Quinoasallad med paprika
Quinoasallad med paprika, zucchini, körsbärstomater, morot, basilika, persilja och gräslök. Du kan ta vanlig quinoa eller tricolore - trefärgad. Ett gott och nyttigt tillbehör till det mesta. Vegetariskt, LC och vegan.
Har du grillen igång så kan du grilla paprikan i halvor och sedan tärna till salladen. Här har jag strimlat den först och sedan stekt den mjuk och fin med zucchini och sedan morotsstrimlorna.
Tillagning
- Koka upp 4 dl vatten och salt till quinoan i en kastrull.
- Tillsätt quinoan och koka under lock på medelvärme ca 10 minuter.
- Ta av från värmen och låt stå med lock i 5 minuter. Ta av locket och rör om.
- Skölj paprika, zucchini och tomater.
- Skär paprikan i halvor, kärna ur och skär i strimlor eller tärningar.
- Stek paprikan i en stor stekpanna i olivoljan samt chiliflakes på medelvärme i ca 5 minuter. Rör om då och då. Den ska få ljus färg och bli mjuk.
- Skär zucchinin i halvor på längden och strimla sedan. Stek mjuk med paprikan några minuter.
- Skala moroten och skär i stavar, strimla eller tärna.
- Stek någon minut med paprikan och zucchinin. Ta av från värmen.
- Skölj tomater och halvera dem. Lägg med grönsakerna.
- Skölj persilja och hacka den. Hacka basilika samt strimla gräslök.
- Blanda i och vänd runt quinoan med grönsakerna. Smaka av med flingsalt och svartpeppar.
- Servera på fat eller ur skål samt garnera och vänd i örterna på slutet.
Varianter:
- Vänd i grönsallad på slutet som ruccola, babyspenat eller machésallad eller blanda.
- Skippa färsk basilika, persilja och gräslök och bara ta någon påse blandad grönsallad eller babyspenat.
- Toppa med smulad fetaost, mozzarella eller getost.
- Tärna kokta rödbetor över salladen (finns färdigkokta i vakuumförpackning som man kan ta).
- Ta i tärnad gurka.
- Ta med svarta kalamatoliver.
- Blanda i strimlade soltorkade tomater.
- Blanda med grillade grönsaker eller/och toppa med grillad halloumi eller kycklingspett.
Uppskattat näringsvärde per portion: 277 kcal