Köttfärssås till många

Introduktion och förberedelse

En stor sats köttfärssås till många som räcker till flera - runt 10 portioner. Håller sig i kylen. Perfekt att frysa in.

Den heta tacosåsen kan du byta mot lite ketchup och någon tsk chiliflakes eller annan chili.

Här smaksatt med färdig pastakryddan som kan bytas mot andra örter som någon tsk torkad timjan, oregano, basilika, persilja och några krm rosmarin eller det du gillar. Eller färska örter.

Du kan också ha i ketchup eller chilisås att smaka av med på slutet. Vidare kan man ha i några dl vanlig grädde eller havregrädde och/eller dl kokbar créme fraiche för en krämig pastasås.

Vegan och vegetarisk variant

Byter du köttfärsen mot sojafärs får du en vegan köttfärssås. Tar du en quornfärs får du en vegetarisk sås.

Glutenfri variant

Vill du ej reda köttfärssåsen med vetemjöl så kan du reda på slutet med några msk ljus maizenaredning. Då får du en glutenfri köttfärssås.

Serveringsförslag

Servera med valfri kokt pasta - förslag är spagetti som på bilden. Vidare kan man ha en skål riven ost - finast är riven parmesan eller grana padano. Hackad färsk basilika och/eller persilja kan man garnera med.

En grönsallad med blandat grönt som ruccola, babyspenat, mangoldskott och liknande samt tärnade tomater, gurka, riven zucchini och liknande passar också till.

Enkel grönsallad med enkel dressing, tomatsallad, salladsfat eller caesarsallad till många är andra förslag.

10 portioner köttfärssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 5 burkar med hela skalade tomater eller krossade tomater
  • 800 gram nötfärs eller blandfärs
  • 0,5 dl olivolja
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1/2 burk tacosås (välj den heta - hot)
  • 1 tub tomatpuré, ca 1,5 dl
  • 2 tsk pastakrydda
  • Salt och vitpeppar

Tillagning

  1. Värm en eller två stekpannor.
  2. Öppna burkarna med tomater och häll i en stor kastrull som du också sätter på att koka. Rör då och då.
  3. Fräs lite av köttet i taget i olivolja i stekpannorna, pudra över lite mjöl, hacka upp köttet i pannan med mjölet och lägg över det i kastrullen med tomat efterhand. Salta och peppra gärna köttet också när du steker det.
  4. Hacka löken och pressa i vitlöken - fräs mjuk några minuter i olivolja samt tillsätt till köttfärssåsen.
  5. Rör ner tacosås och tomatpuré i köttfärssåsen. Krydda med pastakrydda.
  6. Salta och smaka av köttfärssåsen med peppar och ev. lite ketchup.
  7. Låt den stå och puttra i minst ca 30 minuter upp till två timmar med locket på. Rör då och då.
  8. Servera såsen med kokt pasta som spagetti, penne, gnocchi, tagliatelle, fettucine eller valfri sort. En skål med riven ost som parmesan eller grana padano, ketchup, bröd, smör samt en grönsallad passar att servera till.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 173 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-01

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.