Köttsoppa med grönsaker och klimp
Introduktion och förberedelse
Klassisk svensk köttsoppa med grönsaker och soppklimp.
En gammeldags grönsakssoppa med högrev och goda grönsaker som purjolök, rotselleri, potatis och morot.
Serveringsförslag
- Gott med klimp i men det är valfritt. Klimpen kan smaksättas med 2 msk riven ost; 2 msk hackad persilja eller 2 krm riven muskot.
- Gott och mättande efter soppan är en efterrätt som en klassisk äppelpaj.
Förslag på bröd till
- Hårt ljust tunnbröd, spisbröd eller knäckebröd eller liknande lokalt tunnbröd med köpt eller hemgjort smör och ost som Västerbotten, Klosterost, Grevé, Jarlsberg, Prästost eller liknande.
- Annat bröd som passar är baguette, surdegsbröd eller hembakt bröd som surdegsbröd, grissini, baguette eller brytbröd.
- Istället för smör och ost gillar jag att göra en krämig färskost till - eller köp en färdig med valfri smak.
- Eller med varma mackor eller ostgratinerade breadsticks.
Val av kött
- Du kan välja benfritt kött som högrev, grytkött eller valfria grytbitar.
- Jag tycker det blir mycket god smak om du kokar soppan med kött som har ben som förslagsvis märgpipa. Räkna då 500 gram kött med ben till nedan recept.
- Köttsoppan kan även kokas på viltkött och speciellt älgkött.
- Vill du ha mer kött i soppan så kan du öka på mängden kött.
Varianter
- Köttsoppan kan också smaksättas med några blad libbsticka samt grovt mald kryddpeppar.
- Är det blast på rotsellerin kan du koka med stjälkarna i soppkoket och hacka bladen att garnera med.
Tillagning
- Koka upp vatten i en stor kastrull. Lägg i salt och köttet.
- Låt koka upp och skumma efter några minuter bort skummet med en slev.
- Tillsätt kryddor och koka i 1-1,5 timmar tills köttet är mört på medelvärme med lock.
- Skala rotfrukterna och skär i tärningar. Snitta, skölj och skiva purjolöken.
- Tag upp köttet och lägg i en bunke vid sidan. Koka rotfrukterna knappt mjuka, ca 20 minuter. Lägg i purjolöken och koka ytterligare 5 minuter.
- Tärna under tiden köttet och lägg dem sedan i soppan. Smaka av med salt och tillsätt ev. en buljongtärning. Hackad persilja och klimp är också gott i.
- SOPPKLIMP: Vispa ihop mjöl och mjölk i en kastrull. Lägg i smör och rör om samt koka på svag värme i 4 minuter. Rör om då och då.
- Ta av kastrullen från värmen. Låt svalna något.
- Vispa ner ägg och salt i mjölredningen.
- Rör i ev. smaksättning.
- Dags att koka klimpen: fyll ett glas halvvägs med kallt vatten. Doppa en tesked eller matsked i vattnet och tag små klickar av klimpen och lägg i den sjudande soppan. Låt sjuda tills de flyter upp till ytan.
- Ett alternativ är att ta någon halv liter spad från soppan i en egen liten kastrull och sjuda klimparna i samt sedan lägga upp i en skål vid sidan. Häll sedan tillbaks soppspadet i soppan.
- Klart att servera soppan med klimpen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal