Söndagsstek

Introduktion och förberedelse

Min variant på klassisk söndagsstek med gräddig sås på stekskyn samt förslag på tillbehör.

Du kan laga steken av nötkött som rostbiff, innanlår, fransyska eller kalvkött. Eller viltkött.

Serveringsförslag

Portionsberäkning

Du kan laga till flera genom att laga en större bit kött och då öka ingredienserna och tillbehören något. Räkna ca 200 gram kött per person. Det krymper något vid tillagning. Vanligt är att köttet är styckat i bitar på 1-2 kg.

Rester

Om du lagar en större bit kött och får över kan du skiva upp och tärna samt ha till lunchlåda, resträtter som pyttipanna, köttsoppa eller blanda med marinad och ha till ramen.

Tips

Om du har en stek som inte är så rund i formen kan du binda upp den till en rulle med steksnöre så håller steken formen bättre och steker jämnare. Eller köp en stek som är uppbunden i nät.

Umami från ansjovis

Hemligheten till den goda smaken på gräddsåsen och köttet är att tillsätta lite anjovis när man steker köttet. Ansjovis till kött kanske inte låter så gott men ger en mycket god smak och funkar som ett slags smakförstärkare då ansjovis innehåller mycket umami.

Söndagssteken serverad med goda tillbehör.
Till söndagssteken är det förutom sås och potatis gott med tillbehör som kokta grönsaker. Vidare kanske du har någon gelé eller chutney eller annat gott till - jag hade aroniagelé och en tomatchutney som gav lite variation till smaken av såsen.

5 portioner söndagsstek

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 1 kg nötkött som fransyska, rostbiff, innanlår eller kalv
  • 2 msk smör
  • 2 morötter, ca 130 gram skalad och tärnad
  • 300 gram rotselleri, 200 gram skalad och tärnad
  • 1 dl stjälkar kruspersilja eller 2 msk hackad kruspersilja
  • 1,5 gul lök
  • 4 ansjovisfiléer
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 tsk salt
  • 1,5 dl vatten
  • SÅS: Skyn samt 1/3 av grönsakerna från steken
  • 3 dl grädde
  • 1 dl vatten
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1/2 dl hackad kruspersilja
  • FÖRSLAG TILLBEHÖR: 900 gram potatis
  • 100 gram skalad och tärnad rotselleri
  • 400 gram brysselkål
  • 3 morötter, ca 300 gram
  • 4 portioner pressgurka
  • 4 portioner grönsallad
  • 1 dl gelé som aroniagelé
  • 1 dl tomatchutney

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader vanlig ugn.
  2. Skala och rensa rotselleri, morot och lök. Tärna i grova bitar. Plocka kruspersiljan från stjälkarna. Använd stjälkarna till grytan. Ansjovisen hackas.
  3. Min stek hade nät som jag klippte bort men det är valfritt.
  4. Hetta upp en stekpanna.
  5. Gnid in köttet med salt och peppar. Bryn köttet hastigt runt om i smör.
  6. Lägg över köttet i en stekgryta, ugnssäker stekpanna med höga kanter eller annan ugnsform.
  7. Lägg grönsakerna och ansjovis runt köttet. Blanda runt. Tillsätt 1,5 dl vatten.
  8. Sätt i en stektermometer i mitten av köttet - gärna inställd på 75 grader.
  9. Sätt över lock eller lite folie.
  10. Tillaga steken i mitten av ugnen till 75 grader innertemperatur. Det tar ca 1,5 timmar.
  11. Förbered kokt potatis och andra tillbehör som morötter, brysselkål eller andra grönsaker efter tycke. Gör pressgurka eller valfritt tillbehör.
  12. Ta ut steken och låt den vila 10 minuter inslagen i folie medan du gör såsen.
  13. SÅS: Sila av stekskyn från grönsakerna genom en stålsil ner i en tjockbottnad kastrull.
  14. Ta med ca 1/3 av grönsakerna från steken och lägg i kastrullen.
  15. Skaka eller blanda grädde och vatten med vetemjölet så du har så lite klumpar det går. Sila ner i kastrullen.
  16. Värm under omrörning tills det kokar. Koka i minst fem minuter.
  17. Mixa såsen slät med en stavmixer. Smaka av såsen med salt, vitpeppar samt soja. Håll varm.
  18. GRÖNSAKSTILLBEHÖR: Skala och tärna rotselleri och morot. Rensa och putsa brysselkål. Koka i vatten i varsin kastrull tills de är mjuka i ca 5-8 minuter. Häll av. Tillsätt gärna en klick smör och lite salt och peppar. Vänd runt samt lägg upp på fat.
  19. SERVERING: Ta ur köttet ur folien och skär köttet i tunna skivor tvärs över fibrerna. Lägg upp på fat.
  20. Häll upp såsen i en såskanna eller skål.
  21. Slå lite sås över köttet och garnera med hackad persilja.
  22. Servera söndagsteken med valfria tillbehör. Jag hade som sagt kokt potatis, kokt morot och rotselleri, brysselkål, aroniagelé samt tomatchutney till.
E-mail
Medel: 3.3 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 621 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-11-02

Tillbehör och liknande recept: