Sherrysill

Sherrysill är en god klassisk sill med sherrysmak i tomatsås smaksatt med svartpeppar, socker och ättika som passar till julbord, midsommar och påsk.

Sillen är lätt att laga med inläggningssill men du får ha lite framförhållning då den ska stå och dra åt sig smakerna i kylen minst fem timmar och helst 1-2 dygn.

Räkna en burk inläggningssill på 420 gram vilket motsvarar 190 gram avrunnen saltsillfilé utan skinn till fyra portioner.

Använder du 5 minuters sill så är den redan inlagd. Den är det bara att hälla av lagen och lägga in i smaksättningen samt sedan låta stå och få smak.

Använder du färsk sill eller strömming så får du lägga in sillen för början - det är dock lite överkurs.

Jag tycker torr Fino eller Oloroso sherry passar bäst men det är en smaksak. Lustau är en producent jag rekommenderar men nästan lite bortkastat att smaksätta sill med kanske. Sherry är ett spanskt vitt vin som lagras i soleras och finns i olika varianter från torr Fino till nötig oloroso och söt Cream.

4 portioner sherrysill

  • Förberedelse: 6 tim
  • Tillagning: 5 tim
  • Klart på: 11 tim

Ingredienser

  • 1 burk inläggningssill på 420 gram
  • 0,5 dl ättiksprit 12%
  • 1,5 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 tsk grovt krossad vitpeppar
  • 2 tsk grovt krossad kryddpeppar
  • 1 lagerblad
  • 5 kryddnejlikor
  • Smaksättning: 2 msk ättiksprit 12%
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl tomatjuice eller passerade tomater
  • 0,75 dl socker
  • 4 korn svartpeppar eller motsvarande mängd grovt malen
  • 2 msk torr sherry fino eller oloroso

Tillagning

  1. Mät upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Tillsätt krossad kryddpeppar, krossad vitpeppar, lagerblad samt kryddnejlikor och koka upp.
  2. Rör om så att sockret löser sig.
  3. Sätt ättikslagen åt sidan att svalna och kallna.
  4. Häll av och skölj sillen.
  5. Skär eller klipp sillen i lagom bitar - förslagsvis någon cm breda.
  6. Lägg sillen i rosfri skål, två rena glasburkar med lock eller en skål eller kärl i keramik. Fyll på med lag.
  7. Låt sillen stå i kylen i minst 5 timmar gärna 1-2 dygn för bästa smak.
  8. SMAKSÄTT SHERRYSILLEN: Häll av lagen och skär eller klipp sillen i lagom bitar.
  9. Blanda ättiksprit, olivolja, tomatjuice, socker samt sherry i en skål.
  10. Krossa svartpepparn i en mortel eller mal i några varv svartpeppar från kvarnen och tillsätt till skålen.
  11. Lägg i sillbitarna, blanda runt och lägg upp sherrysillen i en finare skål eller glasburk med lock.
  12. Låt sherrysillen stå upp till ett dygn i kylen så blir den godast.
  13. Vid servering så kan du garnera sherrysillen med lite finhackad rödlök, gul lök och gräslök.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer