Spagetti med quornfärssås

Spagetti med quornfärssås smaksatt med vitlök, örter och grädde. Vegetarisk pastasås med quornfärs. Servera med riven ost som parmesan eller grana padano.

Hackad bladpersilja är gott på också. Vitlöksbröd är gott till pastan.

Parmesan är valfritt då det inte är helt vegetariskt. Uteslut eller välj en vegan parmesanost.

4 portioner spagett med quornfärssås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 300 g quornfärs, ett paket
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 burkar eller paket krossade tomater
  • 1 msk vinäger
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm timjan
  • 1 krm rosmarin
  • 1 tsk basilika
  • 1 krm cayennepeppar
  • 2 msk ketchup
  • 1 dl grädde
  • 4 droppar tabasco eller efter smak
  • TILL SERVERING: 1 dl riven ost
  • 1 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Hacka lök och pressa vitlök.
  2. Fräs i en kastrull eller stekpanna med hög kanter i olivolja och smör.
  3. Tillsätt quornfärsen och fräs runt.
  4. Tillsätt salt, peppar, timjan, rosmarin, basilika, cayennepeppar, vinäger och socker. Fräs och rör någon minut.
  5. Pudra över vetemjöl och rör runt.
  6. Tillsätt krossade tomater. Skölj ur burkarna eller paketen med en skvätt vatten och tillsätt. Rör om.
  7. Låt såsen puttra i 10-20 minuter medan du kokar pastan. Rör då och då.
  8. Hacka bladpersilja och riv ost.
  9. Tillsätt grädden innan servering och koka upp.
  10. Smaka av såsen med salt, svartpeppar, ketchup samt ev. tabasco.
  11. Servera quornfärssåsen med pastan samt riven ost, hackad bladpersilja och gott bröd.
E-mail
Medel: 3.5 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer