Broccoli med ost

Introduktion och förberedelse

Gratinerade broccolibuketter med lagrad ost samt parmesan och lite grädde, mjölk och vitlök.

Serveringsförslag

  • Jättegott som grönsakstillbehör till det mesta.
  • Blir både grönsakstillbehör och sås i ett.

Varianter

  • Istället för parmesan kan du ta grana padano.
  • Välj gärna en god lagrad ost. Riven mozzarella blir också gott. Vidare kan man ta vanlig gratängost också.
  • Grädde, ost och mjölk kan bytas mot veganskt alternativ.
  • Vitlök är valfritt och kan uteslutas.
  • Gillar du lite het mat kan du strö över några krm chiliflakes.

6 portioner broccoli med ost

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 3 huvuden broccoli
  • 2 msk olivolja
  • 120 gram riven ost
  • 70 gram riven parmesan
  • 1 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på vanlig ugn 225 grader.
  2. Koka upp en liter vatten i en stor kastrull med lock. Salta vattnet med en halv tsk salt.
  3. Rensa och skär broccolin i buketter. Det kan gärna vara lite stam kvar.
  4. Koka broccolin i 4 minuter.
  5. Häll av och skölj i kallt vatten.
  6. Riv osten.
  7. Smörj en ugnsform med olivolja och pressad vitlök.
  8. Bred ut broccolin.
  9. Salta och peppra samt häll på grädde samt mjölk.
  10. Strö över riven ost.
  11. Hit kan du förbereda och ha övertäckt i kylen.
  12. Gratinera broccolin i mitten av ugnen tills den har fin färg och är varm ca 5-10 minuter.
E-mail
Medel: 3.9 (14 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 138 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-01-10