Köttfärssås

Introduktion och förberedelse

Klassisk köttfärssås med blandfärs eller nötfärs, tomat, lök och kryddor. Servera till pasta som spagetti, tagliatelle, penne eller valfri sort.

En försvenskad och snabb- och lättlagad variant av köttfärssås Bolognese.

Här ett grundrecept med köttfärs, lök, vitlök, krossade tomater och tomatpuré som du kan krydda upp enligt på valfritt vis enligt förslag.

Kolla in min film hur man lagar köttfärssås med spagetti.

Tillbehör

Här är lite fler tips på att servera köttfärssåsen. Vanligt är att garnera med hackad persilja och att servera med riven ost av typ parmesan eller grana padano.

  • Gott med en grönsallad eller tomatsallad till. Köp en påse babyspenat och blanda med lite tärnade tomater, olja och vinäger. Eller en påse blandad grönsallad.
  • Ett förslag är som på en av bilderna att strimla rödkål och blanda med babyspenat, tärnad tomat, fetaost samt lite vinäger och olivolja.
  • Köttfärssåsen kan också användas till lasagne.
  • Med hemgjord pasta: servera till lite mer fest med hemgjord färsk pasta som tagliatelle.
  • GI-variant: byt ut pastan mot en sallad till som denna GI-variant.
  • Glutenfri variant: Servera med bönpasta för en glutenfri variant.

Köttfärssås med spagetti på tallrik med tomat och mozzarellasallad
Köttfärssås är gott att blanda med pastan till servering. Toppa med riven parmesan eller grana padano. Ovan en sallad till med tomat, mozzarella, färsk hackad basilika och babyspenat, riven zucchini, olivolja, svartpeppar och lagrad vinäger.

Fler varianter på köttfärssås

Det finns massor av varianter på köttfärssås - detta är ett grundrecept som kan varieras på flera vis. Förutom nedan förslag så är här några ingredienser som passar i köttfärsås:

  • 2 strimlade stjälkar selleri; 30 gram tärnad rotselleri; 50 gram rimmat fläsk; 1 krm riven muskot; någon riven morot eller några msk ketchup.
  • Hetare och starkare sås får du med några krm chiliflakes som nedan eller någon tsk tabasco, sambal oelek eller sriracha.
  • Tillsätt svamp, grädde och senap för en smakrik variant.
  • Tillsätt grädde och/eller créme fraiche för en extra krämig variant.
  • Koka en fylligare och mer vuxen sås med rödvin.
  • Köttfärssås kan också lagas på enbart fläskfärs eller nötfärs. Viltfärs, kycklingfärs eller lammfärs blir också gott.
  • Istället för krossade tomater kan du ta passerade tomater, färska skalade tomater eller tomatpuré och vatten.
  • Riktig god blir köttfärssåsen om den får koka under lock någon timme. Då får du röra och ev. späda den lite så den ej kokar torrt och bränns.
  • Öka mängden och laga till många - här ett för 10 portioner.
  • Laga en mer italiensk Ragu ala Bolognese eller koka en variant på högrev.

Vegan och vegetarisk köttfärssås:

Byt kött mot quornfärs eller sojafärs; grädden mot sojagrädde och Créme fraiche mot Oatly Fraiche. Det finns även vegan parmesan om man letar runt lite. Byt pastan mot äggfri spagetti eller pasta.

Färsk pasta tagliatelle med köttfärssås
Färsk pasta tagliatelle med köttfärssås - en lyxigare middag får du med färsk hemgjord pasta toppad med fin parmesan och färsk basilika.

4 portioner köttfärssås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 500 gram blandfärs eller nötfärs
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 1 burk krossade tomater
  • 1/2 dl tomatpuré
  • 2 dl vatten
  • VALFRITT: 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 morot
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk basilika
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 1 krm timjan
  • 1 tsk socker
  • 2 tsk vinäger
  • 1 dl grädde
  • 4 msk crème fraiche
  • 4 msk hackad persilja
  • 1/2 dl riven parmesan eller grana padano till garnering

Tillagning

  1. Fräs köttfärsen lite i taget i en stekpanna i någon msk olivolja. Salta och peppra den under tiden. Se till att den får stekyta och rör den ej för mycket. Du kan hacka sönder den senare. Lägg över efter hand i en gryta eller panna med höga kanter.
  2. Skala och hacka lök fint samt pressa vitlök.
  3. Tillsätt lök, vitlök och tomatpuré.
  4. Låt färsen steka på medelvärme med lök, vitlök och tomatpuré. Hacka sönder färsen i mindre delar.
  5. Tillsätt krossade tomater samt vatten. Rör om och låt koka i minst 20 minuter under lock. Rör då och då. Kolla så den ej bränns eller kokar torrt - späd då med lite vatten.
  6. VALFRITT: Smaksätt om du vill med skalad riven morot, chiliflakes, oregano, basilika, rosmarin, timjan, socker och vinäger.
  7. Tillsätt och koka upp grädde samt crème fraiche på slutet om du vill ha en krämig köttfärssås.
  8. Smaka av köttfärssåsen med salt och svartpeppar innan servering.
  9. Garnera gärna med hackad persilja och servera riven parmesan till köttfärssåsen.
E-mail
Medel: 4.3 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 173 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-01

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.