Köttfärssås
Introduktion och förberedelse
Klassisk köttfärssås med blandfärs eller nötfärs, tomat, lök och kryddor.
En försvenskad och snabb- och lättlagad variant av köttfärssås Bolognese.
Här min variant med köttfärs, lök, vitlök, krossade tomater och tomatpuré som du kan krydda upp enligt på valfritt vis enligt förslag nedan.
Serveringsförslag
- Servera till pasta som spagetti, tagliatelle, penne eller valfri sort.
- Vanligt är att garnera med hackad persilja samt riven ost av typ parmesan, grana padano eller liknande.
- Gott med en grönsallad eller tomatsallad till. Köp en påse babyspenat och blanda med lite tärnade tomater, olja och vinäger. Eller en påse blandad grönsallad.
- Ett förslag på sallad är som på en av bilderna att strimla rödkål och blanda med babyspenat, tärnad tomat, fetaost samt lite vinäger och olivolja.
- Med hemgjord pasta som färsk pasta tagliatelle.
- GI-variant: byt ut pastan mot en sallad.
- Glutenfri variant: servera med bönpasta.
- Köttfärssåsen kan också användas till fyllningar som lasagne, pastasnäckor, ravioli, pizza eller aubergine.

Fler varianter på köttfärssås
Det finns massor av varianter på köttfärssås - detta är ett grundrecept som kan varieras på flera vis. Förutom nedan förslag så är här några ingredienser som passar i köttfärsås:
- 1-2 strimlade stjälkar selleri; 30 gram tärnad rotselleri; 50 gram rimmat fläsk; 1 krm riven muskot; någon riven morot eller några msk ketchup.
- Hetare och starkare sås får du med några krm chiliflakes som nedan eller någon tsk tabasco, sambal oelek eller sriracha.
- Tillsätt svamp, grädde och senap för en smakrik variant.
- Tillsätt grädde och/eller créme fraiche för en extra krämig variant.
- Koka en fylligare och mer vuxen sås med rödvin.
- Köttfärssås kan också lagas på enbart fläskfärs eller nötfärs.
- Viltfärs som älgfärs, kycklingfärs eller lammfärs blir också gott.
- Istället för krossade tomater kan du ta passerade tomater, färska skalade tomater eller tomatpuré och vatten.
- Riktig god blir köttfärssåsen om den får koka under lock någon timme. Då får du röra och ev. späda den lite så den ej kokar torrt och bränns.
- Öka mängden och laga till många - här ett för 10 portioner.
- Laga en mer italiensk Ragu ala Bolognese eller koka en variant på högrev.
Vegan och vegetarisk köttfärssås
Byt kött mot quornfärs eller sojafärs; grädden mot sojagrädde och Créme fraiche mot Oatly Fraiche. Det finns även vegan parmesan om man letar runt lite. Byt pastan mot äggfri spagetti eller pasta.

Tillagning
- Fräs köttfärsen lite i taget i en stekpanna i någon msk olivolja. Salta och peppra den under tiden. Se till att den får stekyta och rör den ej för mycket. Du kan hacka sönder den senare. Lägg över efter hand i en gryta eller panna med höga kanter.
- Skala och hacka lök fint samt pressa vitlök.
- Tillsätt lök, vitlök och tomatpuré.
- Låt färsen steka på medelvärme med lök, vitlök och tomatpuré. Hacka sönder färsen i mindre delar.
- Tillsätt krossade tomater samt vatten. Rör om och låt koka i minst 20 minuter under lock. Rör då och då. Kolla så den ej bränns eller kokar torrt - späd då med lite vatten.
- VALFRITT: Smaksätt om du vill med skalad riven morot, chiliflakes, oregano, basilika, rosmarin, timjan, socker och vinäger.
- Tillsätt och koka upp grädde samt crème fraiche på slutet om du vill ha en krämig köttfärssås.
- Smaka av köttfärssåsen med salt och svartpeppar innan servering.
- Garnera gärna med hackad persilja och servera riven parmesan till köttfärssåsen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 173 kcal