Tomatchutney

Introduktion och förberedelse

Tomatchutney med äpple, rödlök och kryddor.

En chutney smaksatt med socker, rödlök, äpple, chiliflakes, kanel, senapsfrö, curry, kardemumma, salt, garam masala, ingefära, vitlök, olja och äppelcidervinäger.

Serveringsförslag

  • Jag tycker tomatchutney passar till det mesta - men speciellt husmanskost, vilt, grillat, grytor, helstekt kyckling, currygrytor med mera.
  • Pensla som marinad och glaze på slutet när du grillar grönsaker eller kött.
  • Blanda med crème fraiche eller matyoghurt till en kall smakrik sås till grillat, buffé med mera.

Hållbar chutney

Vill du ha en hållbar chutney att förvara mörkt och svalt så ska du vara noga med att hälla upp den varm på steriliserade burkar.

Man kan också använda syltsocker eller tillsätta lite konserveringsmedel.

Varianter

Du kan utesluta och byta ingredienser och kryddor efter tycke. Grunden är lök, vinäger, socker, chili och lite indiska kryddor.

  • Justera hettan med chili - du kan ta färsk eller torkade chiliflakes eller den chili du gillar.
  • Ta en annan vinäger som vit balsamvinäger, rödvinsvinäger eller risvinäger.
  • Andra ingredienser som passar i är russin, aprikos, gurkmeja, mald koriander med mera.

Chutney med tomat blir mycket kryddig och passar som tillbehör till det mesta.
Chutney med tomat blir mycket kryddig och passar som tillbehör till det mesta.

1 liter tomatchutney

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 750-800 gram små tomater, babyplommontomater, cocktailtomater eller valfri sort mogna mindre tomater
  • 2 msk olivolja
  • 1 hackad rödlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk hackad färsk ingefära, ca 20 gram
  • 1 äpple, 150 gram
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • 1 dl cidervinäger
  • 2 dl strösocker
  • 1/2 kanelstång
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk Garam masala
  • 2 tsk curry
  • 1 tsk mald kardemumma
  • 1 tsk gula senapsfrön

Tillagning

  1. Skölj och ta bort blomfäste på tomaterna. Skär dem i tärningar.
  2. Hacka lök och vitlök. Skala och hacka färsk ingefära. Skala och tärna äpplet.
  3. Värm oljan i en kastrull samt fräs rödlöken någon minut utan att ta färg.
  4. Tillsätt vitlök, ingefära, äpple och 1/2 tsk chiliflakes samt fräs några sekunder till.
  5. Tillsätt cidervinäger, socker samt resten av kryddorna - kanelstång, salt, garam masala, curry, kardemumma och senapsfrön.
  6. Tillsätt tomaterna.
  7. Koka tomatchutneyn på låg värme i ca 1 timme utan lock. Rör då och då. Akta så den ej bränns. Kokar den torrt så kan du tillsätta lite vatten.
  8. Ta upp den hela kanelen och släng den.
  9. Mixa chutneyn genom att köra med en stavmixer till en grov röra. Du kan också mixa den i en matberedare förstås. Eller bara mixa med en potatisstöt så mycket du kan till en mosig chutney.
  10. Häll upp tomatchutneyn på burkar och sätt på lock. Förvaras mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kyl.
E-mail
Medel: 4.2 (24 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 30 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-09-20

Tillbehör och liknande recept: