Basilika- och citronsill

Introduktion och förberedelse

Basilika- och citronsill med vitlök i krämig sås av gräddfil och majonnäs.

Frisk citron med örtig basilika och fyllig vitlök ger god smak till denna sill.

Serveringsförslag

  • Basilika- och citronsill passar som vanlig sill på påskbord, julbord, till midsommar och smörgåsbord.
  • Eller servera som sillmacka på grovt bröd med kokt skivat ägg och garnera med färsk basilika.

Tips

Köp gärna ekologisk citron.

Varianter

  • Istället för fryst basilika kan du ta strimlad färsk basilika - räkna en halv kruka.
  • Gräddfil kan bytas mot créme fraiche.
  • 5-minuterssill kan bytas mot inläggningssill eller egen inlagd sill.
  • Vitlök är valfritt att ha i.
  • Citron kan bytas mot lime.
  • En variant på basilikasill är med soltorkade tomater, parmesan och pinjenötter.

Basilika- och citronsillen passar till julbord, sillbord, smörgåsbord osv men även som sillmacka på grovt bröd med kokt skivat ägg.
Basilika- och citronsillen passar till julbord, sillbord, smörgåsbord osv men även som sillmacka på grovt bröd med kokt skivat ägg.

1 burk, ca 4 portioner basilika- och citronsill

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 6 tim
  • Klart på: 6 tim 15 min

Ingredienser

  • 1 pkt 5 minuters-sill på 420 gram.
  • 1 msk finrivet citronskal
  • 1 msk pressad citron
  • 20 gram fryst hackad basilika
  • 10 blad färsk basilika till garnering (valfritt)
  • 2,5 dl gräddfil
  • 0,5 dl majonnäs
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 1 tsk socker

Tillagning

  1. Skölj och riv skalet från citronen tills du har ca 1 msk citronskal.
  2. Dela och pressa citronen så du har 1 msk citronsaft.
  3. Blanda citronskal, citronsaft, frys hackad basilika, gräddfil, majonnäs, salt, peppar och socker i en skål.
  4. Dela och skala en klyfta vitlök. Pressa i såsen och blanda runt.
  5. Häll av sillen och klipp den i bitar. Spara eventuellt lite av lagen och häll ner i såsen för önskad tjocklek och mer smak på såsen.
  6. Tillästt sillen till såsen och vänd runt. Smaka av med salt, peppar och socker.
  7. Lägg upp sillen i en eller två burkar och låt stå minst 6 timmar att få smak i kylen. Gärna över natten eller något dygn.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 94 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-11-21

Tillbehör och liknande recept:

Klassiska och nya recept till midsommarfesten

Midsommarmatens stjärnor är jordgubbar, matjessill, färskpotatis och gräddfil men några bubblare får...

Inlagd sill från grunden eller på minuten

Prinsen från djupen. Allt om sill strömming samt sillrecept till midsommar, julbord och påskbord. Lägg...

Godaste recepten till påsk

Dags för påskmiddag eller en buffé med påskmat. Här kommer några nya samt de vanliga klassiska recepten...

Alla recept du behöver till julbordet

Varje år ställs många inför samma dilemma - julmaten mot tiden. Ett förslag på julbord med några...