Dillsill

Dillsill eller sill i dill med 5-minuterssill i krämig sås smaksatt med dill och citron.

1 burk, ca 4 portioner dillsill

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 6 tim
  • Klart på: 6 tim 15 min

Ingredienser

  • 1 pkt 5 minuters-sill på ca 450 gram
  • 1/2 tsk rivet citronskal
  • 1 dl hackad dill, färsk eller fryst
  • 0,75 dl finhackad gul lök
  • 3-5 dillvippor till garnering (valfritt)
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk vit balsamvinäger eller 1 tsk pressad citron
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Skölj och riv skalet från citronen tills du har 1/2 tsk citronskal.
  2. Finhacka dill.
  3. Skala och finhacka lök.
  4. Blanda citronskal, dill, lök, svartpeppar och vinäger i en skål.
  5. Häll av sillen och klipp den i bitar. Spara eventuellt lite av lagen och häll ner i såsen för önskad tjocklek och mer smak på såsen.
  6. Tillsätt sillen till såsen och vänd runt.
  7. Lägg upp sillen i en eller två burkar och låt stå minst 6 timmar att få smak i kylen. Gärna över natten eller något dygn.
Till sillen behöver du citron, crème fraiche, svartpeppar, dill, vit balsamvinäger, hackad lök samt 5-minuterssill.
Till sillen behöver du citron, crème fraiche, svartpeppar, dill, vit balsamvinäger, hackad lök samt 5-minuterssill.
Blanda citronskal, crème fraiche, svartpeppar, hackad dill, hackad lök, vinäger samt dill i en bunke.
Blanda citronskal, crème fraiche, svartpeppar, hackad dill, hackad lök, vinäger samt dill i en bunke.
Låt stå att få smak i kylen några timmar eller över natten.
Låt stå att få smak i kylen några timmar eller över natten.
Servera som vanlig sill på sillbord, påsk, julbord, midsommar eller som sillmacka med kokt kall potatis på knäckebröd.
Servera som vanlig sill på sillbord, påsk, julbord, midsommar eller som sillmacka med kokt kall potatis på knäckebröd.

Serveringsförslag

  • Dillsill passar som vanlig sill på påskbord, julbord, till midsommar och smörgåsbord.
  • Eller servera som sillmacka på knäckebröd med kokt kall potatis eller på grovt bröd med kokt skivat ägg. Garnera med färsk dill.

Varianter

  • Istället för färsk dill kan du ta fryst dill. Till garnering är det finast med färsk dill men det är valfritt.
  • Crème fraiche kan blandas ut med gräddfil och/eller majonnäs.
  • 5-minuterssill kan bytas mot inläggningssill eller egen inlagd sill.
  • Gul lök kan bytas mot schalottenlök, silverlök eller rödlök.
  • Vinäger kan bytas mot pressad citron.

Dillsillen kan serveras som vanlig sill till jul, påsk, midsommar och så vidare men också som sillmacka på knäckebröd med kokt kall potatis.
Dillsillen kan serveras som vanlig sill till jul, påsk, midsommar och så vidare men också som sillmacka på knäckebröd med kokt kall potatis.

E-mail
Medel: 3.8 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 94 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-04-27

Tillbehör och liknande:

Klassiska och nya recept till midsommarfesten

Midsommarmatens stjärnor är jordgubbar, matjessill, färskpotatis och gräddfil men några bubblare får...

Inlagd sill från grunden eller på minuten

Prinsen från djupen. Allt om sill strömming samt sillrecept till midsommar, julbord och påskbord. Lägg...

Godaste recepten till påsk

Dags för påskmiddag eller en buffé med påskmat. Här kommer några nya samt de vanliga klassiska recepten...

Alla recept du behöver till julbordet

Varje år ställs många inför samma dilemma - julmaten mot tiden. Ett förslag på julbord med några...