Kycklingspett med ananas

Goda och enkla ananas- och kycklingspett att grilla eller laga i ugn.
Kyckling och ananas passar gott ihop och gillas av många. Servera med nudelsallad, extra chilisås, sweet chilisås samt ostronsås eller basmatiris samt wokade eller grillade grönsaker.
Sås med grekisk yoghurt smaksatt med vitlök är också gott till.
Ljus lageröl passar bra att dricka till.

4 portioner kycklingspett med ananas

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 0,5 färsk ananas eller 1 burk ananasringar (ca 440 g)
  • 600 g kycklinglårfilé eller kycklingfilé
  • 2 dl hot chilisås eller ketchup blandad med 1 tsk tabasco
  • 2 msk olivolja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 eller tänd grillen.
  2. Färsk ananas: skär bort skalet på ananasen. Dela den i fyra klyftor. Skär bort den innersta träiga stammen på varje klyfta (spara halva ananasen i kylen till annat).
  3. Dela ananasklyftorna i ca 2 cm breda bitar.
  4. Burkananas: skär ananasringarna i ca 2 cm breda bitar.
  5. Skär varje kycklingbit i ca 3x3 cm breda tärningar.
  6. Varva kyckling- och ananasbitar på spetten, ca 5 bitar av varje.
  7. Lägg över spetten på en tallrik.
  8. Blanda chilisås med olivolja i en skål. Gillar du heta spett så kan du ta i några droppar tabasco extra.
  9. Pensla spetten med såsen. Ta med såsen ut och pensla med då och då medan du grillar spetten.
  10. Grilla kycklingspetten runt om i ca 10 minuter tills kycklingen är genomstekt och spetten fått färg. Du kan också ugnsteka dem i en ugnsform i ca 20 minuter på 225 grader.
  11. Lägg spetten på fat och servera. Du kan blanda lite extra chilisås med olivolja och tabasco och servera i en skål vid sidan (använd ej samma sås du penslat med som varit i kontakt med rå kyckling).
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer