Kycklingspett med ananas

Kycklingspett med färsk ananas. Goda och enkla spett att grilla eller laga i ugn. Kyckling och färsk ananas passar bra ihop.

Servera med nudelsallad, extra chilisås, sweet chilisås samt ostronsås eller basmatiris samt wokade eller grillade grönsaker. En kall enkel sås med grekisk yoghurt smaksatt med pressad vitlök samt klyftpotatis och sallad är också gott till.

Att dricka till:

Ljus lageröl passar bra att dricka till spetten.

4 portioner kycklingspett med ananas

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 0,5 färsk ananas eller 1 burk ananasringar (ca 440 g)
  • 600 g kycklinglårfilé eller kycklingfilé
  • 2 dl hot chilisås eller ketchup blandad med 1 tsk tabasco
  • 2 msk olivolja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 eller tänd grillen.
  2. Färsk ananas: skär bort skalet på ananasen. Dela den i fyra klyftor. Skär bort den innersta träiga stammen på varje klyfta (spara halva ananasen i kylen till annat).
  3. Dela ananasklyftorna i ca 2 cm breda bitar.
  4. Burkananas: skär ananasringarna i ca 2 cm breda bitar.
  5. Skär varje kycklingbit i ca 3x3 cm breda tärningar.
  6. Varva kyckling- och ananasbitar på spetten, ca 5 bitar av varje.
  7. Lägg över spetten på en tallrik.
  8. Blanda chilisås med olivolja i en skål. Gillar du heta spett så kan du ta i några droppar tabasco extra.
  9. Pensla spetten med såsen. Ta med såsen ut och pensla med då och då medan du grillar spetten.
  10. Grilla kycklingspetten runt om i ca 10 minuter tills kycklingen är genomstekt och spetten fått färg. Du kan också ugnsteka dem i en ugnsform i ca 20 minuter på 225 grader.
  11. Lägg spetten på fat och servera. Du kan blanda lite extra chilisås med olivolja och tabasco och servera i en skål vid sidan (använd ej samma sås du penslat med som varit i kontakt med rå kyckling).
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-18

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här.

Läs mer