Spagetti Bolognese med köttfärssås

Köttfärssås Bolognese är en klassiker till spagetti eller annan pasta. Här ett försvenskat och snabblagat grundrecept med köttfärs, lök, tomat och vitlök.
Andra vanliga extra ingredienser är stjälkselleri, rotselleri, rimmat fläsk, muskot, tabasco eller annat starkt.
Riktig god blir köttfärssåsen om den får koka under lock några timmar. Då får du röra och ev. späda den lite så den ej kokar torrt och bränns.
Servera med riven ost av typ parmesan.
Man kan också ha i ketchup såklart som är sött och surt på samma gång.
I lumpen hade vi ett hemligt trick - vi tillsatte lite hummerfond. Då får man en kanongod köttsmak. Det är nog umamin som gör det.

4 portioner köttfärssås bolognese

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 g nötfärs
  • 2 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 riven morot
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 1 burk 400 g hela skalade tomater
  • 2 dl vatten
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 msk vinäger
  • 1 msk socker
  • 1 tärning köttbuljong
  • 1 lagerblad
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm torkad oregano
  • 2 krm torkad basilika
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano till servering

Tillagning

  1. Hacka lök, riv morot och pressa vitlök.
  2. Bryn och stek köttfärsen i en stor stekpanna i olivolja.
  3. Börja värm vatten till pastan.
  4. Salta och peppra köttfärsen. Hacka sönder den med en stekspade.
  5. Efter 5 minuter tillsätter du hackad lök, riven morot och pressad vitlök.
  6. Pudra över vetemjöl, blanda och tillsätt resterande ingredienser. Rör om.
  7. Låt köttfärssåsen puttra i 10-20 minuter och rör då och då. Smaka av med salt och svartpeppar samt ev. tabasco.
  8. Koka under tiden pastan enligt paket.
  9. Riv ev. över parmesan eller grano padano om du gillar det.
E-mail
Medel: 4.7 (10 röster)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer