Potatiskaka med parmesan

Potatiskaka med parmesan är skivad potatis som bakats i ugnen med parmesan och olivolja.

Ett smidigt potatistillbehör om du vill kunna förbereda i god tid och ha ett mycket gott, snyggt och festligt tillbehör till det mesta som kött, kyckling, fisk, grillat eller på buffé.

Kan förberedas i god tid och blir bättre efter några timmar eller över natten då den legat i press så håller den formen bättre. Sedan är det bara att värma den till servering. Den kan också serveras direkt.

Du kan använda en rund springform med löstagbar kant 23-24 cm diameter eller en vanlig djup ugnsform ca 17x28 cm.

Istället för parmesan blir det även gott med Grana padano som är lite billigare. Räcker till 8 bitar eller 6 stora portioner (om du har potatisälskare på besök). Garnera ev. med lite extra riven parmesanost vid servering.

8 portioner potatiskaka med parmesan

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 1,2 kg potatis fast sort
  • 2 dl riven parmesan
  • 1 msk smör
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 dl olivolja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala potatisen.
  3. Skiva den i ca 2 mm tjocka skivor. Det går snabbast i en matberedare.
  4. Skär eller klipp ut bakplåtspapper och lägg i botten på formen.
  5. Smörj med någon msk mjukt smör i botten och kanter.
  6. Lägg hälften av potatisen i formen.
  7. Strö över hälften av den rivna parmesanosten.
  8. Salta och peppra.
  9. Bred ut resten av den skivade potatisen och toppa med parmesanost, salt, peppar samt ringla över olivolja.
  10. Pressa ihop så mycket du kan.
  11. Baka potatiskakan i 50 minuter i nedre delen av ugnen.
  12. Ta ut och servera varm. Eller lägg i press - lägg på bakplåtspapper och ställ på något platt ex. ett grytlock eller en stor rektangulär plastburk som passar i formen samt något tungt på ex. en 1,5 liters flaska med vatten.
  13. Låt svalna och ställ sedan i kylen några timmar eller över natten. Vid servering så kan du skära ut portionsbitar och värma potatiskakan hel eller lägga upp portionsbitar på en plåt och värma dem.
E-mail
Medel: 3.3 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-18

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här.

Läs mer