Köttfärssås med grädde

Köttfärssås med grädde till pasta som spagetti, skruvar, tagliatelle eller penne.

En gräddig köttfärssås med tomat, blandfärs eller nötfärs, basilika, vitlök, chiliflakes, oregano, timjan och lök.

Istället för chiliflakes kan du ta en halv spansk chilipeppar eller valfri sort efter smak.

4 portioner köttfärssås med grädde

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram nötfärs eller blandfärs
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 tsk oregano
  • 1 krm timjan
  • 1 tsk basilika
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 burkar krossade eller hela skalade tomater
  • 1 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • Tillbehör: 400 gram pasta av valfri sort som ex. skruvar, spagetti, tagliatelle eller penne
  • 1/2 dl riven parmesan, grana padano eller valfri finriven ost (valfritt till garnering)

Tillagning

  1. Fräs köttfärsen hälften i taget i en stekpanna med lite olivolja. Rör och hacka sönder färsen med en stekspade. Lägg över i en gryta efter hand.
  2. Skala och hacka under tiden löken. Skala och pressa vitlöken. Fräs lök och vitlök i stekpannan i lite olivolja någon minut.
  3. Börja koka upp vatten till pastan i en pastakastrull. Tillsätt 0,5 tsk salt och någon tsk olivolja till pastavattnet.
  4. Lägg över med köttet och fräs allt vidare i grytan.
  5. Tillsätt tomatpuré, chiliflakes, oregano, timjan och basilika samt rör om.
  6. Pudra över vetemjöl och rör om.
  7. Tillsätt tomater och skölj ur en burk med en dl vatten och tillsätt det.
  8. Tillsätt grädde, salt, peppar och vinäger. Rör om.
  9. Låt köttfärssåsen koka på låg värme och rör då och då medan du kokar pastan.
  10. Lägg i pastan i kokande vatten och koka pastan enligt paketet ca 10-12 minuter. Rör då och då.
  11. Riv ost.
  12. Smaka av pastasåsen med socker, vinäger, peppar och salt.
  13. Servera pastan med pastasåsen och riven ost (valfritt).
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept