Inlagd sill med enbär och gin

Inlagd sill smaksatt med enbär och gin. En slags enbärssill varvad med rödlök, citron och kryddor.

Förutom gin - som är smaksatt med enbär - så får sillen även smak av krossade enbär. Frisk citron, rödlök, nejlika, lagerblad och svartpeppar kompletterar vidare smaken.

1 burk sill, 0,5 liter, ca 4 portioner

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 dag 10 min
  • Klart på: 1 dag 30 min

Ingredienser

  • 1 pkt, 420 gram, 5-minuterssill - färdig inläggningssill. MSC-märkt
  • 6 enbär
  • 3 kryddnejlikor
  • 1 lagerblad
  • 4 svartpepparkorn
  • 1/2 rödlök
  • 1/2 citron
  • 3 msk gin
  • ÄTTIKSLAG: 0,5 dl ättika 12%
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten

Tillagning

  1. Mät upp ättika, strösocker och vatten i en kastrull.
  2. Tillsätt mortlade enbär, nejlikor, lagerblad och svartpeppar.
  3. Skala rödlök och skär i strimlor.
  4. Skölj citron och skär i kvarts bitar.
  5. Tillsätt lök samt citron till lagen.
  6. Koka upp lagen och rör tills sockret löst sig. Sätt åt sidan att svalna.
  7. När lagen svalnat blandar du i gin.
  8. Öppna sillen och häll av lagen från burken.
  9. Klipp eller skär sillen i lagom stora bitar - förslagsvis ca 2 cm breda bitar.
  10. Varva sill med lök- och citronbitarna från lagen i en 0,5 liters glasburk med lock.
  11. Tryck ihop innehållet i burken något och fyll på med resten av lagen så det täcker.
  12. Sätt på lock och låt stå i kylen till servering. Låt stå ett dygn i kylen att få smak innan servering.
  13. Håller minst några veckor om den är oöppnad. Öppnad burk håller någon vecka.
Till sillen behöver du vatten, ättika, socker, 5-minuterssill, rödlök, citron, svartpeppar, lagerblad, kryddnejlika, enbär och gin.
Till sillen behöver du vatten, ättika, socker, 5-minuterssill, rödlök, citron, svartpeppar, lagerblad, kryddnejlika, enbär och gin.
Koka först upp ättika, vatten, socker, kryddor, rödlök och citron.
Koka först upp ättika, vatten, socker, kryddor, rödlök och citron. Låt svalna.
Låt lagen svalna samt klipp eller skär sillen i bitar.
Låt lagen svalna samt klipp eller skär sillen i bitar.
Varva sillen med rödlök och citron i en burk.
Varva sillen med rödlök och citron i en burk.
Låt sillen stå i minst 1 dygn att få smak i kylen.
Låt sillen stå i minst 1 dygn att få smak i kylen.

Serveringsförslag

  • Sillen passar som annan inlagd sill på julbord, midsommar, påsk, sillbord eller smörgåsbord.
  • Eller servera som förrätt eller lätt lunch eller middag som sillmacka på grovt bröd med smör, kokt ägg, en klick majonnäs och så sillen på toppen.

Hållbarhet

Ska du äta sillen inom några veckro räcker det med en ren burk med tillhörande lock. Vill du ha en extra hållbar sill så är det bra att sterilisera den burk och lock du lägger in sillen i.

Varianter

  • Du kan byta rödlök mot gul lök.
  • Byt svartpeppar mot kryddpeppar eller vitpeppar.
  • Du kan använda 5-minuterssill som i receptet eller inläggningssill. Använder du inläggningssill så låt då stå i kylen i 2 dygn innan servering.
  • Citron är valfritt att ha i.
  • Annat som passar i sillen är en tsk senapsfrön; salladslök, purjolök, knipplök med blast; ta med en slantad morot eller palsternacka.

Att dricka till

En kall öl och nubbe passar att dricka till. En kall alkoholfri öl som Clausthaler är ett alternativ.

Sillen får fin rosa röd färg av rödlöken.
Sillen får fin rosa röd färg av rödlöken.

E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 79 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-12-08

Tillbehör och liknande:

Inlagd sill från grunden eller på minuten

Prinsen från djupen. Allt om sill strömming samt sillrecept till midsommar, julbord och påskbord. Lägg...