Broccoli med ost
Gratinerade broccolibuketter med lagrad ost samt parmesan och lite grädde, mjölk och vitlök.
Tillagning
- Sätt ugnen på vanlig ugn 225 grader.
- Koka upp en liter vatten i en stor kastrull med lock. Salta vattnet med en halv tsk salt.
- Rensa och skär broccolin i buketter. Det kan gärna vara lite stam kvar.
- Koka broccolin i 4 minuter.
- Häll av och skölj i kallt vatten.
- Riv osten.
- Smörj en ugnsform med olivolja och pressad vitlök.
- Bred ut broccolin.
- Salta och peppra samt häll på grädde samt mjölk.
- Strö över riven ost.
- Hit kan du förbereda och ha övertäckt i kylen.
- Gratinera broccolin i mitten av ugnen tills den har fin färg och är varm ca 5-10 minuter.
Serveringsförslag
- Jättegott som grönsakstillbehör till det mesta.
- Blir både grönsakstillbehör och sås i ett.
Varianter
- Istället för parmesan kan du ta grana padano.
- Välj gärna en god lagrad ost. Riven mozzarella blir också gott. Vidare kan man ta vanlig gratängost också.
- Grädde, ost och mjölk kan bytas mot veganskt alternativ.
- Vitlök är valfritt och kan uteslutas.
- Gillar du lite het mat kan du strö över några krm chiliflakes.
Uppskattat näringsvärde per portion: 138 kcal