Wasabisill
Wasabisill med tryck i från japansk pepparrot - wasabi. En sill med japansk och asiatisk touch.
En krämig variant på inlagd sill med 5-minuterssill i gräddfil och crème fraiche kombinerat med japanska smaker av stark pepparrot - wasabi, färsk ingefära samt japansk soja.
Tillagning
- Skär eller klipp sillen i lagom bitar.
- Lägg i en bunke med crème fraiche, gräddfil samt soja.
- Skala och riv färsk ingefära och tillsätt den.
- Rör i lite wasabi i taget till önskad styrka. Tänk på olika märken av wasabi kan variera i styrka.
- Skölj och finhacka gräslök samt tillsätt den. Spara lite till garnering.
- Lägg upp sillen i en glasburk, begagnad syltburk, eller keramikkrus ex. ett Höganäskrus.
- Sätt på lock och förvara något dygn i kylen så att wasabisillen mognar i smaken. Kan även serveras direkt. Håller några dagar i kylen.
Serveringsförslag
- En god sill till julbord, smörgåsbord, påsk, sillfrukost, midsommar eller sommarlunch.
- Passar även på sillsmörgås.
Val av sill
- Här har jag använt 5-minuters inläggningssill som är klar att smaksätta.
- Du kan ta annan urvattnad inläggningssill också men då måste du lägga in den i ättikslag först några dagar.
- Eller ta saltsill samt följa anvisningar för ex. urvattning enligt förpackning. Räkna då att det några dagar extra.
- Vill du använda färsk eller fryst rå tinad sill eller strömming så titta på mitt recept för inlagd färsk sill och strömming - då får du börja någon vecka innan du har klar sill men den kan smaksättas som nedan.
Varianter
- Istället för wasabi kan du ta färsk riven vanlig pepparrot eller testa pepparrotssill.
- Gott i är även sköljda och tunt skivade rädisor.
- Istället för färsk gräslök kan du ta fryst hackad gräslök.
- Fler ingredienser som passar i är tärnat äpple, rivet citronskal, picklade rädisor, inlagd ingefära samt alger som wakame eller strimlad nori.
Uppskattat näringsvärde per portion: 143 kcal