Stek med Calvadossås, äpple och rostade rotfrukter

Introduktion och förberedelse

Stek med Calvadossås serverad med stekta äppelklyftor och rostade rotfrukter.

Laga en stek och gör en god sås på skyn med Calvados - äppelbrännvin.

Garnera gärna med lite bladpersilja.

Val av Calvados

Använd en fruktig yngre calvados med mycket äppelsmak ex. en Fine eller en Lecompte Originel.

4 portioner söndagsstek med calvados

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • ca 800 gram kött till stek (utan ben) som kalvstek, rostbiff, innanlår, fransyska, skinkstek eller 1 kg med ben som fläskkarré.
  • 5 vitpepparkorn
  • 1/2 tsk salt
  • Rostade rotfrukter: 10 potatisar, typ Amandine eller delikatesspotatis med fint skal
  • 4 morötter
  • 2 palsternackor
  • 0,5 rotselleri
  • 6 schalottenlökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 äpplen
  • 1 krm eller några kvistar timjan
  • Calvadossås: 1 äpple
  • 1 schalottenlök
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 cl Calvados Fine - äppelbrännvin
  • 3 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Garnering: 2 msk hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Krydda steken med salt och peppar och bryn den runt om i en klick smör i en stor stekgryta eller stekpanna.
  3. Sätt in steken i stekgrytan eller placera steken den i en rymlig, ugnsfast form eller en långpanna.
  4. Stek i 20 minuter. Förbered under tiden rotfrukter.
  5. Skala potatis (har de fint skal behövs de ej skalas endast putsas), morötter samt palsternackor. Skär i ca 2x2 cm stora bitar. Små potatisar kan lämnas hela och medelstora potatisar kan halveras.
  6. Skär bort skalet runt rotsellerin och skär i 2x2 cm bitar. Lägg runt steken.
  7. Skala och dela lökarna samt vitlöken.
  8. Lägg alla grönsaker runt steken. Strö över timjan.
  9. Stek köttet i ugnen i cirka en timme, beroende på storlek, kolla av med termometer när det är en kvart kvar. Karré ska vara runt 70 grader inuti, nötkött kan tas ut på lägre temperatur (65) beroende på hur man vill ha det.
  10. Skala äpplena och spara skal och kärnhus i en bunke. Skär äpplena i grova bitar ca 3x3 cm stora.
  11. Tillsätt äpplena runt steken när det är en halvtimme kvart.
  12. Förbered under tiden såsen med calvados: Hacka schalottenlöken till såsen.
  13. Skala och tärna ett äpple.
  14. Fräs löken i smör med äpplet i en kastrull i några minuter.
  15. Tillsätt mjölet och rör om.
  16. Tillsätt calvadosen samt grädden och mjölken.
  17. Koka såsen i minst 10 minuter. Mosa ut äppelbitarna i såsen. Tillsätt calvados. Smaka av såsen med salt och peppar.
  18. När steken är klar: ta upp steken och låt den vila inslagen i folie på en tallrik. Köttsaften som samlas häller du i såsen.
  19. Lägg upp rotsakerna på ett fat.
  20. Skölj ur stekskyn ur stekgrytan eller långpannan med en dl vatten. Tillsätt skyn från steken till såsen.
  21. Skär upp köttet i skivor och servera på fat.
  22. Lägg upp rotfrukterna på fat ev. samma fat.
  23. Servera steken med rotfrukterna och calvadossåsen bredvid samt toppa ev. med hackad persilja.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 651 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-25