Köttsoppa med grönsaker och klimp

Introduktion och förberedelse

Klassisk svensk köttsoppa med grönsaker och soppklimp. 

En gammeldags grönsakssoppa med högrev och goda grönsaker som purjolök, rotselleri, potatis och morot.

Serveringsförslag

  • Gott med klimp i men det är valfritt. Klimpen kan smaksättas med 2 msk riven ost; 2 msk hackad persilja eller 2 krm riven muskot.
  • Gott och mättande efter soppan är en efterrätt som en klassisk äppelpaj.

Förslag på bröd till

  • Hårt ljust tunnbröd, spisbröd eller knäckebröd eller liknande lokalt tunnbröd med köpt eller hemgjort smör och ost som Västerbotten, Klosterost, Grevé, Jarlsberg, Prästost eller liknande.
  • Annat bröd som passar är baguette, surdegsbröd eller hembakt bröd som surdegsbröd, grissini, baguette eller brytbröd.
  • Istället för smör och ost gillar jag att göra en krämig färskost till - eller köp en färdig med valfri smak.
  • Eller med varma mackor eller ostgratinerade breadsticks.

Val av kött

  • Du kan välja benfritt kött som högrev, grytkött eller valfria grytbitar.
  • Jag tycker det blir mycket god smak om du kokar soppan med kött som har ben som förslagsvis märgpipa. Räkna då 500 gram kött med ben till nedan recept.
  • Köttsoppan kan även kokas på viltkött och speciellt älgkött.
  • Vill du ha mer kött i soppan så kan du öka på mängden kött.

Varianter

  • Köttsoppan kan också smaksättas med några blad libbsticka samt grovt mald kryddpeppar.
  • Är det blast på rotsellerin kan du koka med stjälkarna i soppkoket och hacka bladen att garnera med.

6 portioner köttsoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 2,5 liter vatten
  • 200 gram högrev, grytkött eller annat soppkött utan ben. Eller ca 500 gram kött med ben som märgpipa
  • 1 tsk salt
  • 1 purjolök
  • 1 gul lök
  • 1 bit rotselleri (50 gram)
  • 1 liten kålrot
  • 1 palsternacka
  • 3 potatisar
  • 3 morötter
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 krm torkad timjan
  • 3 st lagerblad
  • 0,5 dl hackad persilja (valfritt)
  • 1 buljongtärning (kött eller grönsaker) valfritt
  • SOPPKLIMP: 3 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 0,5 dl grädde
  • 1 ägg
  • 1 msk smör
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Koka upp vatten i en stor kastrull. Lägg i salt och köttet.
  2. Låt koka upp och skumma efter några minuter bort skummet med en slev.
  3. Tillsätt kryddor och koka i 1-1,5 timmar tills köttet är mört på medelvärme med lock.
  4. Skala rotfrukterna och skär i tärningar. Snitta, skölj och skiva purjolöken.
  5. Tag upp köttet och lägg i en bunke vid sidan. Koka rotfrukterna knappt mjuka, ca 20 minuter. Lägg i purjolöken och koka ytterligare 5 minuter.
  6. Tärna under tiden köttet och lägg dem sedan i soppan. Smaka av med salt och tillsätt ev. en buljongtärning. Hackad persilja och klimp är också gott i.
  7. SOPPKLIMP: Vispa ihop mjöl och mjölk i en kastrull. Lägg i smör och rör om samt koka på svag värme i 4 minuter. Rör om då och då.
  8. Ta av kastrullen från värmen. Låt svalna något.
  9. Vispa ner ägg och salt i mjölredningen.
  10. Rör i ev. smaksättning.
  11. Dags att koka klimpen: fyll ett glas halvvägs med kallt vatten. Doppa en tesked eller matsked i vattnet och tag små klickar av klimpen och lägg i den sjudande soppan. Låt sjuda tills de flyter upp till ytan.
  12. Ett alternativ är att ta någon halv liter spad från soppan i en egen liten kastrull och sjuda klimparna i samt sedan lägga upp i en skål vid sidan. Häll sedan tillbaks soppspadet i soppan.
  13. Klart att servera soppan med klimpen.
E-mail
Medel: 4.1 (57 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-09-25