Broccoli med ost

Gratinerade broccolibuketter med lagrad ost samt parmesan och lite grädde, mjölk och vitlök.

Jättegott som grönsakstillbehör. Istället för parmesan kan du ta grana padano.

Välj gärna en god lagrad ost. Riven mozzarella blir också gott. Vidare kan man ta vanlig gratängost också.

Grädde, mjölk och vitlök kan uteslutas.

6 portioner broccoli med ost

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 3 huvuden broccoli
  • 2 msk olivolja
  • 120 gram riven ost
  • 70 gram riven parmesan
  • 1 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på grill.
  2. Koka upp en liter vatten i en stor kastrull med lock. Salta vattnet med en halv tsk salt.
  3. Rensa och skär broccolin i buketter. Det kan gärna vara lite stam kvar.
  4. Koka broccolin i 4 minuter.
  5. Häll av och skölj i kallt vatten.
  6. Riv osten.
  7. Smörj en ugnsform med olivolja och pressad vitlök.
  8. Bred ut broccolin.
  9. Salta och peppra samt häll på grädde samt mjölk.
  10. Strö över riven ost.
  11. Hit kan du förbereda och ha övertäckt i kylen.
  12. Gratinera broccolin i övre delen av ugnen tills den har fin färg och är varm ca 5 minuter.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-18

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept