Söndagsstek

Introduktion och förberedelse

Min variant på klassisk söndagsstek med förslag på tillbehör.

Du kan laga steken av nötkött som rostbiff, innanlår, fransyska eller kalvkött. Eller viltkött.

Räkna med att köpa ca 200 gram stek per portion innan den är tillagad.

Serveringsförslag

Umami från ansjovis

Hemligheten till den goda smaken på gräddsåsen och köttet är att tillsätta lite anjovis när man steker köttet. Ansjovis till kött kanske inte låter så gott men ger en mycket god smak och funkar som ett slags smakförstärkare då ansjovis innehåller mycket umami.

7 portioner söndagsstek

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 1,5 kg nötkött som rostbiff, innanlår, fransyska eller kalv
  • 2 msk smör
  • 2 morötter
  • 1 halvt huvud rotselleri
  • 4 stjälkar persilja
  • 2 krm eller några kvistar timjan
  • 2 gula lökar
  • 2 krm vitpeppar
  • 3 ansjovisfiléer (ca 100 g)
  • Pressgurka: 1 slanggurka
  • 3 msk ättika 12%
  • 3 msk socker
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk hackad persilja
  • Tillbehör: ca 16 potatisar att koka
  • 600 g grönsaker som gröna bönor, vårlök, brysselkål, morötter eller efter tycke att koka och servera till söndagssteken

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Bind gärna upp köttet till en rund rulle med steksnöre så håller det formen bättre. Eller köp en stek som är uppbunden i nät.
  3. Skala och rensa rotfrukter, persilja och lök. Hacka i grova bitar. Ansjovisen hackas också grovt.
  4. Hetta upp en stekpanna.
  5. Gnid in köttet med salt och peppar. Bryn köttet hastigt runt om i smör.
  6. Lägg över köttet i en stekgryta, ugnssäker stekpanna med höga kanter eller annan ugnsform.
  7. Lägg grönsaker och ansjovis runt köttet.
  8. Sätt in steken ugnen och låt gå i cirka 20 minuter.
  9. Tillsätt 5 deciliter hett vatten.
  10. Stek ytterligare cirka 1 timme.
  11. Sätt i en termometer. Innertemperaturen ska vara minst 65 grader, då är steken röd eller rosa. Vid 75 grader är steken genomstekt vilket jag rekommenderar.
  12. Förbered kokt potatis och andra tillbehör som ev. kokta gröna bönor, morötter, brysselkål eller andra grönsaker efter tycke. Gör ev. snabbinlagd inlagd gurka sk pressgurka.
  13. Ta ut steken och låt den vila 10 minuter gärna inslagen i folie.
  14. Spara stekskyn och grönsakerna och gör steksky - sås från av.
  15. Så här gör du steksky eller steksås: fräs 5 matskedar mjöl i 50 gram smör. Sila ner skyn från stekgrytan eller ugnsformen under omrörning. Tillsätt 3 deciliter grädde.
  16. Låt såsen koka 5 minuter. En msk ljus soja eller tsk kinesisk soja är gott i. Någon matsked gelé blir också gott. Lite spad från ansjovisen kan man också ha i såsen (ger sälta). Med två deciliter stekt svamp blir det svampsås. Smaka av såsen med salt och vitpeppar.
  17. Söndagssteken är färdig att serveras.
  18. Skär i skivor tvärs över fibrerna. Lägg upp på fat eller servera direkt.
  19. Klassiskt till söndagsstek är kokt potatis, grönsaker, pressgurka eller saltgurka, gelé och steksås.
  20. Pressgurka: Skölj och skiva gurkan med en osthyvel. Blanda med ättika, socker, salt och persilja i en bunke. Krama ihop gurkan och låt stå i kylen till servering.
E-mail
Medel: 2.7 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 621 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-25

Tillbehör och liknande recept: