Rådjursstek i ugn

Introduktion och förberedelse

Ett grundrecept på hur du steker rådjursstek i ugn. Hur länge, tid, stektemperatur och innertemperatur hittar du här. Rådjurssteken ska ha runt 56 grader i innertemperatur.

Du kan ha valfria tillbehör till rådjurssteken. Några förslag är klyftpotatis, rostade rotfrukter, potatisgratäng, hasselbackspotatis; såsen som rödvinssås, svampsås, kantarellsås, ädelostsås samt grönsaker som kokt broccoli, blomkål, morot, brysselkål, haricots verts mfl passar till.

Rådjurssteken kan även kryddas med rosmarin, vitlök och timjan; eller några krossade enbär istället för nedan förslag.

6 portioner rådjursstek i ugn

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim 40 min
  • Klart på: 1 tim 55 min

Ingredienser

  • 1,2 kg rådjursstek
  • 1,5 meter bomullssnöre
  • 1 msk smör
  • 1 tsk chiliflakes
  • 3 msk hackad persilja
  • 1 tsk salt
  • 3 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Ta bort ev. nät från steken. Putsa bort hinnor och senor med en vass kniv. Bind upp steken runt om med bomullsnöre.
  3. Bryn steken runt om i en stekpanna eller stekgryta i smör. Lägg över steken i en ugnsform eller behåll den i stekgrytan.
  4. Krydda rådjurssteken med chili, hackad persilja, salt och peppar.
  5. Sätt i en stektermometer.
  6. Sätt in rådjurssteken i ugnen.
  7. Stek rådjurssteken i ca 1 timme och 15 minuter. Rådjurssteken ska ha runt 56 grader i innertemperatur.
  8. Ta ut rådjurssteken och låt vila inslagen i folie i 20 minuter.
  9. Skär upp rådjurssteken i så tunna skivor du kan, mot köttfibrerna, och lägg upp på fat till servering. Garnera gärna med färsk hackad persilja.
  10. Servera rådjurssteken med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 3.8 (66 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 185 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.