Potatiskaka med parmesan

Skivad potatis som bakats i ugnen med parmesan och olivolja.
Laga gärna potatiskakan några timmar eller dagen innan. Då kan du lägga den i press så håller den formen bättre. Sedan är det bara att värma den till servering. Den kan också ätas direkt.
Ett smidigt potatistillbehör om du vill kunna förbereda i god tid och ha ett mycket gott, snyggt och festligt tillbehör till det mesta som kött, kyckling, fisk, grillat eller på buffé.
Du kan använda en rund springform med löstagbar kant 23 cm diameter eller en vanlig djup ugnsform ca 17x28 cm.
Istället för parmesan blir det även gott med Grana padano som är lite billigare.
Räcker till 8 bitar eller 6 stora portioner (om du har potatisälskare på besök).
Garnera ev. med lite extra riven parmesanost.

8 portioner potatiskaka med parmesan

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 1,2 kg potatis fast sort
  • 2 dl riven parmesan
  • 1 msk smör
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 dl olivolja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala potatisen.
  3. Skiva den i ca 2 mm tjocka skivor. Det går snabbast i en matberedare.
  4. Skär eller klipp ut bakplåtspapper och lägg i botten på formen.
  5. Smörj med någon msk mjukt smör i botten och kanter.
  6. Lägg hälften av potatisen i formen.
  7. Strö över hälften av den rivna parmesanosten.
  8. Salta och peppra.
  9. Bred ut resten av den skivade potatisen och toppa med parmesanost, salt, peppar samt ringla över olivolja.
  10. Pressa ihop så mycket du kan.
  11. Baka potatiskakan i 50 minuter i nedre delen av ugnen.
  12. Ta ut och servera varm. Eller lägg i press - lägg på bakplåtspapper och ställ på något platt ex. ett grytlock eller en stor rektangulär plastburk som passar i formen samt något tungt på ex. en 1,5 liters flaska med vatten.
  13. Låt svalna och ställ sedan i kylen några timmar eller över natten. Vid servering så kan du skära ut portionsbitar och värma potatiskakan hel eller lägga upp portionsbitar på en plåt och värma dem.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer