Kycklingspett marinerade med ingefära och chili

Goda att grilla till buffe och middag. Grillspett med kycklingfilé som fått marinera i färsk ingefära och chili. Istället för kycklingfilé kan du ta urbenat kycklinglår.

Kan stekas, grillas eller stekas i ugnen. Kycklingspetten kan du servera med valfria tillbehör eller som på bilden med couscoussallad och kall sås.

10 portioner kycklingspett

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 10 träspett
  • 1,4 kg kycklingfiléer
  • 4 msk hackad inlagd ingefära (gari)
  • 5 msk olivolja
  • 2 tsk chilipasta (sambal oelek)
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skär varje bröst i först tre delar och dela sedan dessa till 6 delar totalt. Har du köpt stora kycklingbröst så dela dem till 8 delar totalt.
  2. Lägg kycklingen i en skål med ingefära, olja och chili.
  3. Låt marinera så länge du har tid - gärna i kylen över natten. Vänta med att tillsätta salt och peppar.
  4. Lägg träspetten i blöt ca 20 minuter.
  5. Trä 5-6 bitar kyckling på varje spett till minst 10 spett.
  6. Sätt ugn på 200 grader och stek i cirka 30 minuter i långpanna. Eller bryn dem eller grilla dem i grillpanna runt om i ca 6 minuter några i taget och stek sedan klart i ugnen i 15 minuter i långpanna eller ugnsform.
  7. Du kan också grilla spetten på utegrill i ca 10 minuter runt om.
  8. Testa och skär i en kycklingbit så att den är genomstekt och ej rå och röd i mitten. Grilla eller stek dem annars lite till.
  9. Servera kycklingspetten varma eller låt dem svalna och servera kalla (de kan också värmas i ugnen på 175 grader övertäckta med folie i ca 10 minuter innan servering).
E-mail
Medel: 3.9 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer