Kycklingspett marinerade med ingefära och chili

Goda att grilla till buffe och middag. Grillspett med kyckling som fått marinera i färsk ingefära och chili. På en buffé är det smidigt att lägga spett som ju är i greppvänliga portioner. Börjar gäster skära och böka i maten så ser den snabbt tråkig ut. Dessutom upplever gästen det som jobbigt. Att trä kycklingbitar och/eller köttbitar i lagom storlek på spett är ett knep som underlättar.

10 portioner kycklingspett

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 10 träspett
  • 1,4 kg kycklingfiléer
  • 4 msk hackad inlagd ingefära (gari)
  • 5 msk olivolja
  • 2 tsk chilipasta (sambal oelek)
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skär varje bröst i först tre delar och dela sedan dessa till 6 delar totalt. Har du köpt stora kycklingbröst så dela dem till 8 delar totalt.
  2. Lägg kycklingen i en skål med ingefära, olja och chili.
  3. Låt marinera så länge du har tid - gärna i kylen över natten. Vänta med att tillsätta salt och peppar.
  4. Lägg träspetten i blöt ca 20 minuter.
  5. Trä 5-6 bitar kyckling på varje spett till minst 10 spett.
  6. Sätt ugn på 200 grader och stek i cirka 30 minuter i långpanna. Eller bryn dem eller grilla dem i grillpanna runt om i ca 6 minuter några i taget och stek sedan klart i ugnen i 15 minuter i långpanna eller ugnsform.
  7. Du kan också grilla spetten på utegrill i ca 10 minuter runt om.
  8. Testa och skär i en kycklingbit så att den är genomstekt och ej rå och röd i mitten. Grilla eller stek dem annars lite till.
  9. Servera kycklingspetten varma eller låt dem svalna och servera kalla (de kan också värmas i ugnen på 175 grader övertäckta med folie i ca 10 minuter innan servering).
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer