Kycklingspett med ananas

Introduktion och förberedelse

Kycklingspett med färsk ananas. Goda och enkla spett att grilla eller laga i ugn. Kyckling och färsk ananas passar bra ihop.

Servera med nudelsallad, extra chilisås, sweet chilisås samt ostronsås eller basmatiris samt wokade eller grillade grönsaker. En kall enkel sås med grekisk yoghurt smaksatt med pressad vitlök samt klyftpotatis och sallad är också gott till.

Att dricka till:

Ljus lageröl passar bra att dricka till spetten.

4 portioner kycklingspett med ananas

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 0,5 färsk ananas eller 1 burk ananasringar (ca 440 g)
  • 600 g kycklinglårfilé eller kycklingfilé
  • 2 dl hot chilisås eller ketchup blandad med 1 tsk tabasco
  • 2 msk olivolja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 eller tänd grillen.
  2. Färsk ananas: skär bort skalet på ananasen. Dela den i fyra klyftor. Skär bort den innersta träiga stammen på varje klyfta (spara halva ananasen i kylen till annat).
  3. Dela ananasklyftorna i ca 2 cm breda bitar.
  4. Burkananas: skär ananasringarna i ca 2 cm breda bitar.
  5. Skär varje kycklingbit i ca 3x3 cm breda tärningar.
  6. Varva kyckling- och ananasbitar på spetten, ca 5 bitar av varje.
  7. Lägg över spetten på en tallrik.
  8. Blanda chilisås med olivolja i en skål. Gillar du heta spett så kan du ta i några droppar tabasco extra.
  9. Pensla spetten med såsen. Ta med såsen ut och pensla med då och då medan du grillar spetten.
  10. Grilla kycklingspetten runt om i ca 10 minuter tills kycklingen är genomstekt och spetten fått färg. Du kan också ugnsteka dem i en ugnsform i ca 20 minuter på 225 grader.
  11. Lägg spetten på fat och servera. Du kan blanda lite extra chilisås med olivolja och tabasco och servera i en skål vid sidan (använd ej samma sås du penslat med som varit i kontakt med rå kyckling).
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer