Basilika- och citronsill
Basilika- och citronsill med vitlök i krämig sås av gräddfil och majonnäs.
Frisk citron med örtig basilika och fyllig vitlök ger god smak till denna sill.
Tillagning
- Skölj och riv skalet från citronen tills du har ca 1 msk citronskal.
- Dela och pressa citronen så du har 1 msk citronsaft.
- Blanda citronskal, citronsaft, fryst hackad basilika, gräddfil, majonnäs, salt, peppar och socker i en skål.
- Dela och skala en klyfta vitlök. Pressa i såsen och blanda runt.
- Häll av sillen och klipp den i bitar. Spara eventuellt lite av lagen och häll ner i såsen för önskad tjocklek och mer smak på såsen.
- Tillsätt sillen till såsen och vänd runt. Smaka av med salt, peppar och socker.
- Lägg upp sillen i en eller två burkar och låt stå minst 6 timmar att få smak i kylen. Gärna över natten eller något dygn.
Serveringsförslag
- Basilika- och citronsill passar som vanlig sill på påskbord, julbord, till midsommar och smörgåsbord.
- Eller servera som sillmacka på grovt bröd med kokt skivat ägg och garnera med färsk basilika.
Tips
Köp gärna ekologisk citron.
Varianter
- Istället för fryst basilika kan du ta strimlad färsk basilika - räkna en halv kruka.
- Gräddfil kan bytas mot créme fraiche.
- 5-minuterssill kan bytas mot inläggningssill eller egen inlagd sill.
- Vitlök är valfritt att ha i.
- Citron kan bytas mot lime.
- En variant på basilikasill är med soltorkade tomater, parmesan och pinjenötter.
Uppskattat näringsvärde per portion: 94 kcal