Jordgubbssill med granskott
Introduktion och förberedelse
Inlagd sill med färska jordgubbar och smak av rödlök och granskott. En sill som passar speciellt bra till midsommar.
Här har jag använt inläggningssill och sillen ska stå ett dygn för att få smak.
Granskotten är inte bara för smak utan de kan också ätas. Det är valfritt att ha i granskott.
Serveringsförslag
- Sillen passar till midsommar då det finns färska svenska jordgubbar samt granskott att tillgå.
- Sillen kan också serveras som förrätt eller lätt lunch eller middag som sillmacka på grovt bröd med smör, majonnäs, kokt ägg och så sillen på toppen samt lite av jordgubbsbitarna, granskotten och rödlöken.
Tänka på vid plockning av granskott
Plocka ljusgröna späda årsskott av granskott på vår och tidig sommar. Fråga markägaren om lov då allemansrätten ej gäller för att bryta kvistar och skott.
Tips
Vill man göra sillen annan tid på året än midsommar kan man ta importerade jordgubbar och inlagda granskott - dessa får du förbereda innan.
Med annan sill
- Du kan ta annan sill istället för inläggningssill som 5-minuters inläggningssill (då kan du äta sillen inom några timmar) eller saltsill och följa anvisningar för ex. urvattning enligt förpackning. Räkna då att det några timmar extra.
- Vill du använda färsk eller fryst rå tinad sill eller strömming så titta på Inlagd färsk sill och strömming - då får du börja en vecka innan men den kan smaksättas på samma vis till lingonsill som nedan.
- Fler tips på att lägga in olika varianter av sill och strömming hittar du här.
Hållbarhet
Ska du äta sillen inom några veckor räcker det med en ren burk med tillhörande lock. Vill du ha en extra hållbar sill så är det bra att sterilisera den burk och lock du lägger in sillen i.
Varianter
- Granskott kan uteslutas om man önskar enbart ha en jordgubbssill.
- Sillen kan även smaksättas med någon kryddning som ex. några korn kryddpeppar, hel nejlika och något lagerblad.
Tillagning
- Skala och strimla lök. Skölj granskott.
- Blanda ättika, socker, vatten och salt i en kastrull. Koka och rör tills sockret löst sig.
- När lagen kokat tillsätt rödlök och granskott. Låt svalna.
- Skär eller klipp sillen i ca 2 cm bitar.
- Varva sill, granskott samt rödlök i en glasburk eller annan burk för inläggning ex. ett Höganäskrus. Fyll upp med ättikslagen.
- Sätt på lock och förvara minst ett dygn i kylen.
- SERVERING: Skölj, snoppa samt skär jordgubbarna i grova bitar.
- Vänd försiktigt i färska jordgubbar och lägg några överst. Sillen kan också läggas upp i skål och så garnerar man med jordgubbar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 226 kcal