Bönsallad med svarta bönor

Introduktion och förberedelse

Bönsallad med svarta bönor, rödlök, paprika, zucchini, tomat och majs.

En kall bönsalsa som passar till det mesta - jag hade den till grillad rostas med parmesanröra.

Val av bönor

Räkna ca 2,5 dl eller 1 pkt eller burk svarta bönor.

Godast (och billigast) blir det med hemkokta bönor. Detta förbereder du lämpligen dagen innan ex. lägger bönor i blöt samt följer anvisningarna på paketet. Koka gärna ett paket och spara resten i omgångar i påsar i frysen.

Varianter

  • Majs kan uteslutas om du äter GI eller LCHF.
  • Du kan byta ut svarta bönor med andra bönor efter tycke ex. vita bönor, adzukibönor eller annan god sort.
  • Du kan byta ut grönsaker efter tycke som ex. zucchini mot gurka.

4 portioner bönsallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 12 min

Ingredienser

  • 250 gram kokta svarta bönor
  • 1 liten rödlök
  • 1 röd paprika
  • 1 stor tomat
  • 0,5 zucchini
  • 100 gram majs
  • 2 msk fin mild rödvinsvinäger
  • 3 msk fin olivolja
  • 0,5 tsk socker
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 0,5 dl grovhackad bladpersilja

Tillagning

  1. Koka bönor enligt paket och låt svalna. Detta gör du lämpligen dagen innan. Koka ett paket och spara resten i frysen.
  2. Använder du färdigkokta bönor så skölj dem noga i durkslag innan.
  3. Lägg bönorna i en skål.
  4. Skala och hacka löken. Lägg i skålen.
  5. Skölj, kärna ur och tärna paprikan i 1x1 cm bitar. Lägg i skålen.
  6. Skölj och skala zucchinin och tärna den som paprikan. Lägg i skålen.
  7. Skölj tomaten och tärna den samt lägg i skålen.
  8. Tillsätt vinäger samt olivolja.
  9. Smaka av bönsalladen med socker, salt och peppar samt vinäger.
E-mail
Medel: 3.2 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 197 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-29