Wasabisill

Introduktion och förberedelse

Wasabisill med tryck i från japansk pepparrot - wasabi. En sill med japansk och asiatisk touch.

En krämig variant på inlagd sill med 5-minuterssill i gräddfil och crème fraiche kombinerat med japanska smaker av stark pepparrot - wasabi, färsk ingefära samt japansk soja.

Serveringsförslag

  • En god sill till julbord, smörgåsbord, påsk, sillfrukost, midsommar eller sommarlunch.
  • Passar även på sillsmörgås.

Val av sill

  • Här har jag använt 5-minuters inläggningssill som är klar att smaksätta.
  • Du kan ta annan urvattnad inläggningssill också men då måste du lägga in den i ättikslag först några dagar.
  • Eller ta saltsill samt följa anvisningar för ex. urvattning enligt förpackning. Räkna då att det några dagar extra.
  • Vill du använda färsk eller fryst rå tinad sill eller strömming så titta på mitt recept för inlagd färsk sill och strömming - då får du börja någon vecka innan du har klar sill men den kan smaksättas som nedan.

Varianter

  • Istället för wasabi kan du ta färsk riven vanlig pepparrot eller testa pepparrotssill.
  • Gott i är även sköljda och tunt skivade rädisor.
  • Istället för färsk gräslök kan du ta fryst hackad gräslök.
  • Fler ingredienser som passar i är tärnat äpple, rivet citronskal, picklade rädisor, inlagd ingefära samt alger som wakame eller strimlad nori.

Wasabisillen garnerad med gräslök. Passar som vanlig sill till julbord, smörgåsbord, midsommar och påsk med snaps eller prova med japansk sake.
Wasabisillen garnerad med gräslök. Passar som vanlig sill till julbord, smörgåsbord, midsommar och påsk med snaps eller prova med japansk sake.

1 glasburk wasabisill på ca 0,5 liter eller 4 portioner

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 420 gram (1 paket) 5 minuters inläggningssill
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl gräddfil
  • 1 tsk japansk ljus soja
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 3 tsk wasabi på tub
  • 10 gram gräslök

Tillagning

  1. Skär eller klipp sillen i lagom bitar.
  2. Lägg i en bunke med crème fraiche, gräddfil samt soja.
  3. Skala och riv färsk ingefära och tillsätt den.
  4. Rör i lite wasabi i taget till önskad styrka. Tänk på olika märken av wasabi kan variera i styrka.
  5. Skölj och finhacka gräslök samt tillsätt den. Spara lite till garnering.
  6. Lägg upp sillen i en glasburk, begagnad syltburk, eller keramikkrus ex. ett Höganäskrus.
  7. Sätt på lock och förvara något dygn i kylen så att wasabisillen mognar i smaken. Kan även serveras direkt. Håller några dagar i kylen.
E-mail
Medel: 4.1 (18 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 143 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-12-15

Tillbehör och liknande recept:

Inlagd sill från grunden eller på minuten

Prinsen från djupen. Allt om sill strömming samt sillrecept till midsommar, julbord och påskbord. Lägg...