Ölsill
Ölsill med IPA eller annan smakrik öl. En sill som får god fyllig smak i av humle och malt från ölen varvat med kryddpeppar, lagerblad, rödlök, gul lök samt salladslök.
Tillagning
- Mät upp ättika, socker och öl i en kastrull samt tillsätt kryddpeppar och lagerblad. Koka upp så att sockret löser sig och låt svalna.
- Skala rödlök samt gul lök. Strimla löken.
- Skölj salladslök och strimla den.
- Öppna sillen och häll av lagen från burken eller paketet.
- Klipp eller skär sillen i lagom stora bitar - förslagsvis ca 2 cm breda bitar.
- Varva sill med löken i en 0,5 liters glasburk med lock.
- Tryck ihop innehållet i burken något och fyll på med lagen samt kryddorna så det täcker.
- Sätt på lock och låt stå i kylen till servering. Låt stå ett dygn i kylen att få smak innan servering.
- Håller minst några veckor om den är oöppnad. Öppnad burk håller någon vecka.
Serveringsförslag
- Ölsillen passar som annan inlagd sill på julbord, midsommar, påsk, sillbord eller smörgåsbord.
- Eller servera som sillmacka på knäckebröd eller grovt bröd med smör, kokt ägg, en klick majonnäs och så sillen med löken på toppen.
Val av öl
Du kan ta valfri smakrik öl som IPA, ale, julöl eller liknande med eller utan alkohol.
Hållbarhet
Ska du äta sillen inom några veckro räcker det med en ren burk med tillhörande lock. Vill du ha en extra hållbar sill så är det bra att sterilisera den burk och lock du lägger in sillen i.
Varianter
- Du kan byta salladslök mot purjolök.
- Du kan ta enbart en sorts lök.
- Andra kryddor som passar i är svartpeppar, vitpeppar, kryddnejlikor, senapsfrön samt grönsaker som slantad morot och palsternacka.
- Du kan använda 5-minuterssill som i receptet eller inläggningssill. Använder du inläggningssill så låt då stå i kylen i minst 2 dygn innan servering.
Att dricka till
En kall öl - gärna IPA - och nubbe passar att dricka till. En kall alkoholfri IPA är ett alternativ.
Uppskattat näringsvärde per portion: 79 kcal