Inlagd sill med rödbetor och pepparrot

Introduktion och förberedelse

Lägg in egen sill av 5-minuterssill och varva med färsk rödbeta och polkabeta, pepparrot, lök, svartpeppar och salladslök samt fyll upp med lite extra ättikslag.

En sill som får fin färg av rödbetorna och salladslöken samt god smak av pepparrot, gul lök och svartpeppar.

Vill du ha en extra hållbar sill så är det bra att sterilisera den burk och lock du lägger in fem-minuterssillen i. Ska du äta sillen inom några dagar räcker det med en ren burk med tillhörande lock.

Serveringsförslag

  • Sillen passar som annan inlagd sill på julbord, midsommar, påsk, sillbord eller smörgåsbord.
  • Eller servera som förrätt eller lätt lunch eller middag som sillmacka på grovt bröd med smör, kokt ägg, en klick majonnäs och så sillen på toppen med lite av rödbetorna, löken och salladslöken överst.

Att dricka till

En kall öl och nubbe passar att dricka till. En kall alkoholfri öl som Clausthaler är ett alternativ.

Varianter

  • Du kan ta enbart rödbetor eller blanda med polkabetor eller gulbetor.
  • Istället för färska rödbetor kan du ta kokta rödbetor som finns färdigkokta och vakuumförpackning eller koka själv.
  • Istället för färsk riven pepparrot kan du ta en tsk köpt finriven pepparrot på tub eller burk.
  • Annat som passar i sillen är några korn kryddpeppar; några hela korn vitpeppar; en tsk senapsfrön; 1-2 lagerblad; byt gul lök mot rödlök; byt salladslök mot purjolök eller knipplök med blast; ta med en slantad morot eller palsternacka; lägga med några msk färsk hackad dill med mera.

Rödbets- och pepparrotssillen serverad som sillmacka med kokt ägg och grovt bröd på tallrik.
Rödbets- och pepparrotssillen kan serveras som vanlig sill eller som sillmacka med kokt ägg, smör och lite majo på grovt rågbröd som förrätt, lätt lunch eller kvällsmacka.

1 burk sill, 0,5 liter, ca 4 portioner

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 pkt, 420 gram, 5-minuterssill - färdig inläggningssill. MSC-märkt
  • 1 färsk rödbeta
  • 1 färsk polkabeta (eller ytterligare en rödbeta)
  • 20 gram färsk pepparrot
  • 1/2 gul lök
  • 1 salladslök
  • 5 svartpepparkorn
  • ÄTTIKSLAG: 0,5 dl ättika 12%
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten

Tillagning

  1. Mät upp ättika, strösocker och vatten i en kastrull. Värm upp tills sockret löst sig och sätt sedan åt sidan att svalna helt.
  2. Skala rödbeta och polkabeta. Skär bort fästet och eventuella fula delar.
  3. Skiva betorna så tunt du kan och lägg i en bunke.
  4. Skala och skär pepparrot i små bitar eller skivor. Lägg med betorna.
  5. Skala och strimla gul lök samt lägg med betorna.
  6. Rensa och skölj salladslöken. Strimla den i ca 1 cm sneda bitar och lägg med betorna.
  7. Mortla svartpepparkornen grovt och lägg med betorna.
  8. Öppna sillen och häll av lagen i skålen med betorna.
  9. Klipp eller skär sillen i lagom stora bitar - förslagsvis ca 2 cm breda bitar.
  10. Varva sill, betor, lök, salladslök och pepparrot i en 0,5 liters glasburk med lock. Häll i lagen från skålen samt toppa upp med avsvalnad extra ättikslag som du kokade i kastrullen.
  11. Sätt på lock och låt stå i kylen till servering. Blir godast efter något dygn.
  12. Håller minst några veckor om den är oöppnad. Öppnad burk håller någon vecka.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 77 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-03-15

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Liknande recept:

Inlagd sill från grunden eller på minuten

Prinsen från djupen. Allt om sill strömming samt sillrecept till midsommar, julbord och påskbord. Lägg...