Svartvinbärssill

Introduktion och förberedelse

Svartvinbärssill är en bärig och frisk sillinläggning du gör med inläggningssill, svarta vinbär, vinbärssaft och ättikslag.

Du kan ta färska eller frysta svarta vinbär. Svartvinbärssaft kan du köpa eller göra egen.

Serveringsförslag

  • Vinbärssillen passar till julbord, midsommar, påsk och smörgåsbord.
  • Eller servera som en sillsmörgås eller smörrebröd med några sillbitar över ett halvt skivat hårdkokt ägg på grovt bröd, 3 tsk majonnäs och några ringar av rödlöken från lagen - se bild.

Framförhållning

Sillen får godast smak efter några dagar i kylen så gör den gärna minst två dagar innan servering.

Varianter med annan sill

  • Ett annat alternativ är att köpa saltsill och vattna ur över natten eller köpa urvattnad saltsill.
  • Vill du lägga in färsk eller tinad fryst sill eller strömming så kan du först följa detta grundrecept.
  • Jag har skrivit mer om sill och strömming här.

Svartvinbärssillen serverad på smörgås av grovt bröd, kokt ägg, majonnäs, rödlök och några extra svarta vinbär som garnering.
Svartvinbärssillen serverad på smörgås av grovt bröd, kokt ägg, majonnäs, rödlök och några extra svarta vinbär som garnering.

6 portioner svartvinbärssill

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 2 dagar 10 min
  • Klart på: 2 dagar 40 min

Ingredienser

  • 420 gram inläggningssill eller fem-minuterssill
  • 0,5 dl svartvinbärssaft
  • 25 frysta eller färska svenska svarta vinbär
  • 1/4 rödlök
  • 5 nejlikor, kryddnejlikor
  • 5 vitpepparkorn
  • ÄTTIKSLAG: 0,5 dl ättika 12%
  • 1 dl socker
  • 1,5 dl vatten

Tillagning

  1. Skala och skär rödlök i tunna ringar.
  2. Mät upp ättika, socker, vatten, svartvinbärssaft och svarta vinbär samt tillsätt rödlök, nejlikor och vitpeppar i en kastrull. Koka upp och rör tills sockret löst sig. Sätt åt sidan att svalna helt.
  3. Häll bort lagen från sillburken. Klipp eller skär sillen i lagom bitar ca 2-3 cm breda. Använd gärna plasthandskar.
  4. Varva sill, vinbär samt rödlök i en stor eller två mindre glasburkar med lok. Använd en hålslev att ta upp rödlök och vinbär ur lagen.
  5. Häll över och täck sillen med lag.
  6. Sätt på lock och förvara i kylen.
  7. Låt svartvinbärssillen stå i minst två dagar för att få god smak.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 203 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-09

Tillbehör och liknande recept:

Inlagd sill från grunden eller på minuten

Prinsen från djupen. Allt om sill strömming samt sillrecept till midsommar, julbord och påskbord. Lägg...