Matjestårta

Matjestårta med kavring är en modern klassiker till midsommar och andra högtider där matjessill passar.

En slags tårta eller cheesecake med krämig fyllning av smakrik matjesill, färskost, crème fraiche, dill och hackad lök på kavringsbotten.

Matjessilltårtan skapades på 80-talet av matjournalisten Berit Paulsson och har sedan blivit en riktig klassiker till midsommar och svenska högtider. Detta är min version av matjestårtan.

12 portioner matjestårta

  • Förberedelse: 45 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 45 min

Ingredienser

  • 75 gram smör
  • 10 skivor kavring, ca 300 gram
  • 4 gelatinblad
  • 200-215 gram matjessill, 1 burk
  • 1 rödlök
  • 2 dl crème fraiche
  • 250 gram färskost, naturell
  • 2 msk hackad dill, fryst eller färsk
  • 1/2 dl spad från matjessillen
  • GARNERING: 10 gram hackad gräslök
  • 10 gram hackad dill
  • 12 rädisor, 1 knippe
  • 12 små bitar matjessill, 1/2 burk

Tillagning

  1. Lägg gelatinbladen i lite vatten i en skål. Smält smör i en kastrull.
  2. Mixa eller finhacka kavringen och mosa ihop till en smulig blandning med det smälta smöret.
  3. Fördela och tryck ut kavringsblandningen i botten samt några cm upp på kanten i en rund springform 24 cm diameter med löstagbar kant. Kläm gärna fast ett bakplåtspapper i botten på formen och klipp bort det som sticker ut - då blir tårtan lättare att flytta över till ett serveringsfat senare.
  4. MED OBAKAD BOTTEN: Ställ kavringsbottnen i kylen i 30 minuter.
  5. MED BAKAD BOTTEN: Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn. Grädda bottnen i 10 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
  6. FYLLNING: Häll av matjessillen men spara lagen. Lägg 1/2 dl av lagen i en liten kastrull.
  7. Hacka matjessillen i små bitar. Lägg i en bunke.
  8. Finhacka lök och lägg med matjessillen. Spara undan 1/4 av löken till garnering senare.
  9. Finhacka dill. Lägg 2 msk färsk dill (eller ta fryst dill) med matjesillen och spara resten i en skål i kylen till garnering senare.
  10. Finhacka gräslök och spara i en skål i kylen till garnering senare
  11. Tillsätt crème fraiche och färskost till bunken med matjessillen. Rör ihop.
  12. Ta upp gelatinbladen ur vattnet. Lägg i kastrullen med lagen från matjessillen och värm försiktigt så att gelatinet smälter under omrörning. Ta av från värmen. Blanda med lite av matjesröran. Tillsätt till resten av matjesröran och blanda väl.
  13. Häll fyllningen i formen.
  14. Ställ matjestårtan att stelna i kylen i minst 4 timmar, över natten eller något dygn innan servering. Täck över med gladplast.
  15. Vid servering garnerar du matjestårtan som du önskar. Enklast är med hackad dill och rädisor. Jag garnerade genom att lägga 3 skivor rädisor på varje tänkt bit - 12 bitar. Vidare en liten bit matjessill på rädisorna. Sedan blandade jag ihop hackad rödlök, dill och gräslök och la i mitten på tårtan i en hög samt lite på varje bit matjessill.
  16. TIPS: Överbliven matjessill kan du klippa i bitar och blanda med lite dill och gräslök om det också är över och servera vid sidan i en skål som extra matjessill för de som önskar det.
Till matjestårtan behöver du kavring, smör, dill, matjessill, färskost, crème fraiche, rödlök och gelatinblad.
Till matjestårtan behöver du kavring, smör, dill, matjessill, färskost, crème fraiche, rödlök och gelatinblad.
Mixa kavringen och tillsätt samt mixa i smält smör.
Mixa kavringen och tillsätt samt mixa i smält smör.
Tryck ut kavringen i botten och några cm upp på kanten i en rund springform.
Tryck ut kavringen i botten och några cm upp på kanten i en rund springform.
Hacka matjessill och spara 1/2 dl av lagen i en kastrull. Lägg gelatinblad i kallt vatten.
Hacka matjessill och spara 1/2 dl av lagen i en kastrull. Lägg gelatinblad i kallt vatten.
Blanda matjessill med 3/4 av den hackade rödlöken, 2 msk hackad dill, crème fraiche och färskost.
Blanda matjessill med 3/4 av den hackade rödlöken, 2 msk hackad dill, crème fraiche och färskost.
Jag gillar att baka av kavringsbottnen men det är valfritt och man kan ha den som kall som den är.
Jag gillar att baka av kavringsbottnen men det är valfritt och man kan ha den som kall som den är.
Förbered garnering. Hacka dill och gräslök samt skölj och skär rädisor i skivor.
Förbered garnering. Hacka dill och gräslök samt skölj och skär rädisor i skivor.
Krama ur gelatinbladen och lägg med lagen från matjessillen i en kastrull. Smält under omrörning på spisen.
Krama ur gelatinbladen och lägg med lagen från matjessillen i en kastrull. Smält under omrörning på spisen.
Tillsätt lite av matjesröran och blanda ut med det smälta gelatinet.
Tillsätt lite av matjesröran och blanda ut med det smälta gelatinet. Rör i med resten av röran.
Fördela röran på kavringsbottnen i formen. Ställ övertäckt i kylen att stelna minst 4 timmar.
Fördela röran på kavringsbottnen i formen. Ställ övertäckt i kylen att stelna minst 4 timmar.
Tårtan har stelnat och är redo att garneras på valfritt vis. Förslagsvis med hackad dill-, gräslök-, rödlöksblandning; rädisor och små bitar av matjessill.
Tårtan har stelnat och är redo att garneras på valfritt vis. Förslagsvis med hackad dill-, gräslök-, rödlöksblandning; rädisor och små bitar av matjessill.
Du kan garnera tårtan på valfritt vis. Hackad dill och rädisor är fint. Jag la tre skivor rädisa på varje tänkt portion. Räknade 10 portioner. Sedan en liten bit matjessill på rädisorna. Vidare hackad dill, gräslök och rödlök i mitten och lite på varje bit matjessill.
Du kan garnera tårtan på valfritt vis. Hackad dill och rädisor är fint. Jag la tre skivor rädisa på varje tänkt portion. Räknade 10 portioner. Sedan en liten bit matjessill på rädisorna. Vidare hackad dill, gräslök och rödlök i mitten och lite på varje bit matjessill.
Får du matjessill och garnering över kan du blanda ihop det i en skål och servera till för de som önskar extra sill.
Får du matjessill och garnering över kan du blanda ihop det i en skål och servera till för de som önskar extra sill.

Garnering

Du kan garnera tårtan som du vill.

  • Enklast är med hackad dill och rädisor.
  • Jag garnerade med skivade rädisor, hackad dill och gräslök samt lite extra bitar matjessill.
  • Andra förslag som passar till garnering är tunt skivad rödlök, tärnad gurka eller krasse.
  • Extra lyxigt blir det med klickar av löjrom på toppen. Man kan också ta annan rom som stenbitsrom eller caviar.

Som förrätt

  • Serverar du matjestårta som förrätt så kan du ha lite blandad grönsallad till - med olivolja, vinäger, salt och peppar eller en sallad med tärnad gurka, tomat och ruccola i olivolja, vinäger, salt och peppar.
  • Vidare passar det att garnera tårtan då med kokt hackat ägg och/eller kokt kall skivad potatis för mer matigt alternativ.

Till buffé, midsommar, påsk och julbord

Tips är att skära och lägga upp tårtan i lämpliga portionsbitar på fat. Då håller den sig i fina bitar - annars kan den blir rätt rörig när några gäster skurit i den. Lite garnering av machesallad, babyspenat, gräslök och rädisor kan man ha runt. Man kan också ha en grönsallad vid sidan.

Varianter

  • Det är valfritt att baka kavringsbottnen och det går bra att endast trycka ut den i formen.
  • Gillar du ej matjessill kan du byta ut matjessill mot tärnad rökt-, gravad- eller varmrökt lax; hackade räkor, hackade kräftstjärtar eller krabbkött. Eller laga en liknande laxcheesecake eller laxtårta.
  • Crème fraiche kan bytas mot gräddfil eller smetana.
  • Färskost kan bytas mot kesella.
  • Ta i 1-2 msk färskpressad citron.
  • Rödlök kan bytas mot gul lök.
  • Tillsätt 1/2 dl riven pepparrot.
  • Istället för en rund springform kan du använda 1-2 avlånga brödformar. Klä med plastfolie så du kan lyfta upp tårtan fint.

Min variant på matjestårta med extra topping av matjessill, rädisor och hackad rödlök, dill och gräslök.
Min variant på matjestårta med extra topping av matjessill, rädisor och hackad rödlök, dill och gräslök.

E-mail
Medel: 4.1 (67 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 221 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-04-08