Potatiskaka med parmesan

Skivad potatis som bakats i ugnen med parmesan och olivolja.
Laga gärna potatiskakan några timmar eller dagen innan. Då kan du lägga den i press så håller den formen bättre. Sedan är det bara att värma den till servering. Den kan också ätas direkt.
Ett smidigt potatistillbehör om du vill kunna förbereda i god tid och ha ett mycket gott, snyggt och festligt tillbehör till det mesta som kött, kyckling, fisk, grillat eller på buffé.
Du kan använda en rund springform med löstagbar kant 23 cm diameter eller en vanlig djup ugnsform ca 17x28 cm.
Istället för parmesan blir det även gott med Grana padano som är lite billigare.
Räcker till 8 bitar eller 6 stora portioner (om du har potatisälskare på besök).
Garnera ev. med lite extra riven parmesanost.

8 portioner potatiskaka med parmesan

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 1,2 kg potatis fast sort
  • 2 dl riven parmesan
  • 1 msk smör
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 dl olivolja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala potatisen.
  3. Skiva den i ca 2 mm tjocka skivor. Det går snabbast i en matberedare.
  4. Skär eller klipp ut bakplåtspapper och lägg i botten på formen.
  5. Smörj med någon msk mjukt smör i botten och kanter.
  6. Lägg hälften av potatisen i formen.
  7. Strö över hälften av den rivna parmesanosten.
  8. Salta och peppra.
  9. Bred ut resten av den skivade potatisen och toppa med parmesanost, salt, peppar samt ringla över olivolja.
  10. Pressa ihop så mycket du kan.
  11. Baka potatiskakan i 50 minuter i nedre delen av ugnen.
  12. Ta ut och servera varm. Eller lägg i press - lägg på bakplåtspapper och ställ på något platt ex. ett grytlock eller en stor rektangulär plastburk som passar i formen samt något tungt på ex. en 1,5 liters flaska med vatten.
  13. Låt svalna och ställ sedan i kylen några timmar eller över natten. Vid servering så kan du skära ut portionsbitar och värma potatiskakan hel eller lägga upp portionsbitar på en plåt och värma dem.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat