Quinoasallad med paprika

Introduktion och förberedelse

Quinoasallad med paprika, zucchini, körsbärstomater, morot, basilika, persilja och gräslök. Du kan ta vanlig quinoa eller tricolore - trefärgad. Ett gott och nyttigt tillbehör till det mesta. Vegetariskt, LC och vegan.

Har du grillen igång så kan du grilla paprikan i halvor och sedan tärna till salladen. Här har jag strimlat den först och sedan stekt den mjuk och fin med zucchini och sedan morotsstrimlorna.

Varianter:

  • Vänd i grönsallad på slutet som ruccola, babyspenat eller machésallad eller blanda.
  • Skippa färsk basilika, persilja och gräslök och bara ta någon påse blandad grönsallad eller babyspenat.
  • Toppa med smulad fetaost, mozzarella eller getost.
  • Tärna kokta rödbetor över salladen (finns färdigkokta i vakuumförpackning som man kan ta).
  • Ta i tärnad gurka.
  • Ta med svarta kalamatoliver.
  • Blanda i strimlade soltorkade tomater.
  • Blanda med grillade grönsaker eller/och toppa med grillad halloumi eller kycklingspett.

4 portioner quinoasallad med paprika

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 dl quinoa - vanlig eller tricolore trefärgad
  • 4 dl vatten att koka i
  • 1 krm salt
  • 1 röd spetspaprika eller vanlig röd paprika
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm chiliflakes
  • 1/2 zucchini
  • 1 morot
  • 10 körsbärstomater
  • 4 hackad persilja
  • 8 blad färsk basilika
  • 2 msk hackad gräslök
  • 1/2 tsk flingsalt

Tillagning

  1. Koka upp 4 dl vatten och salt till quinoan i en kastrull.
  2. Tillsätt quinoan och koka under lock på medelvärme ca 10 minuter.
  3. Ta av från värmen och låt stå med lock i 5 minuter. Ta av locket och rör om.
  4. Skölj paprika, zucchini och tomater.
  5. Skär paprikan i halvor, kärna ur och skär i strimlor eller tärningar.
  6. Stek paprikan i en stor stekpanna i olivoljan samt chiliflakes på medelvärme i ca 5 minuter. Rör om då och då. Den ska få ljus färg och bli mjuk.
  7. Skär zucchinin i halvor på längden och strimla sedan. Stek mjuk med paprikan några minuter.
  8. Skala moroten och skär i stavar, strimla eller tärna.
  9. Stek någon minut med paprikan och zucchinin. Ta av från värmen.
  10. Skölj tomater och halvera dem. Lägg med grönsakerna.
  11. Skölj persilja och hacka den. Hacka basilika samt strimla gräslök.
  12. Blanda i och vänd runt quinoan med grönsakerna. Smaka av med flingsalt och svartpeppar.
  13. Servera på fat eller ur skål samt garnera och vänd i örterna på slutet.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.