
  6. Grilla spetten på utegrill i ca 10 minuter runt om.
  7. Du kan också grilla dem i ugnen på 200 grader och stek i cirka 30 minuter i långpanna. Eller bryn dem eller grilla dem i grillpanna runt om i ca 6 minuter några i taget och stek sedan klart i ugnen i 15 minuter 200 grader i långpanna eller ugnsform. Testa och skär i en kycklingbit så att den är genomstekt och ej rå och röd i mitten. Grilla eller stek dem annars lite till.
  8. Servera kycklingspetten varma med couscoussalladen samt yoghurtsåsen.
  9. Couscoussallad: Koka upp vatten enligt paketet. Tillsätt couscousen samt saffran.
  10. Sätt åt sidan med lock i tio minuter.
  11. Sprid sedan ut couscousen på en plåt att svalna om du inte ska äta den direkt.
  12. Skölj ur samma kastrull, tillsätt lite olja och fräs tomatpuré, pressad vitlök, hackad selleri, hackad chili, strimlad vårlök, strimlade morötter samt bönorna.
  13. Rör runt fem minuter.
  14. Blanda i couscousen med valnötterna samt hackade smågurkor.
  15. Smaka av med salt och vitpeppar.
  16. Servera couscoussalladen varm eller ljummen eller förvara i kylen till servering (kan sedan mikras ljummen).
  17. Yoghurtsås: Blanda yoghurten med pressad vitlök, olivolja, hackad persilja, salt, peppar, honung och citronsaft i en skål och servera.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-13

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept