Söndagsstek
Min variant på klassisk söndagsstek med gräddig sås på stekskyn samt förslag på tillbehör.
Du kan laga steken av nötkött som rostbiff, innanlår, fransyska eller kalvkött. Eller viltkött.
Tillagning
- Sätt ugnen på 150 grader vanlig ugn.
- Skala och rensa rotselleri, morot och lök. Tärna i grova bitar. Plocka kruspersiljan från stjälkarna. Använd stjälkarna till grytan. Ansjovisen hackas.
- Min stek hade nät som jag klippte bort men det är valfritt.
- Hetta upp en stekpanna.
- Gnid in köttet med salt och peppar. Bryn köttet hastigt runt om i smör.
- Lägg över köttet i en stekgryta, ugnssäker stekpanna med höga kanter eller annan ugnsform.
- Lägg grönsakerna och ansjovis runt köttet. Blanda runt. Tillsätt 1,5 dl vatten.
- Sätt i en stektermometer i mitten av köttet - gärna inställd på 75 grader.
- Sätt över lock eller lite folie.
- Tillaga steken i mitten av ugnen till 75 grader innertemperatur. Det tar ca 1,5 timmar.
- Förbered kokt potatis och andra tillbehör som morötter, brysselkål eller andra grönsaker efter tycke. Gör pressgurka eller valfritt tillbehör.
- Ta ut steken och låt den vila 10 minuter inslagen i folie medan du gör såsen.
- SÅS: Sila av stekskyn från grönsakerna genom en stålsil ner i en tjockbottnad kastrull.
- Ta med ca 1/3 av grönsakerna från steken och lägg i kastrullen.
- Skaka eller blanda grädde och vatten med vetemjölet så du har så lite klumpar det går. Sila ner i kastrullen.
- Värm under omrörning tills det kokar. Koka i minst fem minuter.
- Mixa såsen slät med en stavmixer. Smaka av såsen med salt, vitpeppar samt soja. Håll varm.
- GRÖNSAKSTILLBEHÖR: Skala och tärna rotselleri och morot. Rensa och putsa brysselkål. Koka i vatten i varsin kastrull tills de är mjuka i ca 5-8 minuter. Häll av. Tillsätt gärna en klick smör och lite salt och peppar. Vänd runt samt lägg upp på fat.
- SERVERING: Ta ur köttet ur folien och skär köttet i tunna skivor tvärs över fibrerna. Lägg upp på fat.
- Häll upp såsen i en såskanna eller skål.
- Slå lite sås över köttet och garnera med hackad persilja.
- Servera söndagsteken med valfria tillbehör. Jag hade som sagt kokt potatis, kokt morot och rotselleri, brysselkål, aroniagelé samt tomatchutney till.
Serveringsförslag
- Jag gjorde sås på skyn samt hade till kokt potatis, kokt brysselkål, kokta morötter jag kokade med resten av rotsellerin, pressgurka, tomatchutney, aroniagelé samt en grönsallad.
- Du kan koka andra grönsaker och ha de tillbehör du gillar till. Fler förslag är kokta grönsaker, kokta gröna bönor, syltlök, inlagd gurka, annan gelé och vanlig gräddsås eller svampsås.
Portionsberäkning
Du kan laga till flera genom att laga en större bit kött och då öka ingredienserna och tillbehören något. Räkna ca 200 gram kött per person. Det krymper något vid tillagning. Vanligt är att köttet är styckat i bitar på 1-2 kg.
Rester
Om du lagar en större bit kött och får över kan du skiva upp och tärna samt ha till lunchlåda, resträtter som pyttipanna, köttsoppa eller blanda med marinad och ha till ramen.
Tips
Om du har en stek som inte är så rund i formen kan du binda upp den till en rulle med steksnöre så håller steken formen bättre och steker jämnare. Eller köp en stek som är uppbunden i nät.
Umami från ansjovis
Hemligheten till den goda smaken på gräddsåsen och köttet är att tillsätta lite anjovis när man steker köttet. Ansjovis till kött kanske inte låter så gott men ger en mycket god smak och funkar som ett slags smakförstärkare då ansjovis innehåller mycket umami.
Uppskattat näringsvärde per portion: 621 kcal