Rådjursstek i ugn
Ett grundrecept på hur du steker rådjursstek i ugn. Hur länge den ska lagas, stektemperatur och innertemperatur hittar du här.
Rådjurssteken ska ha runt 56 grader i innertemperatur.
Tillagning
- Sätt ugnen på 125 grader.
- Ta bort ev. nät från steken. Putsa bort hinnor och senor med en vass kniv. Bind upp steken runt om med bomullsnöre.
- Bryn steken runt om i en stekpanna eller stekgryta i smör. Lägg över steken i en ugnsform eller behåll den i stekgrytan.
- Krydda rådjurssteken med chili, hackad persilja, salt och peppar.
- Sätt i en stektermometer.
- Sätt in rådjurssteken i ugnen.
- Stek rådjurssteken i ca 1 timme och 15 minuter. Rådjurssteken ska ha runt 56 grader i innertemperatur.
- Ta ut rådjurssteken och låt vila inslagen i folie i 20 minuter.
- Skär upp rådjurssteken i så tunna skivor du kan, mot köttfibrerna, och lägg upp på fat till servering. Garnera gärna med färsk hackad persilja.
- Servera rådjurssteken med önskade tillbehör.
Serveringsförslag
Du kan ha valfria tillbehör till rådjurssteken. Några förslag är:
- Klyftpotatis, rostade rotfrukter, potatisgratäng eller hasselbackspotatis.
- Såser som rödvinssås, svampsås, kantarellsås eller ädelostsås.
- Grönsaker som kokt broccoli, blomkål, morot, brysselkål, haricots verts mm passar till.
Varianter
Rådjurssteken kan även kryddas med rosmarin, vitlök och timjan; eller några krossade enbär istället för nedan förslag.
Uppskattat näringsvärde per portion: 185 kcal