Syltade gröna tomater

Syltade eller inlagda gröna tomater. Små fasta gröna tomater blir godast men det går också bra med stora. Röda vanliga cocktailtomater blir också goda. Köp Kravmärkta tomater (om du inte har egen odling) som då även smakar mer samt är nyttigare.

Syltade gröna tomater är gott som tillbehör till det mesta som stek, till ost, grillat, kött, lövbiff, kyckling eller paté och förrätter. De kan ätas direkt men blir godast efter några dagar/veckor.

Lägger du in stora gröna tomater så blir de lite mer som marmelad vilket också är mycket gott. Halvera då tomaterna och koka dem i inläggningslagen så kokar de sönder till en marmeladliknande röra.

Receptet blir en stor glasburk på ca 1 liter eller två mindre burkar. Du kan halvera receptet om du inte har så många tomater. Kan förvaras upp till ett år om det är mörkt och svalt. Se till att lagen täcker tomaterna då - lägg förslagsvis i något (som är steriliserat) som tynger ner dem under lagen. Det är viktigt att sterilisera burkar och lock om du vill förvara tomaterna en längre tid. Ska du bara ha i kylen och äta upp inom några veckor så är det mindre viktigt. 

Varianter på smaksättning:

En kanelstång ger också god smak till de syltade tomaterna. Vidare kan man ha i torkad hel ingefära, senapsfrön, dillfrön, torkad chili som piri-piri, skivad pepparrot eller stjärnanis efter tycke. Ta inte i allt dock utan välj en smaksättning.

1 sats syltade gröna tomater

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 1 kg tomater, gärna små fasta och gröna
  • 2 liter vatten
  • 1 msk salt
  • INLÄGGNING TILL SYLTADE TOMATER: 2 dl ättiksprit (12 %)
  • 3 dl vatten
  • 2,5 dl socker
  • 1 tumme färsk ingefära
  • 3 kryddnejlikor
  • 7 vitpepparkorn
  • 1 kanelstång (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj tomaterna, ta bort fästet och picka lite hål på skalen här och där med något vasst typ knivsudd.
  2. Koka upp 2 liter vatten och 1 msk salt i en stor kastrull. Lägg ner tomaterna och sjud dem i 2 minuter. Ta upp tomaterna och låt rinna av i durkslag.
  3. Sterilisera burken eller burkarna du ska använda genom att värma dem i 120 grader ugn i tio minuter eller koka dem.
  4. Koka under tiden upp alla ingredienser till inläggningslagen i en stor kastrull. Rör så att sockret löser sig.
  5. Lägg i tomaterna och sjud dem i 10 minuter. Tillsätt ev. kryddor. Det gör inget om de går sönder i skalet. Stora tomater kan du koka in i halvor och mosa sönder till en mer marmelad-lik röra.
  6. Ta upp tomaterna och fördela dem i burken eller burkarna.
  7. Låt lagen koka upp och koka i några minuter.
  8. Häll lagen över tomaterna.
  9. Sätt på lock direkt och sätt att svalna.
  10. Förvara mörkt och svalt. Syltade tomater håller sig då i ett år.
E-mail
Medel: 4.3 (73 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Frisk sufflé med passionsfrukt och fruktsallad

Här är det enkla receptet. Detta är en annons från Kenwood. 

Läs mer

Sponsrat

Mustiga och lättlagade soppor

Soppor blir lätta luncher, förrätter eller middagar. Servera gärna ett gott bröd till. Bjud dina vänner - för sopprecept kan man lätt dubbla. Eller fixa lunchlådan till jobbet. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer