Älgstek

Älgstek i gryta. Klassisk älgstek med gräddsås och potatis. Här har jag valt att steka älgsteken i en stekgryta då den blir saftigare. Använd stektermometer. Bind gärna upp älgsteken med bomullssnöre.
Har du ingen stekgryta kan du använda en stekpåse och steka älgköttet på 175 grader med nedan ingredienser tills innertemperaturen är 74 grader. Älgstek kan bli rätt torr om du steker utan stekpåse men det går såklart också.
Här har jag använt en delad stor hel älgstek som då blir lagom stor att laga till 6-8 personer.
Förslag på tillbehör är förutom gräddsåsen: kokt potatis, morot, gratinerade gröna bönor (sök recept här på Receptfavoriter.se), sallad och gelé.
Vintips till älgsteken är ett rött fylligt vin ex. en Shiraz från Australien, Cabernet Sauvignon från Frankrike eller Pinotage från Sydafrika.
Istället för älgstek så kan du ta annan viltstek.

6 portioner älgstek

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 40 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 1,5 kg benfri älgstek
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 0,5 purjolök
  • 1 morot
  • 1 stjälk blekselleri
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 lagerblad
  • 2 krm timjan
  • 3 dl vatten
  • Gräddsås: 1 dl vatten
  • 4 msk mjöl
  • 6 dl buljong från köttgrytan
  • 3 dl grädde
  • 1 tsk soja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Bind ev. upp steken med steksnöre (bomullsnöre). Gör först en ögla i ena änden och trä över ändan av steken och dra åt. Fortsätt trä snöret över sig själv upp längs hela steken med några cm mellanrum. Knyt åt i slutet. Det går bra att steka utan snöre men formen på älgsteken blir snyggare.
  2. Rensa grönsaker. Dela och skölj purjolök och hacka den. Skala och tärna moroten. Strimla bleksellerin. Skala och pressa vitlök. Lägg allt i en skål.
  3. Ta fram stekgrytan och värm den.
  4. Salta och peppra älgsteken runt om.
  5. Fräs och bryn älgsteken i smör och olivolja runt om.
  6. Tillsätt grönsakerna, timjan samt lagerblad och fräs runt några minuter.
  7. Tillsätt vatten och lägg på lock.
  8. Stek på medelvärme i 1,5 timmar. Sätt i stektermometer in till mitten av älgsteken.
  9. Förbered tillbehör som kokt potatis, kokta morötter, gratinerade eller kokta bönor samt sallad.
  10. Älgsteken är klar när innertemperaturen på köttet är 74 grader.
  11. Ta upp älgsteken och låt den vila medan du gör såsen.
  12. Vispa ut mjölet i kallt vatten i en såskastrull.
  13. Sila upp buljongen över i såskastrullen under omrörning.
  14. Koka såsen i fem minuter och rör då och då.
  15. Tillsätt grädden och koka upp.
  16. Smaka av såsen med soja, salt och peppar.
  17. Skär upp älgsteken tvärs mot köttfibrerna i så tunna skivor du kan och lägg upp på fat. Slå lite sås över vid servering.
  18. Servera älgsteken med såsen, kokt potatis, kokta morötter, gratinerad bönor, sallad och gelé.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer