Broccoli med ost

Gratinerade broccolibuketter med lagrad ost samt parmesan och lite grädde, mjölk och vitlök.
Jättegott som grönsakstillbehör. Istället för parmesan kan du ta grana padano.
Välj gärna en god lagrad ost. Riven mozzarella blir också gott. Vidare kan man ta vanlig gratängost också.
Grädde, mjölk och vitlök kan uteslutas.

6 portioner broccoli med ost

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 3 huvuden broccoli
  • 2 msk olivolja
  • 120 gram riven ost
  • 70 gram riven parmesan
  • 1 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på grill.
  2. Koka upp en liter vatten i en stor kastrull med lock. Salta vattnet med en halv tsk salt.
  3. Rensa och skär broccolin i buketter. Det kan gärna vara lite stam kvar.
  4. Koka broccolin i 4 minuter.
  5. Häll av och skölj i kallt vatten.
  6. Riv osten.
  7. Smörj en ugnsform med olivolja och pressad vitlök.
  8. Bred ut broccolin.
  9. Salta och peppra samt häll på grädde samt mjölk.
  10. Strö över riven ost.
  11. Hit kan du förbereda och ha övertäckt i kylen.
  12. Gratinera broccolin i övre delen av ugnen tills den har fin färg och är varm ca 5 minuter.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer