Ramen med revbensspjäll

Introduktion och förberedelse

Ramen med revbensspjäll med hemkokt buljong från revbenen, nudlar och grönsaker som salladslök, böngroddar, färsk koriander, chili och lime. 

Min variant på ramen - nudelsoppa med egen fläskbuljong.

Här med tjocka revbensspjäll som kokas med lagerblad, stjärnanis, chili, ingefära och nejlika som blir en god buljong.

Sedan tillagas revbenen i ugnen i en smakrik marinad eller glace av kinesisk soja, torkad ingefära, senapspulver, sirap och balsamvinäger.

Kan förberedas

Jag kokte revbenen en dag innan servering. Lät buljongen svalna och förvarade i kylen. Revbenen stekte jag vidare i ugnen och lät ligga uppskuren i bitar med marinad. Buljong och revben värmde jag sedan till servering.

Även nudlar kan kokas i god tid och sköljas ljumma några minuter innan servering. De kan även förvaras kokta och övertäckta i kylen.  

Ramen i skål med revbensspjäll i fläskbuljong, äggnudlar och grönsaker. Ramen i skål med revbensspjäll i fläskbuljong, äggnudlar och grönsaker. Förbered någon dag innan och sedan går det snabbt att värma buljong, koka nudlar och värma revben samt servera i en skål med valfria grönsaker.

4 portioner ramen med revbensspjäll

  • Förberedelse: 1 tim 5 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 45 min

Ingredienser

  • 1 kg tjocka revbensspjäll, med knäckta ben
  • 2 lagerblad
  • 5 svartpepparkorn
  • 1 hel röd torkad chili eller 2 piri piri
  • 1 bit stjärnanis
  • 3 nejlikor
  • 1 bit färsk ingefära, ca 5 gram
  • 1 tsk salt
  • MARINAD: 1/2 msk mald ingefära
  • 2 msk sirap, ljus eller mörk
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1/2 msk senapspulver ex Colmans
  • 1 krm mald vitpeppar
  • 2 krm salt
  • TILLBEHÖR: 300 gram äggnudlar eller valfria nudlar till ramen som bandnudlar, risnudlar eller sobanudlar
  • 4 salladslökar
  • 1/2 rödlök
  • 180 gram böngroddar, ett paket
  • 1 röd färsk chili
  • 4 klyftor lime
  • 1/2 kruka färsk koriander, ca 1-2 dl grovt hackad

Tillagning

  1. Lägg revbenen hela i en stor kastrull och täck med vatten.
  2. Koka upp och häll bort kokvattnet. Täck med nytt vatten - minst 2 liter.
  3. Tillsätt lagerblad, svartpeppar, chili, stjärnanis, nejlikor, ingefära och salt.
  4. Låt revbenen koka på låg värme i ca 1 timme. Eller tills köttet är mört. Revbenen ska ha minst 80 grader i innertemperatur - sätt in en termometer i tjockaste delen.
  5. Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål.
  6. Plocka upp revbenen ur buljongen och lägg på en liten ugnsform eller ugnsfast fat.
  7. Plocka upp kryddorna ur buljongen. Koka gärna ner buljongnen ytterligare tills du har ca 1,6 dl buljong kvar. Låt svalna. Förvara i kylen. Hit kan du förbereda och förvara i kylen 1-2 dagar.
  8. Pensla hela biten revben runt om med ca hälften av marinaden. Hit kan du förbereda och förvara övertäckt med plastfolie i kylen 1-2 dagar.
  9. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn. Tillaga revbenen i mitten av ugnen så de får lite yta och blir genomvarma i ca 25 minuter. Ta ut köttet efter halva tiden och pensla med mer marinad. Låt revbenen svalna något. Lägg över på en skärbräda och skär mellan benen i lagom bitar.
  10. Lägg över revbenen på ett fat eller en serveringsskål. Nu kan de penslas lite till om du vill innan servering. Hit kan du också förbereda, låta svalna och förvara övertäckta i kylen i marinaden att värma igen till servering.
  11. SERVERING: Koka nudlarna enligt paket. Jag kokte äggnudlar i fem minuter. Häll av i durkslag och servera direkt eller skölj ljumma eller kalla. Kan förberedas innan.
  12. Förbered de grönsaker du vill ha i din ramen. Förslagsvis skölj och strimla salladslök fint; skala och strimla rödlök; plocka och grovhacka färsk koriander; skölj böngroddar; skölj dela, kärna ur och strimla röd chili och skölj samt klyfta lime.
  13. Koka upp buljongen i en kastrull. Smaka av med salt.
  14. Fördela nudlar och grönsaker som salladslök, böngroddar, chili och rödlök i skålar.
  15. Häll på het buljong ca 4 dl i varje skål.
  16. Fördela sedan förslagsvis två bitar revbensspjäll i varje skål. Strö över färsk koriander och lägg en klyfta lime vid sidan.
  17. Ramen med revbensspjäll är klar att servera.
  18. Förslag är att servera med ätpinnar och en sked till buljongen. Det kan även behövas lite salt. Vidare kan man ha lite ljus japansk soja till. Sriracha chilisås eller chiliolja passar till för de som vill ha lite extra hetta.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 421 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-01-11