Dillsill
Dillsill eller sill i dill med 5-minuterssill i krämig sås smaksatt med dill och citron.
Tillagning
- Skölj och riv skalet från citronen tills du har 1/2 tsk citronskal.
- Finhacka dill.
- Skala och finhacka lök.
- Blanda citronskal, dill, lök, svartpeppar och vinäger i en skål.
- Häll av sillen och klipp den i bitar. Spara eventuellt lite av lagen och häll ner i såsen för önskad tjocklek och mer smak på såsen.
- Tillsätt sillen till såsen och vänd runt.
- Lägg upp sillen i en eller två burkar och låt stå minst 6 timmar att få smak i kylen. Gärna över natten eller något dygn.
Serveringsförslag
- Dillsill passar som vanlig sill på påskbord, julbord, till midsommar och smörgåsbord.
- Eller servera som sillmacka på knäckebröd med kokt kall potatis eller på grovt bröd med kokt skivat ägg. Garnera med färsk dill.
Varianter
- Istället för färsk dill kan du ta fryst dill. Till garnering är det finast med färsk dill men det är valfritt.
- Crème fraiche kan blandas ut med gräddfil och/eller majonnäs.
- 5-minuterssill kan bytas mot inläggningssill eller egen inlagd sill.
- Gul lök kan bytas mot schalottenlök, silverlök eller rödlök.
- Vinäger kan bytas mot pressad citron.
![Dillsillen kan serveras som vanlig sill till jul, påsk, midsommar och så vidare men också som sillmacka på knäckebröd med kokt kall potatis. Dillsillen kan serveras som vanlig sill till jul, påsk, midsommar och så vidare men också som sillmacka på knäckebröd med kokt kall potatis.](https://receptfavoriter.se/sites/default/files/dillsill_1200_7.jpg)
Dillsillen kan serveras som vanlig sill till jul, påsk, midsommar och så vidare men också som sillmacka på knäckebröd med kokt kall potatis.
Uppskattat näringsvärde per portion: 94 kcal