Dillsill
Dillsill eller sill i dill med 5-minuterssill i krämig sås smaksatt med dill och citron.
Tillagning
- Skölj och riv skalet från citronen tills du har 1/2 tsk citronskal.
- Finhacka dill.
- Skala och finhacka lök.
- Blanda citronskal, dill, lök, svartpeppar och vinäger i en skål.
- Häll av sillen och klipp den i bitar. Spara eventuellt lite av lagen och häll ner i såsen för önskad tjocklek och mer smak på såsen.
- Tillsätt sillen till såsen och vänd runt.
- Lägg upp sillen i en eller två burkar och låt stå minst 6 timmar att få smak i kylen. Gärna över natten eller något dygn.
Serveringsförslag
- Dillsill passar som vanlig sill på påskbord, julbord, till midsommar och smörgåsbord.
- Eller servera som sillmacka på knäckebröd med kokt kall potatis eller på grovt bröd med kokt skivat ägg. Garnera med färsk dill.
Varianter
- Istället för färsk dill kan du ta fryst dill. Till garnering är det finast med färsk dill men det är valfritt.
- Crème fraiche kan blandas ut med gräddfil och/eller majonnäs.
- 5-minuterssill kan bytas mot inläggningssill eller egen inlagd sill.
- Gul lök kan bytas mot schalottenlök, silverlök eller rödlök.
- Vinäger kan bytas mot pressad citron.
Uppskattat näringsvärde per portion: 94 kcal