Älgstek

Introduktion och förberedelse

Älgstek i gryta. Klassisk älgstek med gräddsås på stekskyn. Här har jag valt att steka älgsteken i en stekgryta då den blir saftigare samt du får en god sås av skyn.

Förslag på tillbehör är förutom gräddsåsen: kokt potatis, morot, gratinerade gröna bönor, en sallad med isberssallad och tärnad tomat och gelé.

Använd stektermometer. Bind gärna upp älgsteken med bomullssnöre. Har du ingen stekgryta kan du använda en stekpåse och steka älgköttet på 175 grader med nedan ingredienser tills innertemperaturen är 74 grader. Älgstek kan bli rätt torr om du steker utan stekpåse men det går såklart också.

Här har jag använt en delad stor hel älgstek som då blir lagom stor att laga till 6-8 personer. Istället för älgstek så kan du ta annan viltstek.

Vintips:

Till älgstek passar ett rött fylligt vin ex. en Shiraz från Australien, Cabernet Sauvignon från Frankrike eller Pinotage från Sydafrika. Eller öl eller alkoholfri Ginger Beer.

6 portioner älgstek

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 40 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 1,5 kg benfri älgstek
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 0,5 purjolök
  • 1 morot
  • 1 stjälk blekselleri
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 lagerblad
  • 2 krm timjan
  • 3 dl vatten
  • Gräddsås: 1 dl vatten
  • 4 msk mjöl
  • 6 dl buljong från köttgrytan
  • 3 dl grädde
  • 1 tsk soja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Bind ev. upp steken med steksnöre (bomullsnöre). Gör först en ögla i ena änden och trä över ändan av steken och dra åt. Fortsätt trä snöret över sig själv upp längs hela steken med några cm mellanrum. Knyt åt i slutet. Det går bra att steka utan snöre men formen på älgsteken blir snyggare.
  2. Rensa grönsaker. Dela och skölj purjolök och hacka den. Skala och tärna moroten. Strimla bleksellerin. Skala och pressa vitlök. Lägg allt i en skål.
  3. Ta fram stekgrytan och värm den.
  4. Salta och peppra älgsteken runt om.
  5. Fräs och bryn älgsteken i smör och olivolja runt om.
  6. Tillsätt grönsakerna, timjan samt lagerblad och fräs runt några minuter.
  7. Tillsätt vatten och lägg på lock.
  8. Stek på medelvärme i 1,5 timmar. Sätt i stektermometer in till mitten av älgsteken.
  9. Förbered tillbehör som kokt potatis, kokta morötter, gratinerade eller kokta bönor samt sallad.
  10. Älgsteken är klar när innertemperaturen på köttet är 74 grader.
  11. Ta upp älgsteken och låt den vila medan du gör såsen.
  12. Vispa ut mjölet i kallt vatten i en såskastrull.
  13. Sila upp buljongen över i såskastrullen under omrörning.
  14. Koka såsen i fem minuter och rör då och då.
  15. Tillsätt grädden och koka upp.
  16. Smaka av såsen med soja, salt och peppar.
  17. Skär upp älgsteken tvärs mot köttfibrerna i så tunna skivor du kan och lägg upp på fat. Slå lite sås över vid servering.
  18. Servera älgsteken med såsen, kokt potatis, kokta morötter, gratinerad bönor, sallad och gelé.
E-mail
Medel: 3.8 (13 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.