Köttfärssås med grädde

Köttfärssås med grädde till pasta som spagetti, skruvar, tagliatelle eller penne.

En gräddig köttfärssås med tomat, blandfärs eller nötfärs, basilika, vitlök, chiliflakes, oregano, timjan och lök.

Istället för chiliflakes kan du ta en halv spansk chilipeppar eller valfri sort efter smak.

4 portioner köttfärssås med grädde

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram nötfärs eller blandfärs
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 tsk oregano
  • 1 krm timjan
  • 1 tsk basilika
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 burkar krossade eller hela skalade tomater
  • 1 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • Tillbehör: 400 gram pasta av valfri sort som ex. skruvar, spagetti, tagliatelle eller penne
  • 1/2 dl riven parmesan, grana padano eller valfri finriven ost (valfritt till garnering)

Tillagning

  1. Fräs köttfärsen hälften i taget i en stekpanna med lite olivolja. Rör och hacka sönder färsen med en stekspade. Lägg över i en gryta efter hand.
  2. Skala och hacka under tiden löken. Skala och pressa vitlöken. Fräs lök och vitlök i stekpannan i lite olivolja någon minut.
  3. Börja koka upp vatten till pastan i en pastakastrull. Tillsätt 0,5 tsk salt och någon tsk olivolja till pastavattnet.
  4. Lägg över med köttet och fräs allt vidare i grytan.
  5. Tillsätt tomatpuré, chiliflakes, oregano, timjan och basilika samt rör om.
  6. Pudra över vetemjöl och rör om.
  7. Tillsätt tomater och skölj ur en burk med en dl vatten och tillsätt det.
  8. Tillsätt grädde, salt, peppar och vinäger. Rör om.
  9. Låt köttfärssåsen koka på låg värme och rör då och då medan du kokar pastan.
  10. Lägg i pastan i kokande vatten och koka pastan enligt paketet ca 10-12 minuter. Rör då och då.
  11. Riv ost.
  12. Smaka av pastasåsen med socker, vinäger, peppar och salt.
  13. Servera pastan med pastasåsen och riven ost (valfritt).
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-09

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.