Köttsoppa med grönsaker och klimp

Introduktion och förberedelse

Klassisk svensk köttsoppa med grönsaker och soppklimp (klimp är valfritt).

En grönsakssoppa med högrev och goda grönsaker som purjolök, rotselleri, potatis och morot.

Serveringsförslag

  • Gott med klimp i men det är valfritt.

Klimpen kan smaksättas med 2 msk riven ost; 2 msk hackad persilja eller 2 krm riven muskot.

  • Gott och mättande efter soppan är en efterrätt som en klassisk äppelpaj.

Förslag på bröd till

  • Hårt ljust tunnbröd, spisbröd eller knäckebröd eller liknande lokalt tunnbröd med köpt eller hemgjort smör och ost som Västerbotten, Klosterost, Grevé, Jarlsberg, Prästost eller liknande. 
  • Annat bröd som passar är baguette, surdegsbröd eller hembakt bröd som surdegsbröd, grissini, baguette eller brytbröd.
  • Istället för smör och ost gillar jag att göra en krämig färskost till - eller köp en färdig med valfri smak. 
  • Eller med varma mackor eller ostgratinerade breadsticks.

Val av kött

  • Du kan välja benfritt kött som högrev, grytkött eller valfria grytbitar.
  • Jag tycker det blir mycket god smak om du kokar soppan med kött som har ben som förslagsvis märgpipa. Räkna då 500 gram kött med ben till nedan recept.
  • Köttsoppan kan även kokas på viltkött och speciellt älgkött

Varianter

  • Köttsoppan kan också smaksättas med några blad libbsticka samt grovt mald kryddpeppar.
  • Är det blast på rotsellerin kan du koka med stjälkarna i soppkoket och hacka bladen att garnera med.

6 portioner köttsoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 2,5 liter vatten
  • 200 gram högrev, grytkött eller annat soppkött utan ben. Eller ca 500 gram kött med ben som märgpipa
  • 1 tsk salt
  • 1 purjolök
  • 1 gul lök
  • 1 bit rotselleri (50 gram)
  • 1 liten kålrot
  • 1 palsternacka
  • 3 potatisar
  • 3 morötter
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 krm torkad timjan
  • 3 st lagerblad
  • 0,5 dl hackad persilja (valfritt)
  • 1 buljongtärning (kött eller grönsaker) valfritt
  • SOPPKLIMP: 3 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 0,5 dl grädde
  • 1 ägg
  • 1 msk smör
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Koka upp vatten i en stor kastrull. Lägg i salt och köttet.
  2. Låt koka upp och skumma efter några minuter bort skummet med en slev.
  3. Tillsätt kryddor och koka i 1-1,5 timmar tills köttet är mört på medelvärme med lock.
  4. Skala rotfrukterna och skär i tärningar. Snitta, skölj och skiva purjolöken.
  5. Tag upp köttet och lägg i en bunke vid sidan. Koka rotfrukterna knappt mjuka, ca 20 minuter. Lägg i purjolöken och koka ytterligare 5 minuter.
  6. Tärna under tiden köttet och lägg dem sedan i soppan. Smaka av med salt och tillsätt ev. en buljongtärning. Hackad persilja och klimp är också gott i.
  7. SOPPKLIMP: Vispa ihop mjöl och mjölk i en kastrull. Lägg i smör och rör om samt koka på svag värme i 4 minuter. Rör om då och då.
  8. Ta av kastrullen från värmen. Låt svalna något.
  9. Vispa ner ägg och salt i mjölredningen.
  10. Rör i ev. smaksättning.
  11. Dags att koka klimpen: fyll ett glas halvvägs med kallt vatten. Doppa en tesked eller matsked i vattnet och tag små klickar av klimpen och lägg i den sjudande soppan. Låt sjuda tills de flyter upp till ytan.
  12. Ett alternativ är att ta någon halv liter spad från soppan i en egen liten kastrull och sjuda klimparna i samt sedan lägga upp i en skål vid sidan. Häll sedan tillbaks soppspadet i soppan.
  13. Klart att servera soppan med klimpen.
E-mail
Medel: 4.2 (33 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-06-29