Bönsallad med svarta bönor
Bönsallad med svarta bönor, rödlök, paprika, zucchini, tomat och majs.
En kall bönsalsa som passar till det mesta - jag hade den till grillad rostas med parmesanröra.
Tillagning
- Koka bönor enligt paket och låt svalna. Detta gör du lämpligen dagen innan. Koka ett paket och spara resten i frysen.
- Använder du färdigkokta bönor så skölj dem noga i durkslag innan.
- Lägg bönorna i en skål.
- Skala och hacka löken. Lägg i skålen.
- Skölj, kärna ur och tärna paprikan i 1x1 cm bitar. Lägg i skålen.
- Skölj och skala zucchinin och tärna den som paprikan. Lägg i skålen.
- Skölj tomaten och tärna den samt lägg i skålen.
- Tillsätt vinäger samt olivolja.
- Smaka av bönsalladen med socker, salt och peppar samt vinäger.
Val av bönor
Räkna ca 2,5 dl eller 1 pkt eller burk svarta bönor.
Godast (och billigast) blir det med hemkokta bönor. Detta förbereder du lämpligen dagen innan ex. lägger bönor i blöt samt följer anvisningarna på paketet. Koka gärna ett paket och spara resten i omgångar i påsar i frysen.
Varianter
- Majs kan uteslutas om du äter GI eller LCHF.
- Du kan byta ut svarta bönor med andra bönor efter tycke ex. vita bönor, adzukibönor eller annan god sort.
- Du kan byta ut grönsaker efter tycke som ex. zucchini mot gurka.
Uppskattat näringsvärde per portion: 197 kcal