Ölsill

Ölsill med IPA eller annan smakrik öl. En sill som får god fyllig smak i av humle och malt från ölen varvat med kryddpeppar, lagerblad, rödlök, gul lök samt salladslök. 

1 burk ölsill, 0,5 liter, ca 4 portioner

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 dag 10 min
  • Klart på: 1 dag 30 min

Ingredienser

  • 1/2 rödlök
  • 1/2 gul lök
  • 0,5 dl strimlad salladslök
  • 1 pkt, 420 gram, 5-minuterssill - färdig inläggningssill
  • ÄTTIKSLAG: 0,5 dl ättika 12%
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl smakrik öl som ex. Ship full of IPA alkoholfri eller valfri variant med eller utan alkohol
  • 6 kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad

Tillagning

  1. Mät upp ättika, socker och öl i en kastrull samt tillsätt kryddpeppar och lagerblad. Koka upp så att sockret löser sig och låt svalna.
  2. Skala rödlök samt gul lök. Strimla löken.
  3. Skölj salladslök och strimla den.
  4. Öppna sillen och häll av lagen från burken eller paketet.
  5. Klipp eller skär sillen i lagom stora bitar - förslagsvis ca 2 cm breda bitar.
  6. Varva sill med löken i en 0,5 liters glasburk med lock.
  7. Tryck ihop innehållet i burken något och fyll på med lagen samt kryddorna så det täcker.
  8. Sätt på lock och låt stå i kylen till servering. Låt stå ett dygn i kylen att få smak innan servering.
  9. Håller minst några veckor om den är oöppnad. Öppnad burk håller någon vecka.
Till sillen behöver du öl som IPA, ättika, socker, 5-minuterssill, rödlök, gul lök, salladslök, lagerblad och kryddpeppar.
Till sillen behöver du öl som IPA, ättika, socker, 5-minuterssill, rödlök, gul lök, salladslök, lagerblad och kryddpeppar.
Koka upp lagen av öl, socker och ättika samt kryddor. Låt kallna. Skala och strimla löken.
Koka upp lagen av öl, socker och ättika samt kryddor. Låt kallna. Skala och strimla löken.
Skär sill i bitar och varva med löken i en glasburk.
Skär sill i bitar och varva med löken i en glasburk.
Fyll på med lagen samt kryddorna.
Fyll på med lagen samt kryddorna.
Låt sillen stå något dygn i kylen att få smak.
Låt sillen stå något dygn i kylen att få smak.
Förutom att servera till julbord, påsk och midsommar passar sillen på sillmacka med knäckebröd och ägg.
Förutom att servera till julbord, påsk och midsommar passar sillen på sillmacka med knäckebröd och ägg.

Serveringsförslag

  • Ölsillen passar som annan inlagd sill på julbord, midsommar, påsk, sillbord eller smörgåsbord.
  • Eller servera som sillmacka på knäckebröd eller grovt bröd med smör, kokt ägg, en klick majonnäs och så sillen med löken på toppen.

Val av öl

Du kan ta valfri smakrik öl som IPA, ale, julöl eller liknande med eller utan alkohol.

Hållbarhet

Ska du äta sillen inom några veckro räcker det med en ren burk med tillhörande lock. Vill du ha en extra hållbar sill så är det bra att sterilisera den burk och lock du lägger in sillen i.

Varianter

  • Du kan byta salladslök mot purjolök. 
  • Du kan ta enbart en sorts lök. 
  • Andra kryddor som passar i är svartpeppar, vitpeppar, kryddnejlikor, senapsfrön samt grönsaker som slantad morot och palsternacka.
  • Du kan använda 5-minuterssill som i receptet eller inläggningssill. Använder du inläggningssill så låt då stå i kylen i minst 2 dygn innan servering.

Att dricka till

En kall öl - gärna IPA - och nubbe passar att dricka till. En kall alkoholfri IPA är ett alternativ.

 
 
 
 
 
 
 
E-mail
Medel: 5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 79 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-12-12

Tillbehör och liknande:

Inlagd sill från grunden eller på minuten

Prinsen från djupen. Allt om sill strömming samt sillrecept till midsommar, julbord och påskbord. Lägg...