Tomatsallad Caprese

Klassisk Italiensk tomatsallad. Desto finare ingredienser desto godare blir tomatsalladen. Välj valfria mogna tomater som bifftomater, kvisttomater, ekotomater, plommontomater eller liknande; fin kallpressad italiensk olivolja och äkta mozzarella, nymald svartpeppar samt färsk basilika ger en mycket god tomatsallad.

Du kan göra egen mozzarella eller köpa färdig i saltlag. Finast är äkta buffalo-mozzarella - ursprungskyddad Mozzarella di Bufala Campana. Man kan också ta burrata som är en variant på mozzarella.

4 portioner tomatsallad Caprese

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 300 gram tomater
  • 2 mozzarellaostar i lag
  • 0,5 dl fin olivolja
  • 3 msk röd lagrad vinäger
  • 10 blad färsk basilika
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 2 krm flingsalt

Tillagning

  1. Skölj tomaterna. Skär ev. bort blomfästet.
  2. Skiva tomater och mozzarellaost. Varva på ett fat.
  3. Häll över olivolja och vinäger.
  4. Lägg över basilikablad.
  5. Mal över svartpeppar samt strö över flingsalt.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-17

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer

Fira surströmmingen på klassiskt vis

Håll för näsan den tredje torsdagen i augusti för då är det traditionsenligt surströmmingspremiär. Här hittar du tips på hur du serverar surströmming, hur du öppnar surströmmingsburken samt klassiker som surströmmingsklämma.

Läs mer