Potatiskaka med parmesan
Introduktion och förberedelse
Potatiskaka med parmesan är skivad potatis som bakats i ugnen med parmesan och olivolja.
Ett smidigt potatistillbehör om du vill kunna förbereda i god tid och ha ett mycket gott, snyggt och festligt tillbehör till det mesta som kött, kyckling, fisk, grillat eller på buffé.
Kan förberedas i god tid och blir bättre efter några timmar eller över natten då den legat i press så håller den formen bättre. Sedan är det bara att värma den till servering. Den kan också serveras direkt.
Du kan använda en rund springform med löstagbar kant 23-24 cm diameter eller en vanlig djup ugnsform ca 17x28 cm.
Istället för parmesan blir det även gott med Grana padano som är lite billigare. Räcker till 8 bitar eller 6 stora portioner (om du har potatisälskare på besök). Garnera ev. med lite extra riven parmesanost vid servering.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skala potatisen.
- Skiva den i ca 2 mm tjocka skivor. Det går snabbast i en matberedare.
- Skär eller klipp ut bakplåtspapper och lägg i botten på formen.
- Smörj med någon msk mjukt smör i botten och kanter.
- Lägg hälften av potatisen i formen.
- Strö över hälften av den rivna parmesanosten.
- Salta och peppra.
- Bred ut resten av den skivade potatisen och toppa med parmesanost, salt, peppar samt ringla över olivolja.
- Pressa ihop så mycket du kan.
- Baka potatiskakan i 50 minuter i nedre delen av ugnen.
- Ta ut och servera varm. Eller lägg i press - lägg på bakplåtspapper och ställ på något platt ex. ett grytlock eller en stor rektangulär plastburk som passar i formen samt något tungt på ex. en 1,5 liters flaska med vatten.
- Låt svalna och ställ sedan i kylen några timmar eller över natten. Vid servering så kan du skära ut portionsbitar och värma potatiskakan hel eller lägga upp portionsbitar på en plåt och värma dem.