Sherrysill

Introduktion och förberedelse för inläggning

Sherrysill är en god klassisk sill med sherrysmak i tomatsås smaksatt med svartpeppar, socker och ättika som passar till julbord, midsommar och påsk.

Sillen är lätt att laga med inläggningssill men du får ha lite framförhållning då den ska stå och dra åt sig smakerna i kylen minst fem timmar och helst 1-2 dygn.

Räkna en burk inläggningssill på 420 gram vilket motsvarar 190 gram avrunnen saltsillfilé utan skinn till fyra portioner.

Använder du 5 minuters sill så är den redan inlagd. Den är det bara att hälla av lagen och lägga in i smaksättningen samt sedan låta stå och få smak.

Använder du färsk sill eller strömming så får du lägga in sillen för början - det är dock lite överkurs.

Jag tycker torr Fino eller Oloroso sherry passar bäst men det är en smaksak. Lustau är en producent jag rekommenderar men nästan lite bortkastat att smaksätta sill med kanske. Sherry är ett spanskt vitt vin som lagras i soleras och finns i olika varianter från torr Fino till nötig oloroso och söt Cream.

4 portioner sherrysill

  • Förberedelse: 6 tim
  • Tillagning: 5 tim
  • Klart på: 11 tim

Ingredienser

  • 1 burk inläggningssill på 420 gram
  • 0,5 dl ättiksprit 12%
  • 1,5 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 tsk grovt krossad vitpeppar
  • 2 tsk grovt krossad kryddpeppar
  • 1 lagerblad
  • 5 kryddnejlikor
  • Smaksättning: 2 msk ättiksprit 12%
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl tomatjuice eller passerade tomater
  • 0,75 dl socker
  • 4 korn svartpeppar eller motsvarande mängd grovt malen
  • 2 msk torr sherry fino eller oloroso

Tillagning

  1. Mät upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Tillsätt krossad kryddpeppar, krossad vitpeppar, lagerblad samt kryddnejlikor och koka upp.
  2. Rör om så att sockret löser sig.
  3. Sätt ättikslagen åt sidan att svalna och kallna.
  4. Häll av och skölj sillen.
  5. Skär eller klipp sillen i lagom bitar - förslagsvis någon cm breda.
  6. Lägg sillen i rosfri skål, två rena glasburkar med lock eller en skål eller kärl i keramik. Fyll på med lag.
  7. Låt sillen stå i kylen i minst 5 timmar gärna 1-2 dygn för bästa smak.
  8. SMAKSÄTT SHERRYSILLEN: Häll av lagen och skär eller klipp sillen i lagom bitar.
  9. Blanda ättiksprit, olivolja, tomatjuice, socker samt sherry i en skål.
  10. Krossa svartpepparn i en mortel eller mal i några varv svartpeppar från kvarnen och tillsätt till skålen.
  11. Lägg i sillbitarna, blanda runt och lägg upp sherrysillen i en finare skål eller glasburk med lock.
  12. Låt sherrysillen stå upp till ett dygn i kylen så blir den godast.
  13. Vid servering så kan du garnera sherrysillen med lite finhackad rödlök, gul lök och gräslök.
E-mail
Medel: 4.5 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-15

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer